Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye, doğal, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengindir. Her köşesi tam bir hazine olan ülkemizde farklı seyahat tarzlarının yer aldığı kültürel gezi rotalarına ev sahipliği yapar. 

Bu kültür rotaları arasında GAP turu, Karadeniz turları ve Kapadokya turları öne çıkmaktadır. Şehrin kültürünü, tarihini, sanat eserlerini, mimarisini, mutfağını yakından keşfetmek, kültür gezileri kapsamında yer alır. 

Dilerseniz, Türkiye’nin kültürel gezi rotalarına birlikte bakalım. 

likya yolu mugla

Likya Yolu, Muğla- Antalya

Türkiye’nin en uzun yürüyüş yollarından biri olan Likya Yolu, Akdeniz Bölgesi’nin Teke Yarımadası’nda yer alır. 540 kilometre uzunluğa sahip Likya Yolu’nun başlangıç noktası Fethiye, bitiş noktası Antalya’dır. 

Yol güzergahı üzerinde Sdyma, Pydnai, Phellos, Letoon, Xanthos, Patara, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Olympos gibi birçok antik kent bulunan Likya Yolu, tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu yürüyüş yolunda yamaç paraşütü, kano, dağ bisikleti gibi aktiviteler yapılır.

hz ibrahim yolu

Hz. İbrahim Yolu, Şanlıurfa

Hz. İbrahim Yolu, tarihi ve kutsal yerleri tek güzergahta buluşturan bir yürüyüş rotasıdır. İbrahim Peygamber’in doğduğu yer olarak kabul edilen Şanlıurfa’da başlar, kutsal topraklar Filistin’in El Halil kentinde sona erer. Bu yürüyüş rotası Hz. İbrahim’in mirasını anmak ve yaşatmak için oluşturulur. 

Hz. İbrahim Yolu, dünyanın dört bir yanından gelen insanları bu kutsal ve tarihi yerleri keşfetmeye yönelik teşvik etmeyi amaçlar. Türkiye topraklarında 170 kilometre uzunluğa sahip yürüyüş yolu için uygun dönemler şubat-mayıs ve ekim-kasım arasıdır. 

kure daglari kastamonu

Küre Dağları Yolu, Kastamonu 

Karadeniz Bölgesi’nin Kastamonu ve Bartın illeri arasında kalan Küre Dağları sahip olduğu doğal ve kültürel güzelliklerle Türkiye’nin özgün coğrafi alanları arasında bulunur. 37 bin hektarlık bir alana sahip Küre Dağları’nda 762 km uzunluğunda Küre Dağları Yolu isimli yürüyüş rotası yer alır. 

Zengin bitki örtüsü ve 129 kuş türünün yer aldığı huzurlu bir atmosfere sahiptir. Her seviyeden yürüyüşçülere uygun olan yürüyüş rotası üzerinde dağ bisikleti parkurları, günübirlik, kısa ve uzun yürüyüş parkurları yer alır. 

karia yolu muglar

Karia Yolu, Muğla – Aydın

850 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun mesafeli antik yürüyüş rotası olan Karia Yolu, Muğla ve Aydın illerini kapsayan bir bölgede yer alır. Görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellikleri içerisinde bulunduran Karia Yolu, İsmini Antik Çağ’da bölgede yaşamış Karia medeniyetinden alır. 

Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan Karia Yolu güzergahında antik kentler, kral mezarlıklar, Muğla’nın tarihi evleri, el değmemiş koylar, turistik yerler yakından keşfedilebilir. Ayrıca yürüyüşçüler için rota üzerinde yer alan Gökova Körfezi kıyılarında sörf, bisiklet ve kano aktiviteleri yer alır. 

yenice ormanlari yolu karabuk

Yenice Ormanları Yolu, Karabük 

Yenice Ormanları, Karabük’e bağlı Yenice ilçesi yakınında konumlanır. 1999 yılında Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 100 orman alanı içerisinde yer alır. Doğa alanları ve biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengindir. 210 kilometrelik uzunluğa sahip Yenice Ormanları Yolu yürüyüş rotası üzerinde günübirlik, kısa ve uzun olmak üzere 3 adet yürüyüş parkuru bulunur. Orman yolu ve patikalardan oluşan parkurlarda ayrıca dağ bisikleti rotası yer alır. 

frig yolu

Frig Yolu

Doğa ve tarihi güzelliklerin iç içe olduğu Frig Yolu, Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan Frig Vadilerinde yer alır. 506 kilometrelik yürüyüş parkuruyla Türkiye’nin en uzun üçüncü yürüyüş yoluna sahiptir. 

Güzergah üzerinde Friglerden kalma kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları, kilise ve şapelleri, peribacaları gibi pek çok doğal güzellik yer alır. Yılın her mevsimi ziyaretçilerin gözdesi olan Frig Yolu için en uygun dönemler ilk ve sonbahar aylarıdır. 

Kültürel gezi rotalarını yakından keşfetmeye hazırsanız, hayal ettiğiniz tatilini Holimax rehberliğinde gerçekleştirebilirsiniz. Bütçenize ve ihtiyacınıza uygun otel ve lokasyon seçiminizi Holimax üzerinden detaylı olarak yapabilir, erken rezervasyon fırsatları, avantajlı paket ve kampanyalardan yararlanabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın