Uçakla seyahat zaman tasarrufu bakımından oldukça tercih edilen bir seçenektir. Ancak uçaktan, yükseklikten korkan birçok yolcu bulunuyor. Peki uçak fobisini en aza indirmek için ne yapmak gerek? İşte size uçak yolculuğunda yardımcı olabilecek ipuçları.

NEDEN OLUR?

Uçak fobisi her fobide olduğu gibi önceden yaşanmış olumsuz bir uçak öyküsü, izlenilen bir film hatta okunan bir hikâyeden bile kaynaklı olabilir. Uçağı görünce bile korkmaya başlayan pek çok kişi bulunuyor. Ancak alınan terapiler sayesinde bu endişesinden kurtulanların sayısı fazla. Tek yapılması gereken şey bu korkunun üzerine gidebilmek.

BELİRTİLER

Uçak fobisi olanların bazıları uçağın daha çabuk gidilecek lokasyona vardığını bildiği için bu ulaşım aracını kullanmaya devam eder. Ancak bilet alırken, havalimanı girişinde, uçağa bindikleri zaman şiddetli bir korku, titreme, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi yaşar. Panik atak belirtilerine oldukça yakın olan bu yaşananlar genel olarak belli bir süre sonra geçer. Ancak aşırı derecede bu korkuyu yaşayanlar ölüm korkusu ile baş dönmesi, vücutta uyuşma, karıncalanma gibi olumsuz durumlara maruz kalabilir.

NASIL YENİLEBİLİR?

Uçak korkusu aslında ayağımızın karada olmaması, hava olması ve acil bir durumda müdahalenin olmayacağı endişesi ile ortaya çıkar. Halbuki uçak yapılan araştırmalar sonucunda en az kaza riski olan güvenilir bir ulaşım aracı olarak ortaya çıkmıştır. Uçağa binmeden önce bu tür olumlu araştırmaları okumak sizi rahatlatabilir. Ayrıca gideceğiniz yerde yaşayacağınız güzel anılar ya da kavuşacağınız insanları düşünmek de endişenizi yenmenizde kolaylık sağlar.

Bazı havayolu şirketleri uçak yolculuğunda yaşanan korkuyu aza indirmek adına birtakım kurslar veriyor. Bunları takip ederseniz vaktinize ve cebinize uygun bir kurs bulabilirsiniz. Bu sayede hava yollarında görevli personeller birlikte zaman geçirerek endişelerinizi paylaşabilirsiniz. Tecrübeli kişilerin anlatımlarıyla korkularınızı yenmeniz mümkün.

YAKIN YERLERE UÇUN

Öncelikle birkaç saat sürecek yakın yerlere seyahat etmeniz sizi uçağa alıştıracaktır. Günübirlik gidilebilecek ve 1-2 saat sürecek destinasyonlar mevcut. Bu sayede hem yeni bir şehri görebilir hem de uçak seyahatine alışabilirsiniz. Ardından yavaş yavaş uçuş saatlerini yükseltebilirsiniz.

YARIM ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Uçuş ekipleri son derece anlayışlı ve profesyoneldirler ve bunun için eğitim almışlardır. İçinde bulunduğunuz durumdan utanmayın ve uçuş öncesi endişelerinizi kendilerine anlatın. Yaşadıkları tecrübeler ve bilgileriyle sizin sorularınızı yanıtlayarak bir nebze de olsa endişelerinizi gidereceklerdir. Ne olursa olsun yardım almaktan çekinmeyin.

KAFANIZI DAĞITIN

Yapabileceğiniz en güzel şey seyahat öncesinde oluşturduğunuz ve dinlemekten keyif aldığınız müzik listenizin keyfini çıkarmak. Kulaklığınızı takın, gözlerinizi kapatın ve gittiğiniz tatili hayal edin. Bunların dışında dergi, gazete ya da kitap okuyarak ortamdan uzaklaşmayı deneyebilirsiniz. Uçakta bulunan ekranlardan da üzerinde uçtuğunuz yerleri takip etmek size iyi gelecektir. 

İLAÇ ALMAK

Bu seçeneği doktorunuza danışmadan yapmanızda fayda var. İlacın vücudunuzda nasıl bir tesir göstereceğini bilmeden doktorunuzun önermediği bir ilaç kullanmayın. Bunun yerine sakinleştirici bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Hatta uykusuz olarak uçağa binmek çabuk uyumanızı ve yol boyunca bir sıkıntı yaşamamanızı sağlayabilir.

SOHBET ETMEK

Yolculuklarda bazı insanlar susmaktan yana hakkını kullanırken bazıları da konuşmadan yol bitmez düşüncesi ile sohbet edip yeni arkadaşlıklar kurabilir. Yanınızda oturan kişi ile sohbet etmeyi ve korkularınızı anlatmaktan çekinmeyin. Sizin kafanızı dağıtan ve farklı konuları düşünmenizi sağlayan sohbetlere eşlik edin. Eğer kendi kendinize korkuyu yenemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanızda yarar var. 

Siz de uçakla gideceğiniz lokasyonlarda otel arıyorsanız yurt içi otelleri bulmak için Holimax’ı ziyaret edebilirsiniz.