Ukrayna gezi dersek, aklınızda çokta bir şey belirmedi değil mi? Evet çok bilinen bir ülke değil ve bilinirliğini artırmak için bu Ukrayna gezi yazısını okumaya devam etmeye ne dersiniz?
Kharkiv ile başlayalım. Ukrayna tarihinde inanılmaz derecede önemliydi. Özellikle Sovyet yönetim altında iken; endüstriyel ve akademik açıdan oldukça güçlüydü
UNESCO’nun kısa listesinde yer alan Derzhprom binasını keşfetmek heyecan verici, çünkü Sovyet mimarisinin yerel bir parçasıdır. Bir başka önemli nokta ise, her biri büyüleyici fütüristik tasarımlara sahip, şehrin metro istasyonlarıydı. Gorky Park’ın üzerindeki inanılmaz uzun teleferiği kullanarak güne başlayın, ancak belki bitişiğindeki lunaparktaki yemek alanını da kullanabilirsiniz.

Ivano-Frankivsk

Ukrayna’yı ziyaret eden gezginler için en belirgin yer gibi görünmüyor. Şehir, güzel Karpat Dağları’na bir kaçamak görevi görüyor, ancak pek çok insan aslında orada kalmaya karar vermiyor. Eskiden Polonyalı ismi “Stanisłów” olarak bilinen Ivano-Frankivsk, soylu Potocki ailesine bağlı gösterişli bir yerdi. Bugünlerde kentin etrafındaki büyük geçmişin kalıntıları var. Ivano Frankivsk hala ziyaret etmek için harika bir yer!
Ivano-Frankivsk eğlenceli ve rahat bir şehir dinlenmek için idealdir.

Odessa

Odessa birçok yerli turist haritası üzerinde gözüküyor ancak uluslararası turistler tarafından göz ardı ediliyor. Biraz daha tanıtıma ihtiyacı olan bir merkezdir. Karadeniz sahilleri ve plajlarının yanı sıra güzel mimarisi olan kozmopolit bir şehirdir. .Ukrayna düşündüğümüz zaman Akdeniz ikliminde bir şehir gibi direk aklınıza plajlar gelmiyor. Plajları güzel ancak Akdeniz bölgesi ile yarışamaz..
Bütün gece Ibiza veya Itaka gibi bir süper kulüpte dans edebilir, sonra kumsalda oturup güneşin doğuşunu izleyebilirsiniz. Şehirde, Deribasavkaya’nın ana caddesinde veya Şehir Bahçesinde bir kafede oturup yerlileri gezerken izliyorsanız iyi hissettirir.

Zhovkva

Şehre en yakın merkezi olan Lviv’e yaklaşık 30 km uzaklıktadır ve bu onu ideal bir günlük gezi planlamasında üst sıralara yerleştirir. Kasabada; kahve ve kek satışı yapan kafeler var. Ayrıca Ukrayna pancar çorbasını deneyimleyebilirsiniz.
Kasaba, soylu ve devlet adamı Stanislaw Zholkovsky tarafından kuruldu ve hala kasaba O’nun soyadı ile anılıyor.
Kasabayı ideal bir kasaba haline getirmek için; İtalyan bir mimar olan Paolo di Ducato Clemensi’yi kullandı: kente kale, pazar, belediye, kiliseler yaptırdı. Bugün Ukrayna’da hayatta kalan tek kasabadır. Versailles ideal şehir olarak da düzenlenmiştir.
Kasaba kalesi,birkaç ahşap kilisesi, kapalı eski sinagogu ve hoş bir kasaba meydanına sahiptir.

Zoloçiv

İçinde yer alan ünlü kalesine ulaşmak 3 saat sürüyor. Kaleler ilgi alanınız ise ziyaret edebilirsiniz.

Uzhhorod

Slovakya ve Macaristan ile paylaşılan sınır ötesi bölgede yer alan bu küçük kasaba, Kiev yerine Avrupa Birliği’ne hem kültürel hem de politik yönelimlidir. Uzhrod’a yüzyıllarca Ungvár denirdi ve Macar etkisi bugün hala hissedilir. Uzhhorod Kalesi, kentin en büyük cazibe merkezi olan devasa bir kaleye sahiptir.
Yakınlarda, iki kulesi olan parlak sarı Yunan Katolik Katedrali, Uzhhorod’un en güzel yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Çok sayıda çukurlu Arnavut kaldırımlı bir cadde, eski kasabaya, birçok kafe, restoran ve dükkânın yanı sıra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma binaları bulabilir. Uzh nehri ile ayrılan bir yaya köprüsü, şehrin kuzey ve güney kısımlarını birbirine bağlar.
Şehir merkezinde tek köprü olan şehir gece gündüz pek çok kişi tarafından sıkça karşılaşılıyor. İnsanları izlemek için harika yerler olan yakınlarda birkaç sokak kafesi var! Yakındaki Karpat dağlarını keşfetmek için birkaç gün kalmanızı tavsiye ederim. Çok fazla zamanınız yoksa Uzhhorod Budapeşte ve Lviv’in ortasında ideal bir gecede mola veriyor.

Yorum Yazın