Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos, Kuzey Ege’nin sakin ve keyifli tatil yerlerinden biridir. Zengin bir tarihi mirasa sahip antik kent bozulmamış tarihi dokusu, doğal güzellikleri, yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile yerli, yabancı turistleri cezbeder.
Assos’ta tarihi yerler arasında başta Assos Antik Kenti olmak üzere pek çok tarihi yer ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bu tarihi ve turistik yerler arasında; Apollon Smintheion Tapınağı, Assos Liman, Zeus Altarı, Babakale Kalesi ve Hüdavendigar Köprüsü yer alır.
Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti, Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinin güneyinde konumlanan Behramkale köyünde yer alır. Assos’un sembolik yapısı olan antik kent her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilir.
Sönmüş bir volkanik tepe üzerine kurulu antik kente ulaşım özel araç ve şehir içi minibüsleri ile sağlanır. Tarih boyunca pek çok farklı uygarlığa sahip tarihi dokusunu koruyan antik kentte görülmesi gereken yapılar arasında Athena Tapınağı, surlar, mezarlık olarak kullanılan nekropol, amfi tiyatro ve agora yer alır.
Apollon Smintheion Tapınağı
Helenistik döneme ait bir yapı olan Apollon Smintheion Tapınağı, Gülpınar beldesinde Assos Behramkale’ye 26 km uzaklıkta yer alır. İon düzeninde inşa edilen tapınak Zeus’un oğlu Tanrı Apollon’a adanır.
Tapınak çevresinde yapılan kazılar sonucu Roma Dönemi’ne ait su depoları ve Roma hamamı bulunur. 15 metre yüksekliğe sahip bu antik eserde toplam 44 sütun yer alır.
Assos Liman
Assos bölgesinin en çekici ve keyifli yerlerinden biri olan Assos Liman, daracık taş sokaklarıyla ilgi çeken tarihi bir yapıdır. Antik dönemlerden pek çok tarihi kalıntı yer alır.
Günümüze kadar tarihi dokusu bozulmayan Assos Antik Liman, bölgeye gelen tatilcilerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biridir. Sit alanı olarak yer alan limanda çok sayıda cafe ve restoran işletmesi bulunur.
Zeus Altarı
Tanrı Zeus’a ait olduğuna inanılan Zeus Altarı, Ayvacık ilçesinin Adatepe köyünde yer alır. Dede Tepe üzerinde bulunan kaya kütlelerinin işlenmesi sonucu inşa edilen tarihi yapının etrafında sunaklar, oturma kısmı ve sarnıç bölümü bulunur.
Sarnıç bölümü aynı zamanda Zeus Mağarası olarak isimlendirilir. Denize sıfır konumda mitolojik izler barındıran yapı muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Hüdavendigar Köprüsü
Osmanlı döneminde I. Murat tarafından inşa edilen Hüdavendigar Köprüsü, Behramkale köyü içerisinde Tuzla Çayı üzerinde bulunur. Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan köprünün kemerleri ilk günkü ihtişamını korumaktadır. Yol kısmı zaman içinde oluşan hasarlar nedeniyle restore edilir.
700 yıllık geçmişe sahip bu tarihi yapı eşsiz bir şekilde tasarlanır. Araç trafiğine kapalı köprü, günün her saati ziyaret edilebilir.
Babakale Kalesi
Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen Babakale Kalesi, Asya kıtasının en batı ucu olarak kabul edilmektedir. Assos’a 30 km uzaklıkta yer alan Babakale bölgenin en huzur dolu yerlerinden biridir.
Ege ve Marmara kıyılarını aynı anda görebilen konumda olan kale Hamaxitos Antik Kenti’nin tarihi kalıntılarına ev sahipliği yapar. Kaptan-ı Derya Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen kale, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken tarihi yapılar arasındadır.
Murat Hüdavendigar Camii
1.Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılan Hüdavendigar Camii, Ayvacık ilçesinin Behramkale köyünde yer alır. Antik kent bölgesinin tepesinde konumlanan camii, günümüze kadar orjinal halini bozmadan ulaşmayı başarır. Osmanlı mimarisine özgü olan cami tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa edilir. Osmanlı mimarisinde pek görülmeyen kadırga resimler bu camiinin içinde yer alır.
Tatilinizi Assos ve çevresinde planlıyorsanız, bütçenize ve zevkinize uygun otel seçeneklerine Holimax üzerinden ulaşabilirsiniz.