Samsun Karadeniz Bölgesi’nin ortasında yer alan dağları ve muhteşem vadileri ile karakterize edilir. Sadece Karadeniz’in değil ülkenin de en kalabalık şehirlerinden biri olan Samsun şehrinin yerleşim geçmişi eski taş çağına kadar uzanmaktadır.

Samsun’da;

  • Kayak Merkezi
  • Su Altı Dalış
  • Dağcılık
  • Mağaralar

Su sporları gibi aktiviteleri bir arada bulabilirsiniz.

Gazi Müzesi

İlk olarak Gazi Müzesi’nden başlayalım, bu müzenin özelliği ilk kez otel olarak inşa edilmiş ve Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı binadır.

Kabaceviz Şelalesi

Çarşamba ilçesinin en önemli doğal güzelliğidir. Ulaşımı oldukça kolay olan şelalelerin suyu 15-65metre arası bir yükseklikten düşüyor. Bu bölgede dağ yürüyüşü ve dağ bisikleti turları yapabilirsiniz. Şelalenin çevresinde yeme içme olanakları var. İsterseniz küçük bir piknik için gezinize ara verebilirsiniz.

Tekkeköy Mağaraları

MÖ. 15.000 ile MÖ. 60.000 yıllarına ait Tekkeköy Mağaraları büyüklü küçüklü oyuk ve Samsun’un 14 kilometre doğusunda yer alıyor. İlçedeki Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitleleri olarak tanımlayabiliriz.
Tarih derslerinden Paleolitik Çağ size ne hatırlatıyor bilemiyoruz. Ancak Samsun’da MÖ. Yaşamı olan atalarımız ile ilgili kalıntılara ulaşmak isterseniz, bu mümkün!

Türkiye’nin de ilk imitasyon müzesi özelliği taşıyan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, rum evlerinden birinin restorasyonu ile açıldı. Kazılarda elde edilen buluntular ve heykeller sergileniyor.

Amisos Tepesi

Eski ismi ile Baruthane Tepesinde yer alan teleferik ile muhteşem doğa manzarasını deneyimlemenize yardımcı olacaktır.

Bandırma Vapuru

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını Samsun’a getiren Bandırma vapurunun birebir aynısıdır. İçi müzeye dönüştürülmüş geminin içinde balmumumdan yapılmış heykellere rastlayabilirsiniz.

Lâdik Gölü

Stresten uzaklaşarak biraz kafa dinlemek yâda meditasyon yapmak istiyorsanız Lâdik Gölü en doğru seçimlerden biridir. Balık tutabilir, piknik yapabilir eğer gölde yüzmeyi seviyorsanız bu alternatifi de deneyimleyebilirsiniz.

Akdağ Kayak Merkezi

Öncelikle kaymayı bilmeyenler için kalabalıktan uzak bu merkezde kayak için ders alabilirsiniz. Sezon boyunca etkinlikler düzenleyen tesis üyelikler ile sürekli gelen ziyaretçilerine de avantaj sağlıyor.

Atatürk Anıtı

1969 yılında açılan taş anıt dayanışmayı simgelemektedir. Üzerinde 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım. Gazi Mustafa Kemal yazılıdır.

Samsun Sahili

Yüzmek için Samsun’da tüm sahil var. İstediğiniz yerden denize girebilirsiniz. Sahil kumsal olduğundan yüzme kabiliyetinize göre en uygun yeri siz seçin.

Lerdüge Tümülüsleri

Lerdügü köyünde beş Tümülüs yani eski mezara rastlanmıştır. 1946 yılında başlayan arkeoloji çalışmalarında çıkan buluntular Ankara Arkeoloji Müzesine gönderilmiştir. MÖ 10- MS 200 yılları arasında bir tarihe ait oldukları anlaşılan buluntular ile ilgili detay vermek gerekirse; Kesme taştan tonoz örtülü gömüt odasının duvarlarında insan ve hayvan şekilleri yer alıyor.

Amazon Adası Amazon Köyü

Samsun ilimize yolunuz düştüğünde bu köye uğramanızı öneririz. 4000 yıl önce bu köyde kadın kahramanların yaşadığı söyleniyor. Efsane mi bilinmez ancak balmumu heykelleri gördüğünüzde gerçek olduğuna inanabilirsiniz. Batı park içinde yer alan Amazon Adası ise Amisos Tepesi’ne seyir platformu olacak şekilde konumlandırılmış ve devasa boyutta heykelleri ile sizleri bekliyor.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

19 Mayıs 1981’de ziyarete açılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi il merkezinde bulunuyor. Tunç Çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine ait bronz, pişmiş toprak, kemik eserlerin sergilendiği müzede bronz atlet heykeli, Eski Tunç Çağına ait ameliyat edilmiş kafatasları, da bulunuyor. Roma imparatoru Alexander Severus zamanında yapılmış olan Amisos Mozaiği, Antik Amisos kenti buluntuları, Aminos mezar odasından çıkan hazineler, Helenistik Çağa ait takılar bulunmaktadır.
Sevgi Gölü’nün yanı sıra Samsun’da 22 dönümlük arazi üstünde bulunan hayvanat bahçesini de ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yazın