Türkiye’de Görülmesi Gereken Gastronomi Müzeleri 

Gastronomi Müzesi Nedir?

Gastronomi turizmi, son yıllarda yeni bir turizm çeşidi olarak öne çıkmaktadır. Yerli ve yabancı onlarca turistin ağırlandığı gastronomi müzelerinde pişirme teknikleri, yeme içme alışkanlıkları, sofra adapları, mutfak kültürü, bulundukları şehrin tarihi ve kültürel geçmişine kadar pek çok önemli detay yer alır.

Dünya mutfakları arasında önemli bir yeri olan Türk mutfağı, geçmişten günümüze pişirme teknikleri, kullanılan araç gereçler, yeme içme alışkanlıkları, gelenek ve görenekler ve farklı milletlerin bir arada yaşaması zengin bir gastronomi mutfağını oluşturur. Görülmesi gereken gastronomi müzeleri ülkemizin hem mutfak kültürünün hem de müze kültürünün yaşamasını sağlar.

emine gogus mutfak muzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesine bağlı Karagöz mevkiinde yer alır. Zengin mutfak kültürü ile bilinen Gaziantep, Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. 

Baklavadan lahmacuna, ali nazik kebabından cağırtlık kebabına kadar birçok yemeği ve tatlısı ile ünlüdür. Gaziantep’te bu zengin mutfak kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla 2008 yılında bir mutfak müzesi kurulur. Yerli, yabancı onlarca turisti ağırlayan bu müzede şehrin geleneksel kültürü yansıtılmaktadır. 

Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde öne çıkan lezzetlerin yapılışında kullanılan malzemeler, pişirme teknikleri, sofra adabı, kahve- mırra pişirilmesi tekniği, yuvalama pişirme yapımı gibi çeşitli canlandırmalar yer almaktadır.

erzurum evleri

Tarihi Erzurum Evleri

Tarihi Erzurum Evleri, Erzurum ilinin Yakutiye ilçesinde yer alır. 1850’li yıllara dayanan Tarihi Erzurum Evleri, Türkiye’nin en önemli gastronomi müzeleri arasında yer alır. 

Hem müze hem restoran olan Tarihi Erzurum Evleri, 11 tarihi Erzurum evinin birleşiminden oluşmaktadır. Mimari yapısıyla nostalji rüzgarları estiren müzede soba başında oturarak Erzurum mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz. Lor peynirli, kaymaklı pazı sarması ve sobanın üzerinde közlenen patates tadılması gereken lezzetler arasındadır.

hatay bitki muzesi

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Hatay iline bağlı Antakya ilçesinde yer alır. Hatay merkeze 36 km uzaklıkta bulunur. Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler alanındaki ilk ve tek müzesidir.

Gastronomi açısından oldukça gelişmiş ilimiz Hatay, 2 binden fazla bitki çeşidinin yer aldığı büyük bir bitki çeşidi zenginliğine sahiptir. Müzeye gittiğiniz zaman bazı bitkilerin tadına bakabilirsiniz. Bitki çeşitliğinin zenginliğini tanıtmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla 2012 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.  

zavot peynir muzesi

Zavot Peynir Müzesi

Zavot Peynir Müzesi Kars iline bağlı Zavot köyünde yer alır. Kars merkeze 50 km uzaklıkta bulunur.  Gastronomi meraklısı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir müzedir. Müzede Kars’ın müthiş gravyeri, kaşar peyniri, tulum peyniri, çeçil gibi peynir çeşitlerinin yapım aşamalarını detaylı olarak inceleyebilir ve yapım aşamasında kullanılan ekipmanları detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Bunların yanı sıra müzede detoks kampları gibi etkinlikler düzenlenmektedir. 

adatepe zeytinyagi muzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, İzmir- Çanakkale yolu üzerinde Ayvacık ilçesinde yer alır. 2001 yılından beri yerli, yabancı onlarca turiste hizmet vermektedir. Özel bir zeytinyağı şirketi tarafından işletilen müzede zeytinyağı, zeytin ve zeytinyağlı sabun üretimiyle ilgili olan araç gereçler sergilenmektedir. Bunun yanı sıra eski zeytin presleri, zeytin toplama araçları, zeytinleri taşımak ve saklamak için kullanılan malzemeler yer alır. 

kutman sarap muzesi

Kutman Şarap Müzesi

Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte mevkiinde yer alır. Şarköy merkeze 13 km, Tekirdağ’a 54 km uzaklıkta bulunur. 

Şarabı oldukça seven ve şaraba ilgi duyan bir ailede büyüyen Adnan Kutman’ın öncülüğünde kurulan bir şarap müzesidir. Adnan Kutman’ın 1988 yılında Portekiz’e yaptığı bir iş gezisi sırasında eski bir şaraphanede sergilenen resitali dinlemesinin ardından Kutman Şarap Müzesi’nin inşa etmeye karar verir.  Bu gelişen fikrin ardından 15 yıl gibi uzun bir sürede seyahatlerde topladığı belge ve ekipmanlar müzede sergilenmektedir. 

pelit cikolata muzesi

Pelit Çikolata Müzesi

Pelit Çikolata Müzesi, İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yer alır. Buram buram çikolata kokan müze 5 salondan oluşmaktadır. 

Ana Salon kısmında çikolata şelalesi, çikolata ev, çikolatanın tarihini anlatan tablolar sergilenir. İstanbul Salonu’nda İstanbul’un tarihi Sultanahmet Cami, Galata Kulesi, Kız Kulesi gibi pek çok gözde eser yer alır. 

Türk Büyükleri Salonu’nda Türk tarihinin önemli liderler Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Osmangazi gibi pek çok önemli ismin büstleri sergilenir. Sanatçılar Salonu’nda Pablo Picasso ve Osman Hamdi Bey’in meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi gibi eserler yer alır. Medeniyetler Salonu’nda Bizans, Osmanlı dönemini temsil eden tablolar sergilenmektedir.

hacibanlar kapak resmi

Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi

Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, Şanlıurfa merkezde yer alır. 2011 yılında kurulan Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi’nde geçmişten günümüze Şanlıurfa’nın mutfak araç gereçler, Urfa yöresine özgü kıyafetler, mutfak kültürü ile ilgili canlandırmalar yer alır. Ayrıca müzede Urfa mutfağı hakkında bilgi edinmek için yemek kursları verilmektedir. 

evren ertur muzesi

Edremit Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi

Edremit Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli Mahallesinde yer alır. 2005 yılında zeytinyağı üreticilerinden Ertür Ailesi’nin girişimleri sonucundan açılan gastronomi müzesinde tarihi zeytinyağı makineleri, en eski zeytin sıkma yöntemi olan ahşap kaldıracı gibi çeşitli malzemeler ve kol gücü yardımıyla zeytinyağı üreten ‘çırıklı’ başta olmak üzere pek çok farklı ekipman sergilenmektedir. 

Ülkemizide yer alan gastronomi müzelerini ve yöresel mutfak kültürlerini yakından keşfetmek, keyifli bir konaklama deneyimi yaşamak için Holimax’te yer alan otelleri inceleyebilirsiniz. Erken rezervasyon seçenekleri ve avantajlı kampanyalarla tatilinizi uyguna getirebilirsiniz.   

 

Yorum Yazın