Balıkesir ilçesine bağlı olsa da Ege özelliklerini de taşıyan Ayvalık, Türkiye’de tatil için seçilen en özel ve popüler rotalardan birisi. Sakin ve tertemiz plajları, abartıdan uzak ve bir o kadar da etkileyici doğası, damak çatlatan lezzetleri ve huzur veren ortamıyla burayı ziyaret edenlerin sevgisini kazanan ve alışkanlık yaratan bir lokasyon olan Ayvalık hem uzun bir tatil için hem de günübirlik geziler için son derece ideal bir nokta. 

Ayvalık’ta gezilip görülecek yerler nereler, günübirlik Ayvalık gezisi sırasında neler yapabilir, nereleri görebilirsiniz gelin birlikte bir göz atalım.

Ayvalık her ne kadar küçük bir ilçe olsa da gezilip görülecek pek çok noktası var. Sahil boyu yan yana sıralanmış taş evler, Ayvalık merkezinde yer alan çay bahçeleri ve kafeler, Ayvalık çarşısı içinde yer alan minik pastaneler, tatlıcılar, butikler, kafeler, hediyelik eşya satan dükkanlar, dar taş sokaklar, kiliseler ve Ayvalık’ın kendine has özgün mimarisi burayı cazip kılan detaylar olarak sıralanabilir.

Şeytan Sofrası

seytan sofrasi

Ayvalık’a ilk kez gideceklere önerilen yerlerin başında Şeytan Sofrası gelmektedir. Türkiye’de gün batımının en güzel izlendiği yer olarak da bilinen Şeytan Sofrası Ege Denizi ve Ayvalık Adaları’nı panoramik olarak görebileceğiniz bir nokta. Burası aynı zamanda Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olma özelliğini de taşıyor. Adını ise bir rivayetten alıyor. 

Rivayete göre şeytanın ayak izi burada bulunuyor. Ayak izinin olduğu yere bozuk para atılarak çaput bağlama geleneği de var. Esintili havası, büyüleyici manzarası, akşamüstü vaktinin en kızıl ve göz alıcı halini vadeden ortamıyla Şeytan Sofrası mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Cunda Adası

cunda adasi

Ege Denizi’ndeki en büyük dördüncü ada olan Cunda Adası, tatil ve keyif denildiğinde de ilk telaffuz edilen rotalardan biri. Cunda Adası’nın bir özelliği de ada olmasına rağmen ana karayla bağlantısının olması. Bu bağlantı da bir boğaz köprüsüyle sağlanıyor. 

Eski Rum Evleri, eski kiliseler, pencerelerinden sardunya ve begonvil sarkan evler, müzeler, salaş kafe ve dükkanlar ve daracık sokaklarıyla Cunda Adası en güzel tatil anılarını derleyebileceğiniz bir lokasyon. Günübirlik gezinizde buradaki lokantalarda yöreye has lezzetlerden ve ev yapımı leziz şaraplardan tadabilir ve vaktin nasıl geçtiğini anlamadan keyifli saatler geçirebilirsiniz.

Macaron Mahallesi     

Ayvalık’ta ne yapılır sorusuna verilecek yanıtlar içinde yer alan Macaron Mahallesi girdiğinizde kolay kolay çıkmak istemeyeceğiniz bir özelliğe sahip. Ayvalık’ın en meşhur noktalarından birisi olan Macaron Mahallesi ya da diğer adıyla Macaron Sokağı buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken noktalardan birisi. 

Butikleri, antikacıları, kafeleri, meyhaneleri ve çok sayıdaki yerel işletmesiyle Macaron Mahallesi’nde de keyifli bir gezinti yapabilirsiniz.

Ayvalık Evleri

ayvalik evleri

Ayvalık’ın sembollerinden birisi haline gelen tarihi Ayvalık evleri, sundukları görsel şölenle görenlerde hayranlık uyandırıyor.  18. ve  19. yüzyıllara ait bu taş evlerin Ege Bölgesi’nde çok görülen sarımsak taşından yapıldığı söyleniyor. Ağırlıklı olarak Rum özellikleri taşıyan bu evler ve Arnavut kaldırımlı sokaklar Ayvalık’ı kalabalık ve yorucu şehir hayatından uzak, mütevazı ve huzurlu bir destinasyon haline getiriyor. Yürüyüş sırasında bu evleri detaylı şekilde inceleyebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Ma’adra Şarap Bağları

maadra sarap evi

Ayvalık gezintinizde Ma’adra Şarap Bağları’nı da görebilirsiniz. Leziz şarapların tadına bakabileceğiniz bir yer olan Ma’adra Şarap Bağları aynı zamanda ruhu okşayan doğası ve manzarasıyla da sizi mutlu edebilir. 

Sarımsaklı Plajı

sarimsakli plaji

Günübirlik Ayvalık gezinizde serinlemek için denize girmek isterseniz meşhur Sarımsaklı Plajı geniş kumsalı ve sığ deniziyle size harika bir deniz keyfi sunabilir. Şezlong ve şemsiye de kiralayabileceğiniz bu plajda sakin ve neşeli saatler geçirebilirsiniz.

Ayvalık’ta buraya has meşhur Ayvalık tostu yiyebilir, esnaf lokantalarında yöreye has leziz zeytinyağlılardan tadabilir, Ayvalık çarşısındaki minik pastanelerde taze taze yapılan damla sakızlı kurabiyelerden satın alabilir, deniz kenarındaki çay bahçelerinde çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak manzaranın seyrine dalabilirsiniz.

Ayvalık butik özelliğini yitirmemiş, şehirleşmemiş ama aynı zamanda enerjik ve eğlenceli bir ilçe olarak size harika bir gezi deneyimi sunabilir.

Buraya civar illerden gelmişseniz konaklama için pek çok seçeneğinizin de mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Holimax sitesindeki otel seçenekleri sayesinde dilediğiniz otelden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

Yorum Yazın