Aydın, köklü tarihi, doğal güzelliği ve özellikle popüler plajları ile bittabi tatil severlerin vazgeçilmez seyahat rotalarından biri haline gelmiştir. Ege Denizi’ni Batı’ya, İzmir’i kuzeyine taşıyan bu güzel şehir, geçmişten günümüze verimli topraklarda birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Didim ve Kuşadası gibi önemli tatil duraklarında, misafirleri için bambaşka bir maceranın kapılarını açan Aydın, yanlış söylersek zamanın nasıl geçeceğini anlamayacak.
Dilek Yarımadası
Adım attığınız andan itibaren etkileneceğiniz bu yarımada da mezozoik kalkerler, Paleozoik siliciler ve Neojen kütleleri oluşmuştur. Küçük Menderes ve büyük Menderes arasında yer almaktadır. Dünyada nadir görülen Akdeniz foku, ek olarak, birçok deniz canlıları ve birçok sürüngen bulunan yarımadadaki Türkiye’deki maki afrodizyaklara verilebilecek en güzel örneklerden biridir. Birbirinden göç eden güzel kuşların görüntüsü gökyüzünü bir sanat eserine dönüştürür!
Dilek yarımadası, muhteşem manzarasıyla göze hitap etmenin yanı sıra günlük yapılabilecek birçok aktivite sunar. Bunlardan bazıları fotoğraf safari, doğa yürüyüşü, botanik turları, birçok deniz sporu ve balıkçılıktır. Dilek Yarımadası hayal ettiğinizden daha güzel!
Güvercinada Kalesi
Doveina Kalesi’nin tarihi dokularında, mavinin rahatlatıcı tonlarının ahengine eşlik edin! Kale Aydın Kuşadası’nın Hacifeyzullah semtinde yer almaktadır. Mora isyanı sırasında denizden saldırıların önlenmesi için zamanla Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tarihin zenginliklerinden doğan Dovcinada Kalesi’ni görünce, şanslı kalarak geri döneceksiniz!
Saplı Adası
Akbük’ün sembollerinden biri haline gelen ada, görünümü ile görsel bir bayram atmosferine sahiptir!
Ada olarak adlandırılsa da, aslında sarkıtlı bir adaya sahip bir yarımadadır. 1500’lerde, etrafa dağılmış kül birikimi sonucu Ege Denizi’nde büyük bir volkanik patlama meydana gelmiştir. Yüzeysel görünmese de, bu kül katmanları toprağın birkaç inç altındadır. Adaya yürüyerek ya da su çekildiğinde araba ile ulaşmak mümkündür.
Aynı zamanda, adanın bir saha alanı olması nedeniyle korunmuştur. Saplı adasını ziyaret ettiğinizde bu şirin Yarımada’nın fotoğrafından memnun kalacaksınız.
Zeus Mağara
Zeus Mağarası, Ege turizmini canlı tutan en güzel yerlerden biri olan Kuşadası’nda yer almaktadır. Mağara isminin nereden geldiğini merak edenler için, derhal açıklayalım: “Zeus mağarası” isminin nereden geldiğine dair çeşitli mitolojik söylemler var.
Her şeyden önce, Cennetin Tanrısı Zeus, kardeşi, Deniz Tanrısı Poseidon’u sinirlendirdiğinde bu mağaraya gelip sakinleşmeye çalıştı. Zeus, kardeşi mağara önünde bekler. Başka bir efsane, eski Panion Birliği’nin bu bölgede toplantılar yapmasıdır. Krallar toplanırken, kraliçeler mağarada yüzüyorlardı.
Milli Park’ın girişindeki mağarada, tatlı ve tuzlu su karışımından maden suyu bulunur. Her durumda, gününüzü birkaç saat güzelleştirmek için seveceğinizi düşündüğümüz Zeus mağarasını ziyaret edebilirsiniz.
Magnesia Antik Kenti
Aydın’ın Germencik ilçesinin Tekin köyünde bulunan antik Didyma şehri, antik Didyma şehri olarak bilinmese de dikkat çekmeyi başaran tarihi bir şehirdir. Kazı 1891 yılında antik kentte Carl Humann tarafından başlatılmıştır. Yaklaşık 20 ayda yapılan kazılar sonucunda Agora, Zeus Tapınağı ve Artemis Tapınağı gibi tarihi yapılar ortaya çıkmıştır. Aydın’a vardığınızda bu antik şehri ziyaret edebilir ve tarihi keşfedebilirsiniz.
Tralleis Antik Kenti
Kestane Dağları eteklerinde, geçmiş yüzyılların serveti yatıyor!Tralleis Antik Kenti’nin Argosyalılar ve tralelisliler tarafından kurulduğu tahmin edilmekle birlikte, M.Ö. 334’te İskender tarafından alındığı kaydedilmiştir. Bununla birlikte, daha sonra, Helenistik Krallıklar tarafından sıklıkla ele geçirilmiştir..
Bugün görebildiğimiz tek tarihi bina antik kente ait. Buna “Üç Göz” deniyor. Tralleis Antik Kenti ve çevresinde birçok kazı yapıldı ve sayısız tarihi kalıntı ortaya çıkarıldı. Antik Tralleis şehrine seyahat etme fırsatını kaçırmayın.
Alinda Antik Kenti
Anadolu’nun tarihi sahnesindeki altın zincir: Alinda antik kenti! Kekatomnos’un kızı Karia Kraliçesi kardeşi Pixodaros tarafından Bodrum’a gönderildi. Kentin yapımında sadece granit taşlar kullanılmıştır. Alinda Antik Kenti, Hitit İmparatoru II. Mursilis döneminde, Sena Nehri adı verilen ülkeye bağlı bir şehirdi. Bugün, yüzyıllar öncesinin anılarına sahip olan antik Alinda kenti, görkemli imajıyla kafasında oyulmaya devam ediyor.
Aphrodisias Antik Kenti
Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan antik Aphrodisias kenti, adını aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit’ten almıştır. Şehir, Aydın Merkez’e 95 kilometre uzaklıktadır. Aydın’a gelen ve tarihi anıtsal binaları merak eden tatilciler tarafından en popüler yerlerden biri.
Roma döneminde, herkes tarafından kabul edilen bu şehir, Kayra ve Megapolis adlarını aldı. Bölgede yapılan kazılar sonucunda iki köy ortaya çıkmıştır. Görmeye değer olduğunu düşündüğümüz antik Aphrodisias kentini keşfeden şanslılardan biri olabilirsiniz.
İlyas Bey Külliyesi
Anadolu beyliklerine ait olan Külliye, Milet’in arkeolojik bölgesinin sınırları içerisindedir. Aydın’ın Kalender yapılarından biridir. Mimarisi ve çevresindeki tarihi kalıntıları ile ilgi çekici bir yapıdır. Karmaşık üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar cami, hamam ve medreselerdir. İlyas Bey Külliyesi ve çevresi, müze park alanı olarak kabul edilir.