Sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemiş, toprağın ve doğanın enerjiyle hayat bulan doğaseverler ve klasik otel tatillerinden sıkılmış, macera ve değişiklik arayanlar için ekolojik tatil rotaları en iyi tatil alternatifleri içerisinde yer alıyor.

Bu tatilinizde sizlere; doğanın ve toprağın sunmuş olduğu lezzetlerden yapılan organik tatlar, doğayla baş başa vakit geçirmek gibi imkanlar sunuluyor. Bir nevi toprağın enerjisiyle ruhunuzu tazeleyeceğiniz ve özünüze döneceğiniz bir tatil olacak.

Ekolojik bir tatil yapmak için; genellikle nispeten şehre uzak, sessiz, sakin ve organik ürünler yetişen bahçelerin bulunduğu yerler seçilir.  Bu yerlerde büyük oranla ekolojik tarımla ve çiftçilikle uğraşılır. Ekolojik yemeklerin hazırlandığı bu tatil yerlerinde geçirdiğiniz her an, unutulmaz olacak.

ekolojik tatil 2

Ekolojik tatil yerleri; sıfır atık, sürdürülebilir sağlıklı beslenme, hayvancılık, tarım gibi doğayı ve dünyayı korumaya yönelik bir sistem üzerinde yürütülüyor. Bu sistem, gelecekte oluşabilecek tehditlere ve felaketlere karşı, yaşam stilinin ‘’doğayı korumaya yönelik, sürdürülebilir ve çevreci’’ olmasıyla ilgili ilham vermektedir.

Türkiye’deki ekolojik tatil yerlerinin çoğu Ege’de bulunur. Şimdi gelin birlikte, ekolojik tatil yerlerinin bulunduğu konumlara göz atalım.

mugla ekolojis

Muğla

Muğla’da birçok ekolojik tatil yeri alternatifleri bulunuyor. Hatta Türkiye’de en çok alternatifi bulunan yerlerden biri diyebiliriz. Muğla, atmosferiyle doğayla bütünleşmiş, gidenleri hiçbir zaman pişman etmeyen tatil yerleriyle, ekolojik tatil yapmak isteyenlere de ev sahipliği yapan harika şehirlerimizden biri.

Burada bulunan ekolojik tatil yerleri; Fethiye, Göcek, Datça ve Bodrum ilçelerinde yer alıyor. Bu tatil köylerinde, isterseniz kendi çadırınızı kurabilir, isterseniz ekolojik tatil stilini benimsemiş ekoçiftlikler de konaklayabilirsiniz. Söz konusu tatil yerlerinde, organik tarım ve sağlıklı beslenme öne çıkarılarak harika lezzetler de deneyebilme şansına sahipsiniz.

Doğayı tüketmeden, sürdürülebilir ve toprağın enerjisiyle şarj olabileceğiniz ekolojik bir tatil planı yapmak isterseniz, Muğla en iyi ekolojik tatil rotalarından bir tanesi.

antalya ekolojik

Antalya

Bir diğer ekolojik tatil rotamız Antalya. Antalya’da ekolojik tatil yerlerine ev sahipliği yapan büyülü ve doğanın güzelliklerinin öne çıkarıldığı bir şehrimiz. Kumluca, Kaş ve Çıralı’da birçok ekolojik tatil yeri alternatifi bulunmakta. Burada sadece kafa dinleyip, yürüyüş yapıp, doğayla baş başa kalmayacak aynı zamanda birçok farklı ve ruhunuza iyi gelecek aktiviteler de yapabilirsiniz. Mesela, hayvanlarla doğanın içerisinde keyifli dakikalar geçirebilir, düzenlenen sanat atölyelerine katılabilir, dalından taze taze kopardığınız meyvelerle veya topraktan yeni çıkardığınız sebzelerle yemekler yaparak gününüzü keyifli kılabilirsiniz.

Son olarak bu gibi ekolojik tatil yerlerinde rehber eşliğinde doğanın derinliklerine doğru bir gezintiye çıkarak görebileceğiniz farklı bitkileri, ağaçları keşfederek yeni deneyimler yaşayabilme imkanına da sahipsiniz.

canakkale ekolojik

Çanakkale, Bozcaada

Çanakkale; verimli toprakları ve iklimiyle Türkiye’nin kirlenmemiş, en taze havasına sahip illerimizden biri. Ekolojik tatil rotası belirleyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Bozcaada’da; doğadaki tüm canlıları, dünyanın bir parçası olarak görüp, sürdürülebilir yaşam stilini benimsemiş pek çok ekolojik tatil yeri seçeneği mevcut. Bozcaada’nın verdiği enerjiyle birlikte toprakla bütünleşerek geçireceğiniz birkaç gün; özünüze dönmenize, kendinizi hatırlamanıza ve doğadan ilham almanıza yardımcı olacaktır. Geçirdiğin anları her hatırladığınızda, doğal yaşamın hissettirdiği huzuru tekrar içinizde yaşayacağınıza eminiz.

Ekolojik bir tatil planı yapmak istiyorsanız, Çanakkale tercihleriniz arasında olabilir.

Kocaeli, Kıncıllı

Kocaeli, Türkiye’nin ilk ekolojik tatil yerinin bulunduğu ilimizdir. Günümüzde de birden fazla ekolojik tatil yerine ev sahipliği yapmakta. İstanbul’a yakınlığı sayesinde İstanbulluların da en çok tercih ettiği lokasyonlar arasında yer alıyor. Hafta sonunuzu bir tatil köyünde, hayvanların ve organik lezzetlerin eşlik ettiği bir yerde geçirmek isterseniz Kocaeli’nde harika alanlar mevcut.

Eğer hayaliniz; İstanbul’un kalabalığından uzaklaşıp doğallığı yerinde görebileceğiniz, hasret kaldığınız toprağa kavuşacağınız bir tatil planı yapmaksa ekolojik tatil yerleri bütün bu isteklerinizi karşılayacaktır. Burada; peynir yapım atölyeleri, ekmek atölyesi, rehberli doğa turu gibi birbirinden farklı birçok aktivite yaparak, zamanınızı dolu dolu geçirebileceğiniz bir tatil planlayabilirsiniz.