Sayısız medeniyete, binlerce yıl boyunca ev sahipliği yapmış olan Türkiye’nin dört bir yanı bu medeniyetlerden kalmış tarihi eserler ile dolu. Tarihi değerler açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olan Türkiye’deki birçok tarihi eser UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı eşsiz tarihi değerler her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü yani kısaca UNESCO 1970’li yıllardan bu yana seçici kurulu ile dünyanın dört bir yanındaki doğal ve tarihi değerleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alarak hem korunmalarını hem de tanınmalarını sağlıyor. Çeşitli kriterlere bağlı olarak dünya mirası listesine alınan doğal ve tarihi değerler arasında ülkemizden de birçok nokta yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi evrensel değer taşıyan doğal ve tarihi güzellikleri koruma altına alıyor. Yani bu listede yer alan eserler, yerler tüm insanlığın ortak mirası olarak biliniyor. Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerleri arasında en önemli olanları sizler için derledik.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Sivas Divriği’de bulunan Divriği Ulu Camii’ni 1228-1229 yılları arasında Ahmed Şah inşa ettirmiş. Darüşşifa yani hastane kısmını ise Ahmed Şah’ın eşi Turan Melek inşa ettirmiş. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında alınmış. Eserin mimari değeri, eşsiz süslemeleri listeye alınmasında rol oynayan etkenler. Bu eşsiz tarihi eserin en önemli özelliklerinden biri de ikindi saatinde güneşin caminin kapısına vurması ile yandan görünüşü ile ayakta duran bir erkek silüeti gölgesinin belirmesi. Bu özelliği camiyi dünyanın en özel tarihi eserlerinden biri kılıyor.
Hattuşa
Karadeniz Bölgesi’ndeki Çorum ilinde yer alan Hattuşa geç tunç çağına tarihlenen Hitit başkentidir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Hattuşa Anadolu’da bulunan en önemli tarihi mekanlardan biri. Şehirden günümüze kalan kalıntılar arasında surlar, tapınaklar ve kral konutları sayılabilir.
Nemrut Dağı
Adıyaman’ın Kahta ilçesinin yakınlarındaki Nemrut Dağı doğal güzelliği ile çok etkileyici, ancak 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının sebebi doğal güzelliği değil ev sahipliği yaptığı eşsiz heykeller. Kommagene kralı Antiochos Theos tarafından dağa yaptırılan tanrı heykelleri tüm dünyada tanınan bir tarihi hazine.
Xanthos
Ülkemizin turizm konusunda en önemli merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesindeki Likya antik kenti Xanthos 1988 yılından beri dünya mirası listesinde. Kuruluşunun milattan önce 1200’lü yıllara dek uzandığı düşünülen antik kentte günümüzde anıt mezarlar, kaya mezarlar, tiyatro ve kilise gibi bazı eserler görülebiliyor.
Safranbolu
Karadeniz Bölgesi’ndeki Karabük ilinin bir ilçesi olan Safranbolu tarihi evleri sebebiyle 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Osmanlı kent mimarisinin nadide örnekleri olan tarihi Safranbolu evleri dünya mirası listesinde yer almalarının yanı sıra her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti kendine çeken turistik cazibe merkezleri durumundalar.
Troya Antik Kenti
1998 yılında dünya mirası listesine alınan Troya Antik Kenti Çanakkale ilinde ve Kaz Dağları’nın eteklerinde kurulu. Milattan önce 3000 yılında kurulan antik kentten Homeros’un ünlü eseri İlyada’da da bahsedilir. Sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak kabul edilen Troya Antik Kenti Yunan mitolojisinde de önemli rol oynayan bir yerdir.
Selimiye Camii
Türkiye’deki birçok önemli mimari esere imza atmış olan Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri de Selimiye Camii. Yapımına 1568 yılında başlanan ve ibadete 1575 yılında açılan Selimiye Camii Edirne’de bulunuyor. 2011 yılında dünya mirası olarak tescil edilen cami Osmanlı mimarisinin gelmiş geçmiş en etkileyici eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Çatalhöyük
Konya’daki Çatalhöyük 9 bin yıllık bir yerleşim birimi ve 2012 yılından bu yana dünya mirası listesinde. Dünyadaki ilk kentleşme örneklerinden biri olarak kabul edilen yerleşkede 2000 yıl boyunca yaşam sürmüş. İlk tarım yapan insan topluluklarından birinin kurduğu kent tüm bu özellikleri sebebiyle dünya mirası listesinde ve insanlık tarihine ışık tutan arkeolojik değerlerden de biri aynı zamanda.
Cumalıkızık
Oğuz Kağan Destanı’nda bahsedilen Oğuz boylarından biri olan Kızık’lar tarafından 1300’lü yıllarda Bursa’da kurulmuş olan Cumalıkızık, 2014 yılında dünya mirası listesine alındı. Tarihi dokunun başarılı şekilde korunduğu Cumalıkızık erken Osmanlı döneminin mimarisi hakkında önemli bir kaynaktır. Günümüzde birçok dizi burada çekiliyor.
Diyarbakır Kalesi
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Diyarbakır Kalesi 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Çin Seddi ile birlikte uzaydan görülebilen ikinci yapı olan Diyarbakır Kalesi ve surlarının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor ancak milattan önce 2000’li yıllarda bölgede yaşayan Hurriler tarafından inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor.
Efes
İzmir’in Selçuk ilçesindeki antik Yunan kenti Efes 2015 yılında dünya mirası listesine alındı. Ülkemizdeki en önemli ve dünyaca tanınan antik kentlerden biri olan Efes’in kuruluşu milattan önce 6000’li yıllara dek uzanıyor. Efes Antik Kenti total olarak son derece önemli olmakla beraber Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı’nın da bu kentte bulunması sebebiyle ayrı bir öneme sahip.
Göreme Milli Parkı
Nevşehir’deki Göreme Milli Parkı 1985 yılından bu yana dünya mirası listesinde yer alıyor. Göreme Milli Parkı hem tarihi hem de doğal güzellikleri sebebiyle dünyanın en özel yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Peribacalarının yanı sıra Bizans kiliseleri de bölgenin dünya mirası listesine alınmasında rol oynayan yapılar.
Pamukkale
Denizli’deki Pamukkale 1998 yılında dünya mirası olarak tescil edildi. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı en önemli doğal güzelliklerden biri olan Pamukkale travertenleri ile tanınıyor. Travertenlerinin yanında Pamukkale’nin şifalı suları birçok hastalığa da iyi geliyor.
Ülkemizdeki UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, her biri eşsiz özelliklere ve güzelliklere sahip bu değerleri görmek için hemen Holimax’ten otel rezervasyonu yapabilirsiniz.