Uzun bir seyahate çıkmayı planlıyor fakat seyahat sırasında beslenmenizi nasıl düzenlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız sizin için hazırladığımız önerilere göz atabilir ve kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yağlı ve Tuzlu Besinlerden Uzak Durun

Uzun bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız sizin için önereceğimiz ilk şey; yolculuğunuz boyunca yağlı ve tuzlu besinlerden olabildiğince uzak durmanız olacak. Seçtiğiniz güzergah üzerinde karşınıza çıkacak mola alanlarında fast food zincirlerine rastlama ihtimaliniz oldukça yüksek. Kan şekerinizi bir anda yükselten bu yiyecekler size kısa süreli mutluluk yaşatsa da uzun vadede sindirim ve boşaltım sisteminizi rahatsız edebilir. 

fast food

Yağlı ve tuzlu besinler listesine ilk sıradan giren fast food ürünleri, genel beslenme rutininizde de çok sık tüketmemeniz gereken bir yemek çeşidini kapsıyor. Oldukça hızlı ve kolay bir hazırlanma sürecine sahip olan bu yiyecekler kandaki şeker oranını yükseltebilir ve vücudunuzun su tutmasına sebep olabilir. Bu nedenle bedeniniz üzerinde farklı etkiler yaratacak bu besin türünü uzun bir seyahat planlıyorsanız tercih etmemenizi öneririz.

Tüm bunlara ek olarak, fast food dışında farklı yemek alternatifleri bulabileceğiniz mola güzergahlarında fazla yağlı ve tuzlu olan diğer yiyeceklerden de kaçınmalısınız.

Beslenme Rutininize Sadık Kalın

Eğer normal hayatınızda dengeli beslenen biriyseniz seyahate çıkmadan önceki günlerde de normal yeme rutininize sadık kalmanız yararlı olacaktır. Örneğin, eğer normal hayatınızda aralıklı oruç gibi farklı bir beslenme düzeni uyguluyorsanız seyahat öncesinde de bunu devam ettirebilirsiniz. Bir diğer yandan, seyahat öncesinde bedeninizin alışkın olduğu şekilde beslenmek psikolojik olarak da daha güvende ve huzurlu hissetmenizi sağlayacaktır. Normal beslenme düzeninizin dışına çıkmadan beslendiğiniz takdirde seyahat öncesi ve seyahat esnasında sizi rahatsız edecek bir durumla karşılaşma ihtimaliniz azalacaktır.

Su İçmeyi İhmal Etmeyin

su

Seyahatiniz boyunca dengeli ve konforlu hissetmenizi sağlayacak bir diğer yol da dengeli su tüketimi olabilir. Hem seyahat öncesinde hem de seyahat esnasında su içmeyi ihmal ettiğiniz takdirde uzun yolun sebep olduğu negatif etkileri daha şiddetli hissedebilirsiniz. Baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların en büyük nedeni olan susuzluğa engel olmak için günlük hayatta içmeniz gereken su miktarını seyahatiniz sırasında da tamamlamanızı öneririz.

Öğünlerinize Lifli Gıdalar Ekleyin

Seyahat öncesi tercih etmenizi önereceğimiz yiyeceklerin başında şüphesiz ki lifli gıdalar geliyor. Hem bağırsak hareketlerini düzenleyen hem de bedeni hafifleten bir gıda türü olan lifli gıdalar, seyahatiniz boyunca sizi daha konforlu hissettirecektir. Bir diğer yandan, kan şekerinizi kontrol altında tutarak çok hızlı düşmesine engel olan lifli gıdalar, çabuk acıkmanızı da engellemiş olur.

lifli gidalar

Kalp ve damar sağlığı için de oldukça faydalı olan lifli gıdaları seyahat öncesi beslenme düzeninize ekleyerek bedeninizin uzun yolculuk için hazırlanmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Uzun Süre Tok Tutan Gıdalar Tüketin

Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce kan şekerinizi dengede tutacak gıdaları tercih etmeniz size avantaj sağlayacaktır. Özellikle şekerli ve karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durarak şekerinizi kontrol altında tutabilir ve tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Kan şekerinizi dengede tutacak gıdalar arasında et ve süt ürünlerinin yanı sıra bitkisel protein kaynaklarını, bakliyatları ve tahıl gruplarını gösterebiliriz.

saglikli beslenme

Tüm bunlara ek olarak, şeker oranı düşük olan meyveleri ve tok hissetmenizi sağlayacak sağlıklı yağ gruplarından biri olan kuruyemişleri de seyahat öncesinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Enerjinizi dengede tutmak için ihtiyacınız olan karbonhidratı kan şekerinizi hızlı düşürmeyecek tahıl ürünleriyle yapılan ekmek çeşitlerinden alabilirsiniz.

Seyahatlerinizin vazgeçilmez duraklarından biri olan Holimax’te yer alan otellerde senenin yorgunluğunu atacağınız bir konaklama deneyimi yaşamak için hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Yorum Yazın