Her köşesinde binlerce zenginlik barından Türkiye’de keşfedilecek yerler tükenmiyor! Türkiye’nin en güzel köylerine doğru yolu çıkıyoruz. Işıltılı şehir hayatını arkamızda bırakıp sakinliğe, doğaya ve bambaşka hikayelere sahip olan Türkiye’nin bu köylerinde; taptaze oksijeni içinize çekerek daha sağlıklı ve zinde hissedecek, organik tarımı destekleyen köy halkıyla içinizi ısıtan sohbetler edebilme imkanı bulacaksınız.

mustafa pasa

1.      Mustafapaşa Köyü, Ürgüp

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı olan Mustafapaşa köyü, gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir köydür. Antik dönemde adı Sinasos olan bu köyün bir Rum köyü olduğu bilinmektedir. Kapadokya’nın otantik mimarisini yansıtan Mustafapaşa Köyü, Türkiye’nin en iyi turizm köyü seçilmiştir. Mustafapaşa köyünü ziyaret ettiğinizde gezilebileceğiniz yerler arasında; Mehmet Şakirpaşa Medresesi, Aziz Nikolaos Manastırı, Konstantin Helena Kilisesi, Aziz Vasilyos Kilisesi, Aziz Basil Şapeli, Saklı Vadi gibi tarihi yapıtlar bulunuyor.

zeytinlik urgup

2.      Zeytinliköy, Gökçeada

Zeytinliköy; zeytin ağaçlarıyla çevrili, Gökçeada’nın keşfedilmeye değer en şirin köyleri arasında yer alıyor. Gökçeada Havaalanına ve Gökçeada barajına oldukça yakın olan bu köy, bir tepeye konumlandırılmış durumda. Etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili olan bu tepe, ziyaretçilere sıra dışı bir fotoğraf alanı sunuyor. Eskiden bir Rum köyü olan Zeytinliköye ulaşım oldukça kolay. Gökçeada şehir merkezinden kalkan otobüsleri kullanarak köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Estetik değeri oldukça yüksek olan bu köydeki evler, genellikle Rumların yapmış olduğu taş evlerden oluşuyor. Çoğunlukla Rumların yaşadığı Zeytinliköyünde; Rum kültürünü yakından tanımak ve farklı lezzetleri keşfetme fırsatını yakalayabilirsiniz. Ayrıca; köyün içinde bulunan Rum kilisesi, Rum okulu ve köy merkezinde yer alan yerel kafelere gezmenizi de tavsiye ederiz.

cumalikazik

3.      Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık köyü, bizce Instagram’ın en popüler köyü niteliğinde! ☺ Cumalıkızık Köyü; İstanbul’a yakınlığı sayesinde keşfedilerek son zamanların en popüler gezi noktası haline gelmiştir. Bursa şehir merkezine oldukça yakın olan bu köy; dar sokakları ve taşlı yollarıyla ünlüdür. Yılların eskitmediği çınar ağaçlarının gölgesi altında keyifli bir çay molası verebilir, köyün tertemiz havasını içinize çekerek ruhunuzu doyurabilirsiniz. Köye geldiğinizde; köy halkının kendi üretimi olan tarhana ve erişte tezgahlarından alışveriş yapmanızı da tavsiye ederiz. Ayrıca; ahududusu ve böğürtleni ile ün salmış bu köyde, ahududu reçeli, böğürtlen marmelatı gibi eşsiz lezzetleri tatmayı da unutmayın!

kayakoy fethiye

4.      Kayaköy, Fethiye

Likya kenti Karmilassos’un kalıntıları üzerine kurulmuş olan Kayaköy’ün tarihi, M.Ö 3000’li yıllara kadar uzanır. 14.yüzyıla kadar Rumların yaşam sürdüğü bu rüya köyde, bir mübadele sonucu köy halkı evlerini terk etmiş ve köy tamamen boşaltılmıştır. Daha sonra bu köye Türkler yerleşmiş fakat uzun yıllar barınamamışlardır. 1957 yılında yaşanan depremden dolayı büyük hasar gören köy, halk tarafından terk edilmiştir. Köyün içerisinde bulunan; Rumlardan kalma 500 ev, 2 Yunan Ortodoks kilisesi koruma altına alınmış ve bugün hala köyün tarihi dokusu yaşatılmaya devam etmekte.