Şehir hayatının dehşet verici yoğunluğundan sıkılanlar, ses kirliliğinden artık baygınlık geçirecek dereceye gelmiş olanlar için sessiz sakin bir tatil geçirmek, yeni ve daha önce görmediğiniz yerlere gitmek istiyorsanız en doğru yerdesiniz! Sizin için hazırladığımız ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen gizli cennetlerine göz atabilirsiniz.

Konya, Karapınar Kumulları

kumullar

4000 hektara yakın bir alanı kaplayan Karapınar Kumulları, her ne kadar Türkiye’nin bazı bölgelerinde çölleşme olabileceğinin bir kanıtı olsa da, dikkat çekici manzarası ile büyülüyor. Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen kumullar, ülkemizin alternatif turizm noktaları içerisinde bulunuyor.

Van, Akdamar Adası

Van Akdamar Adasi

Üzerinde tarihi Akdamar Kilisesinin de bulunduğu Akdamar Adası, Anadolu’da bulunan sıra dışı mekânlar içerisinde konumlanıyor. Kilise rölyeflerindeki kabartılar, Kutsal Kitapta bahsi geçen öğeleri barındırması sebebiyle, ziyaretçilerine görsel bir güzellik sunuyor. Van Gölü’nde bulunan ve Orta Çağ dönemine ait önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapan adaya ulaşım ise sadece deniz yolu ile yapılmaktadır.

Artvin, Maçahel Yaylası

macahel yaylasi

Yakın bir tarihte turizme açılan Maçahel Yaylası, içinde barındırdığı meyve ağaçlarının yanı sıra yaban hayatına ait hayvanlar ve gür ormanları ile kusursuz bir çevreyle ilgili örnek teşkil ediyor bizlere. Özellikle dağ yürüyüşü yapmak için tercih edilen yayla, sakin ve huzur arayanlar için muazzam bir konumda yer alıyor.

Isparta, Kuyucak Köyü

kuyucak koyu

Lavanta tarlalarının bolluğu ile tanınmaya başlanan Kuyucak Köyü, özellikle yaz aylarında bizlere adından sıklıkla bahsettiriyor.  Isparta ili gül üretiminde Türkiye’de birinciliği elinde tutarken, şimdilerde lavanta da oranın yerlileri için ekstra bir geçim kaynağı oluşturuyor. Fransa ovalarını aratmayan eşsiz lavanta tarlaları, deniz ve güneş turizmine alternatif bir seçenek sunuyor.

Mersin, Aynalıgöl Mağarası

aynali gol magarasi

Mersin şehrinin Aydıncık ilçesine bağlı olan Aynalıgöl Mağarası, bir çobanın sürüsünü otlatırken tesadüf eseri içeri girmesiyle keşfedilmiş bir yer. Giriş ağzı denize bakan mağaradan basamaklarla inilerek ana girişe ulaşılabiliyor. Sarkıt ve dikitlerin sıkça bulunduğu mağara, içerisindeki havanın çok fazla değişiklik göstermemesi sebebiyle yıl boyunca eşit sıcaklıkta kalabiliyor. Ayrıca mağaranın sonunda bulunan göl ise tıpkı bir ayna gibidir.

Bingöl, Buban Bacaları

buban bacalari

Bingöl’ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere Köyü’nde bulunan Buban Bacaları, Kapadokya coğrafyasında görmeye alışkın olduğumuz peri bacaları ile benzer görünüme sahiptir. Bingöl Şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan Buban Bacaları için bir araştırma yapılmadığından yeryüzü şekillerinin oluşumu hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak bacaların vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla bu şekle geldiği düşünülüyor.

Artvin, İmerit Camii

imerit camii

Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan Gürcistan sınırındaki Camii Havzası’nda konumlanan İmerit Camii, 1850 senelerinde Osmanlı tarafından inşa edilen bir kutsal yapımızdır. Ahşap iç mimarisi, renkli süslemeleri ve bölgede bulunan mimari yapıyı sonuna kadar yansıtan dış kaplamalarıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan cami Karadeniz’in en etkileyici kutsal mekânlarından biridir. Eğer yolunuz Artvin’e düşerse mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Karabük, Yenice Ormanları

yenice ormanlari

Yenice Ormanları, tropik bölgeler dışında dünyada ender rastlanan el değmemiş devasa ağaçları ve kendine özgü muhteşem bitki örtüsüyle oldukça geniş bir alana sahiptir. Toplamda 210 kilometre boyunca işaretlenen yolda, 21 parkurun yanı sıra alternatif yürüyüş parkurları da bulunmaktadır. Günübirlik, uzun ve kısa olmak üzere 3 ana kategoriye sahip bu alanda ayrıca 292 kilometrelik bir de dağ bisikleti rotası bulunuyor. Şahsen ben, burada bisiklete binmeyi her zaman istemişimdir. Fırsatı olan bu eşsiz deneyimi tatmalı.

Orman, Safranbolu’ya oldukça yakın bir konumdadır. Karabük’ün Yenice İlçesi sınırlarında yer alan orman, adını da bulunduğu ilçeden almaktadır.

Ankara, Nallıhan

Ankara’nın 160 km kuzeybatısında yer alan Nallıhan, tarihi İpekyolu üzerinde konumlanan, doğal güzellikleri ile öne çıkan bir yerleşim yeridir. Çok sayıda gezilecek ve görülecek yere sahip olan ilçede Nallıhan Davutoğlan Kuş Cenneti, Sarıyar Yaban Koyunu Üretim Sahası ve çok sayıda da anıt ağaç barındırmaktadır.

Milli Parklar Genel Müdürlü ve doğa Koruma tarafından gözetim altına alınan çok sayıda doğal güzelliğe sahip olan, Nallıhan potansiyelini yeterince değerlendiremiyor. Soğukkuyu ve Uyuzsuyu şelaleleri, Sakarya Nehri, Aladağ ve Nallıhan Çayı ile beraber toplamda altı yayla doğaseverlerin ziyaret edebileceği yerler arasındadır.

 

Yorum Yazın