Müzik ruhun gıdasıdır diye boşuna dememişler, özellikle uçuşlarda az da olsa her birimiz biraz gergin olabiliyoruz. Sinirlerinizi yatıştırabilecek ve uçakta dinlenecek şarkı listesi hazırlamanız sizi biraz da olsa rahatlatacaktır. Araştırmalar müziğin insan vücudu üzerinde olumlu etkisini bilimsel olarak ispatlamıştır. Bu yeni keşfedilen bir şey olmasa da elbette analiz ve verilere dayanıyor olması günümüz toplumu için daha inandırıcı bir etken gibi görünüyor.

Müziğin ruh sağlığı üzerinde inanılmaz olumlu bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Platon’dan Konfüçyüs’e ve hatta İsrail’in krallarına kadar uzanan bir tarihçesi var. Eski filozoflar özellikle müziği stresi azaltmak için kullandı. Askeri gruplar müziğin gücünü güven ve cesaret vermek için kullanıyorlar. Sporcular coşku uyandırmak için kullanır. Müzik ile çocuklar alfabeyi daha hızlı öğrenir. Ve alışveriş merkezlerinde dikkat ederseniz tüketiciyi alışverişe yönlendiren müzikler çalınır. Üstelik tıbbi olarak diş ve psikiyatri doktorları sinir hastalarını sakinleştirmek için kullanır.

Müzik dinlemenin stres üzerindeki etkisi nedir?

Müzik dinlemenin potansiyel terapötik etkileri ve dolayısıyla müziğin diğer faydaları, büyük ölçüde stresi azaltma kabiliyetine bağlanmıştır. Örneğin Cerrahi, kolonoskopi, diş doktorları, tıbbi tedavi gören çocuk hastalarda ve kalp hastalığı olan hastalarda müziğin olumlu etkileri yadsınamaz şekilde bilimsel gerçeklere dayandırılmaktadır.

Araştırmada, Montreal’deki McGill Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yayınlanan Müzik Sinirbilimi, araştırmacılar, müziğin sağlığı dört alanda nörokimyasal değişiklikler yoluyla etkilediği iddiasını destekleyen ilk bilimsel kanıtı buldular:

  • Ödül,
  • Teşvik
  • Memnuniyet,
  • Stres,
  • Heyecan,
  • Bağışıklık güçlendirme özelliği

Müzik bilişsel ve hata öğrenme süreçleri üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Şimdi uçakta dinleyebileceğiniz bir şarkı listesi oluşturmaya ne dersiniz?

Billie Holiday ile başlayalım

O’nu dinlediğinizde başka bir zamana ait gibi hissedebilirsiniz. Yumuşak blues melodileri sizi rahatlatacak hatta keyiflendirecektir. O an uçakta değil ama başka hayal alemlerinde olabileceksiniz.

İşitsel duyu organımız hareketli bir hedeftir. Ve müzik eğitimi gerçekten dil becerilerini güçlendirerek iletişimi geliştiriyor. İletişim bilimleri profesörü, Hugh Knowles’da nörobiyoloji ve fizyoloji profesörü ve Northwestern Üniversitesi’ndeki otolarengoloji profesörü bu konuda destekleyici tezlerde bulunuyor.

Bilimsel araştırmalar gösterdi ki; müziğin vücudumuz üzerinde fizyolojik bir etkisi var. Konsantrasyonu artırdığı gibi, stresi azaltıyor ve antideprasan kullandığınızdaki tedavi edici özelliğe sahiptir.

Klasik müziğin listenizde yer alması şart

Klasik müziğin frekansı vücudumuz ve beyin sağlığı üzerindeki faydaları konusunda size aşağıda birkaç başlık verdik. Uçakta dinlenecek şarkı listesi için en ideal tarz müziklerden biri de klasik müziktir. Bilimi hafife almayın.

  • Kan basıncınızı düşürür,
  • Stres karşıtıdır, depresyon ile savaşmanıza yardımcı olur,
  • Hafızayı güçlendiriyor,
  • Uyku sorunlarınıza iyi gelir,
  • Verimliliği artırıyor

Uçmak zorundayız, küresel dünyada aksi düşünülemez değil mi? Size verdiğimiz tüyolar ile bir liste hazırlayabilir yada yapılan bir anketten çıkan sonuçlara göre aşağıdaki listeyi dikkate alabilirsiniz.

  1. Someone Like You – Adele
  2. Orinoco Flow (Sail Away) – Enya
  3. Piano on The Beach – Liborio Conti
  4. Piano Concerto No. 21 in C major (“Elvira Madigan”) K. 467 – Mozart Wolfgang
  5. Better Together – Jack Johnson
  6. Pure Shores – All Saints
  7. Buffalo Soldier – Bob Marley
  8. Scar Tissue – Red Hot Chilli Peppers
  9. As ı lay Me Down – Sophie B. Hawkins
  10. Inside Out – Britney Spears
  11. Flaws and All – Beyoncé
  12. The Christmas song – Nat King Cole
  13. Space Oddity – David Bowie

Müzik sizi mutlu edebilir ve uyku sorunlarınız varsa, daha iyi uyumanıza da yardımcı olabilir. Stresi ortadan kaldırmanıza, problemleri unutmanıza ve hala pek çok faydalı özelliğe sahip olmanıza yardımcı olabilir. Giderek artan stresli yaşamda, hayatta kalmak ve fobilerimizi hafifletmek için en uygun dinlenecek bir şarkı listesi hazırlamak en akıllıca kararlardan biridir.

Sözlerimizi Patrick Groneman’ın sözleri ile bitirelim; Müzik bir enerji dilidir, duygular ve neşenin “titreşimi” dir. İnsanların kendilerini uyum içinde hissedebilecekleri güçlü bir dildir.

Yorum Yazın