İtalyan Koyu çoğu kişinin bilmediği tarihin ve kumun birleştiği cennetten bir köşe. Koyun hemen köşesinde Cenevizlilerden kalma tarihi bir kalenin yer aldığı ve bugüne kadar direnen kalıntılarını görmek mümkündür. İtalyan koyu, panoramik manzarası ile nefesleri kesecek şekilde güzelliğe sahiptir. Koyun kayalık kısımları rüzgâr ve dalgalarla oluşan doğal bir tablo gibidir ve benzersiz bir görsel sunar.

İtalyan Koyu Nerede?

İstanbul’un dibinde cennetten bir parça olan İtalyan koyu nerede, tam olarak Edirne’nin Keşan ilçesindeki küçük bir belde olan Mecidiye ’de bulunmaktadır. Buraya her giden dönmek istemiyor diyebiliriz. Ancak son zamanlarda çok fazla kişinin ziyaret ettiği bu yere giderken yanınızda birde çöp poşeti almalısınız. Çünkü insanlar gerçekten burayı çok pis bırakıyor ve yaşadığınız güzellik adına teşekkür etmek içi oradaki çöpleri ufak da olsa toplayabilirsiniz.

istanbul italyan koyu

İtalyan Koyu’nun Yolu Nasıl?

İtalyan Koyu’na nasıl gidilir diye merak edenler için birazcık yolunu anlatalım. İstanbul’dan İtalyan Koyu için Mecidiye tarafına gidecek olanlar özel araç ile Avrupa Otoyolu O/3, E84 ve D110 üzerinden 3 saat 16 dakikalık bir zaman diliminde bu güzel yere ulaşabilirler. İtalyan koyunun kıvrımlı yolları sayesinde yolunuz biraz uzayabilir. Ancak bu yol oldukça zevkli ve manzara dolu bir yoldur. Koya doğru aşağıya inerken yol bozuk olduğu için fazlasıyla dikkat etmelisiniz. Özellikle alçak arabalar, gerekirse araçlarını yukarıda bırakmalı ve o upuzun dağ yolundan aşağıya yürüyerek inmeli. Çünkü yol toprak yol olduğu için girintili çıkıntılı yerleri çok fazla. Bu nedenle alçak arabaların zorluk çekmesi de çok normal.

italyan koyu hakkinda

İtalyan Koyu Hakkında Her Şey

Sakinliğin özgürlükle buluştuğu yeri gözler önüne seren bir koy olan İtalyan koyu kendi kendini temizleme özelliği ile bilinen ender 3 körfezden biri olan Saroz körfezinin de bir parçası olan yer olarak da anlatılabilir. Edirne şehrinin Keşan ilçesine bağlı olan Mecidiyeköy’de yer almaktadır. İtalyan Koyu’na vardığınız zaman biz eminiz ki buraya doğasından dolayı hayran kalacaksınız. Harika gün batımı manzarasıyla çok güzel kareler yakalayabilirsiniz. İtalyan Koyu’nun denizinde taş bulunmuyor.  Daha çok sahil boyunca kum göreceksiniz. Altın sarısı kumunda uzanıp güneşlenmek size de çok iyi gelecek. Buranın denizi ise cam gibi. İstanbul’a bu kadar yakın olan bir yerin tertemiz denize sahip olması insanın içine huzur serpmiyor değil. Ayrıca buranın suyu Temmuz- Ağustos ayında bile soğuktur.

italyann koyu

İtalyan Koyu tamamen bakir bir koy. Etrafında tesis veya bir otel bulunmamaktadır. Bu nedenle duş alma yeri veya şezlong gibi ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz gereçler bulunmamaktadır. Ancak burada denize girmek hoşunuza gittiyse ve kalmak isterseniz koyda kamp yapanlarda var ayrıca erikli tarafına doğru geçerseniz çeşitli otel imkânlarından da faydalanabilirsiniz. Bu koya giderken tüm yiyecek ve içeceklerinizi yanınıza önceden almayı unutmayın. Çünkü İtalyan Koyu’na en yakın market İstanbul Mecidiyeköy’de 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Burada yapılacak aktiviteler bakımından en başında tabi ki cam gibi berrak denizin keyfini sonuna kadar çıkarmak geliyor. Sonrasında burada kamp yapmak ve balık tutmak gibi aktivitelerden çok fazla keyif alacağınızdan dolayı biz şiddetle tavsiye ediyoruz.

italyan koyu ismini nerden almis

İtalyan Koyu İsmini Nereden Almıştır?

İsmi ile alakalı birkaç tane hikâye bulunmaktadır; Kurtuluş Savaşı esnasında İtalyanların bu koydan çıkartma yaptığı ve bu yüzden bu yerin adının İtalyan koyu olarak anıldığıdır. Bir başka hikâye ise İkinci Dünya Savaşı’nda burada bir İtalyan uçağı düşürülmüş olmamasından dolayı bu şekilde adlandırıldığı ve bir başka rivayete göre Cenevizliler, İtalya’da hüküm sürdüğünden dolayı da koy ve kale İtalyanlar’a isnat edilmiştir.

İtalyan Koyu- Kale Koy

italyan koyu kale koy

İtalyan Koyu’nun bir diğer adı da Kale Koy ’dur. Bu isim eskiye dair yıkıntıları olan kalenin kalıntılarından gelmektedir. Kale koyu kesinlikle korunması gereken ve beton açlarının eline bırakılmaması gereken bir yerdir. Bu bölgenin bu denli önemli olmasının nedeni ise birinci dereceden doğal sit alanı olması ve hatta birinci dereceden arkeolojik sit alanı olması, aynı zamanda da Askeri bir yasak bölge olma özelliğine sahip. Ayrıca şunu tekrar belirtmemiz gerekiyor; burası keşf edildikçe daha da çöplük alanına dönen bir yer olmaya başladı.  Bu nedenle de ticari ürüne dönüşme tehdidi ile karşı karşıya gelmesi bizi daha fazla endişelendiriyor. Burası yıllar geçse de hala bir bakir koy olarak sahip çıkmaz bizim elimizde bu yüzden çöplerimizi ve çöplerini toplayacak kadar aklı olmayanların da çöplerini toplayarak bu koydan çıkalım.

İtalyan Koyu’na Nasıl Gidilir?

italyan koyuna nasil gidilir

İtalyan koyuna toplu taşıma araçları bulunmamaktadır. Koya çıkan yol fazlasıyla bozuk ama yine de yüksek araçlar rahatlıkla inebilmektedir. İstanbul’dan gelenler için tabelaları takip ederek Keşan ilçesine ulaştıktan sonra yine tabelaları takip edilerek Erikli beldesine bağlı olan Mecidiyeköyü geçtikten sonra İtalyan Koyu yazan tabelayı göreceksiniz. Buradan düz bir şekilde devam ettiğiniz zaman karşınıza harika İtalyan koyu çıkacaktır. Farklı şehirler ile İtalyan Koy’u arasındaki mesafeler;

  • Tekirdağ ile İtalyan Koyu arası 105 kilometre – 1 saat 16 dakika sürmektedir.
  • İstanbul ile İtalyan Koyu arası 270 kilometre – 3.5 saat sürmektedir.
  • Keşan ile İtalyan Koyu arası 40 kilometre – 45 dakika sürmektedir.
  • Edirne ile İtalyan Koyu arası – 150 kilometre – 2 saat sürmektedir.

 

Yorum Yazın