Türkiye’nin dört bir tarafı doğal ve tarihi güzellikler açısından oldukça zengindir. Dünyanın farklı yerlerinden yerli, yabancı turistleri cezbeden bu doğal güzellikler arasında bulunan Türkiye’nin doğal gölleri seyrine doyum olmayan manzaraları ile göz doldurur.
Türkiye’de yer alan doğal göllerin bazıları tatlı, acı, tuzlu ve sodalı bir yapya sahiptir. Coğrafi konumu ve iklim koşulları nedeniyle çeşitli yapılarda olan göllerin kimi küçük kimi büyük doğal göl olarak yer alır. Ülkemizde görülmeye değer manzaralar sunan en güzel doğal gölleri birlikte inceleyelim.
Tuz Gölü
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Tuz Gölü, Konya ve Ankara arasında bulunur. Yılın her mevsimi binlerce yerli, yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Türkiye’nin en sığ ve en büyük ikinci doğal gölü olan Tuz Gölü dünyanın en tuzlu ikinci gölü olarak yer alır.
Ülkemizin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden karşılanır. I. Derece Doğal Sit alanı olarak koruma altına alınan Tuz Gölü, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunur. Ayrıca, kılıçgaga, yaban kazları, bozkır kartalları, flamingolar gibi daha pek çok farklı kuş türünün üreme alanlarından biridir.
Van Gölü
Van Gölü, doğal göller arasında görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırlarında yer alan Van Gölü, içinde bulunduğu adaları ile öne çıkar. Türkiye’nin en büyük doğal gölü olan Van Gölü, aynı zamanda dünyanın en büyük soda yapılı gölü olma ünvanına da sahiptir.
Yaz aylarında bölge halkı tarafından serinlemek için tercih edilen göl, birçok farklı kuş türünün yuva yaptığı yer niteliğindedir. İnci kefali balıkları dünyada yalnızca Van Gölü’nde yetişir. İnci kefali dışında ikinci balık türü olarak küçük Mercan balığı da burada keşfedilmiştir. Göl etrafında kamp yapabilir, tekneyle göle açılarak balık tutabilirsiniz.
Bafa (Çamiçi) Gölü
Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü olarak yer alır. Çamiçi Gölü olarak bilinen Bafa Gölü, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunur.
16 kilometre uzunluğa sahip tatlı su ve sığ yapılı Bafa Gölü, su kuşları, ak kuyruklu kartal gibi birçok farklı kuş türü ve sazan, kefal, levrek, yılan balığı gibi balık türlerine ev sahipliği yapar. Ülkemizin en önemli kuş cennetleri arasında yer alan Bafa Gölü, 1994 yılından beri Tabiatı Koruma Alanı olarak yer alır. Zeytin ağaçları ile çevrili Bafa Gölü üzerinde İkizce, Mener, Kapıkırı ve Kahvesar adaları bulunur.
Eğirdir Gölü
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde yer alan Eğirdir Gölü, deniz seviyesinden 917 metre yükseklikte bulunur. Bölge halkının içme suyunun bir kısmı buradan karşılanır. 50 kilometre uzunluğa sahip Eğirdir Gölü, Türkiye’nin dördüncü büyük doğal gölü olma özelliğinde bulunur.
Günün belli saatlerde güneşin yansımasına göre farklı renklere bürünen göl halk arasında Yedi Renkli Göl olarak anılır. Doğal güzelliği ve manzarası ile dikkat çeken göl su kuşları için önemli bir yere sahiptir. Yaz aylarında Eğirdir Gölü içerisinde bulunan plajlarda yüzebilir, çevresinde yer alan ormanlık alanlarda yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz.
Köyceğiz Gölü
Her yıl binlerce yerli, yabancı turistin akın ettiği Köyceğiz Gölü, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunur. Pek çok popüler tatil beldesi ile komşu olan tatlı su kaynaklı Köyceğiz Gölü, Türkiye’nin en büyük 16. doğal gölü olarak yer alır.
40 farklı endemik bitki türü yetiştiği göl, su sporları için oldukça elverişli bir yerdir. Yaz aylarında oldukça hareketli olan Köyceğiz Gölü, ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunar.
Sapanca Gölü
Marmara Bölgesi’nin turistik yerleri arasında bulunan Sapanca Gölü, Kocaeli ve Sakarya illeri arasında yer alır. Hafta sonu tatilleri ve günübirlik gezileri için çok fazla tercih edilen Sapanca Gölü, sörf, kürek, yelken gibi su sporları için de ideal bir doğal göl olarak bilinmektedir.
Her yıl binlerce göçmen kuşun yaşam alanı olarak yer aldığı bu doğal göl 5 kilometre genişliğe sahiptir. Yılın her mevsimi göl etrafında yer alan köy kahvaltıcılarında keyifli bir sabah kahvaltısı yapabilir, mangal etkinliklerine katılabilir, göl etrafında doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Çıldır Gölü
Ardahan ilinde yer alan Çıldır Gölü, yılın her mevsimi gezilebilecek turistik yerler arasında bulunur. Ardahan ve Kars sınırları arasında kalan Çıldır Gölü, 18 kilometre uzunluğunda 123 kilometre genişliğinde bir alana sahiptir.
Tatlı su kaynaklı göl, çevresinde yeşillik olmaması nedeniyle diğer doğal göllerden farklılık gösterir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ikinci doğal gölü olan Çıldır Gölü, kış aylarında çeşitli festival ve etkinliklere ev sahipliği yapar. Kış mevsiminde donan gölün üzerinde kızaklara binerek dolaşabileceğiniz bu doğal göl sizlere masalsı, enfes bir manzara sunar.
Ülkemizin eşsiz doğasında yer alan birbirinden güzel doğal gölleri yerinde keşfetmek ve çevresinde konaklama yapmak için Holimax’te yer alan otelleri değerlendirebilirsiniz. Her bütçe ve zevke uygun oteller arasında dilediğiniz otel ve lokasyon seçimini kolaylıkla yapabilir, avantajlı kampanyalarla konforlu bir tatil yapabilirsiniz.