Antalya’da bulunan tarihi ve doğal güzellikler saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok. Gerek deniz ve doğa turizmi gerekse kültürel ve tarihi açıdan her yaştan insana hitap eden bu güzel yer, her geçen gün daha da gelişmektedir. Özel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılında Patara senesi ilan edilmesiyle Antalya denilince herkesin aklın ilk Patara gelmeye başladı.  Çölü andıran kum tepeleri, hem sahip olduğu eşsiz manzara hem de çevresindeki antik kent ve plajıyla unutulmaz bir deneyim sunuyor. Her yerinizden kum çıkacağı bir deneyime hazır olun. Sanki Antalya’da değilmişsiniz gibi bir hisse kapılacağınız Patara kum tepelerinde yürürken farklı bir dünyaya giriş yapıyor gibi olacaksınız.

Patara Kum Tepesine Ne Zaman Gidilir?

patara kum tepesine ne zaman gid

Akdeniz’in samimi sıcaklığı, güneşin ısıttığı masmavi bir deniz ve upuzun bir kumsalıyla harika bir manzara. Patara’ya kış mevsimi haricinde diğer tüm mevsimlerde gidebilirsiniz. Nisan- Kasım ayların arasında su sıcaklığı denize girmeye oldukça müsaittir. Patra kum tepelerinde manzaranın tadına doyamayacağınızı düşünüyoruz. Burada fotoğraf çekmek, Patara’nın dalgalı sularına kum tepelerinde cebelleştikten sonra kendinizi bırakmak bir yandan da antik kentin içerisinde geçmişte yaşama hissiyatını size tattırıyor.

Patara’ya Nasıl Gidilir?

pataraya nasil gidilr

Fethiye ve Kalkan arasında yer alan Patara antik kenti, Patara Plajı ve kum tepeleri, Kaş ilçesine bağlı olan Gelemiş Köyü yakınında yer almaktadır. Patara’ya ulaşım sağlamak için Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Havaalanından transfer ile Kaş otogara ulaşabilirsiniz. Buradan Patara’ya minibüsler kalkmaktadır. Antalya üzerinden buraya gelmek isterseniz de D330 karayolunu kullanarak yaklaşık 3 saatlik bir zaman diliminde Patara’ya ulaşmanız mümkündür. Ek olarak da Kemer, Kumluca ve Kaş ilçelerinin sahilden giden yolunu takip ederek Patara’ya ulaşabilirsiniz.

Antalya Patara Kum Tepeleri

patara kum tepeleri

Sadece doğa eliyle oluşan, beyaz lüle taşlarıyla dolu Antalya Patara kum tepeleri, Patara Plajı’nın sahil şeridinde sonsuzluğa doğru gidiyor. Bu tepeler kumsalın orta kısımlarında yoğunlaşmış bir vaziyette. Çöllere benzeyen, rüzgârda farklı yönlere yelken açan ve güneşle birleşince altın rengine dönen bu kum tanecikleri, denizin ve tarihin tüm kokularını da size getiriyor. Gelemiş Köyü’nün hemen yanında yer alan Patara; deniz, orman ve çölü bir arada sunan bakir doğası ile bir tablo gibi.

Türkiye’nin Uzun Plajı Patara

turkiyenin en uzun plaji patara

Patara kum tepelerinin yakınında bulunan ve Türkiye’nin en güzel plajları arasında gösterilen Antalya Patara Plajı, aynı zamanda 12 kilometrelik uzunluğu ile ülkemizin en uzun plajı etiketine sahiptir. Bu plajı özel kılan başka bir özelliği ise plajın Caretta Caretta’lara ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Patara Plajı bu güzel hayvanların yumurtlama alanı ve bu sebeple de sabah 08.00, akşam 20.00 saatleri dışında plaj ziyaretlere kapatılıyor. Bu şekilde Caretta Caretta’ların yaşam alanlarını korumuş oluyoruz.

Plaj hakkında detaylı bilgi vermek gerekirse; burada sadece bir işletme var ve işletme dışında bu plaja herhangi bir şemsiye, şezlong konulması yasaktır. Yani doğaya zarar verebilecek aktivitelere bu çevrede izin verilmemektedir.

Yeşilçam Filmlerinin Platosu Olan Patara

yesilcam filmlerinin platosu pat

Yeşilçam filmleri yıllar geçse de unutamayacağımız filmleri içerisinde barındırıyor. Bu şekilde gelecek nesile aktarılacak gibi gözüküyor. Bazı Yeşilçam filmlerinde yer alan çöl sahnelerinin Patara’da çekilmiş olması, Patara’nın film karelerinde bulunmasına olanak sağlamıştır. Yeşilçam filmlerine sahne olan Patara kum tepeleri,  geçmiş zamanlar da daha fazla ünlenmiştir.  Pek çok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapmış olan Patara, günümüzde hala dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Patara Antik Kenti

patara antik kenti

 

Patara Kum Plajı ve kum tepelerinin komşusu olan Patara antik kenti, Likya Birliği’nin Helenistik Dönemi’nde başkenti ve aynı zamanda da en önemli şehirlerinden biridir. Milattan önceki yıllara dayanan bu antik kent Kalkan ve Fethiye arasında yer almaktadır.  Aynı zamanda Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda yer alan antik kentte kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Tiyatro, zafer takı, meclis binası, hamam gibi pek çok yapı bu antik kentte yer alıyor. Ayrıca Noel Baba olarak bilinen Saint Nicolas’ın da doğduğu yerin Patara olduğu söylenmektedir.

 

Yorum Yazın