Marmara Bölgesi, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla yerli yabancı tüm turistlerin ilgisini çekiyor. Güney Marmara’da ziyaret edilebilecek en güzel şehirler arasında ise Bilecik öne çıkıyor. İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege ve Marmara Bölgesi’nin kesişim noktasında yer alan ve bu sayede son derece özel bir coğrafyaya sahip olan Bilecik, Roma dönemine kadar uzanan kültürel altyapısıyla da ziyaretçileri heyecanlandırıyor. Siz de Güney Marmara’nın saklı güzelliklerini doyasıya keşfetmek istiyorsanız tatil planlarınıza Bilecik’i de ekleyebilirsiniz. Bilecik’te gezilmesi gereken en önemli tarihi ve doğal güzellikleri ise sizin için hazırlanan bu yazıda bulabilirsiniz.
Bozcaarmut Göleti
Bilecik’e bağlı Pazaryeri ilçesinde, Bozcaarmut köyünde yer alan gölet, Bilecik’in en önemli güzellikleri arasında yer alıyor. Baraj göleti olmasına rağmen doğal gölleri aratmayan Bozcaarmut Göleti, çevresinde yer alan orman ve el değmemiş güzelliğiyle size benzersiz bir tatil yaşayabilme fırsatı sunuyor. Gölet balıkçılığından hoşlananların mutlaka ziyaret etmesi gereken Bozcaarmut Göleti, doğayla baş başa vakit geçirmenize ve kendinizi yenilenmiş hissetmenize yardımcı oluyor.
Küçükelmalı Tabiat Parkı
Pazaryeri ilçesinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer doğa harikası ise Küçükelmalı Tabiat Parkı. Tıpkı Bozcaarmut Göleti gibi ormanla çevrili bir baraj gölünden oluşan tabiat parkı, günübirlik gezilerinizde ve konaklama deneyimlerinizde orman ve göl havasının tadını doyasıya çıkarabileceğiniz eşsiz bir alan olmasıyla öne çıkıyor. Küçükelmalı Tabiat Parkı’nı ziyaret ederek dilerseniz ağaç evlerde kalabilir, dilerseniz de göl kenarına kurulmuş ahşap banklara oturarak muhteşem manzara eşliğinde kendinize ve sevdiklerinize eşsiz ziyafetler çekebilirsiniz.
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
Yenipazar ve Bilecik inhisarının ortasında kalan Harmankaya Kanyonu da Bilecik’te mutlaka görülmesi gereken doğa harikaları arasında kabul ediliyor. Tırmanıcıların, doğa yürüyüşçülerinin ve kampçıların vazgeçilmez rotaları arasında yer alan Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, farklı bitki türlerine ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Çeşitli ağaç ve çiçek türlerini bir arada bulabileceğiniz park, rekreasyon çalışmalarıyla da sürekli canlı tutuluyor ve doğal zenginliğini korumayı başarıyor.
Kaymakam Çeşmesi
Bilecik’te ziyaret edilmesi gereken duraklar arasında şehrin tarihi zenginliğini yansıtan kültür varlıkları da bulunuyor. Bu eserlerden belki de en önemlisi, 1919 tarihli Kaymakam Çeşmesi. Söğüt ilçesinde yer alan ve dönemin kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılan çeşme, neo-klasik tarzıyla Osmanlı mimarisinin son dönemine ayna tutuyor. Detaylı planlaması ve usta işçiliğiyle Osmanlı kültürünün yapı taşlarını gözler önüne seren çeşme, süslemelerinde kullanılan Kütahya çinileri sebebiyle de büyük önem taşıyor.
Orhan Gazi Cami
Eğer Bilecik’te Osmanlı Devleti’nin daha eski dönemlerini de keşfetmek isterseniz Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Orhan Gazi Cami sizi bekliyor. Kurşunla kaplı kubbesi sebebiyle halk arasında “Kurşunlu Cami” olarak da bilinen mabet, 1392 yılından bu yana dimdik ayakta duruyor. 365 kişi kapasiteli cami, erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan kemerleriyle de sanat tarihi açısından büyük önem taşıyor.
Bilecik Müzesi
Eğer Bilecik’in kültürel tarihini daha detaylı bir şekilde öğrenmek isterseniz Bilecik Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. 1974 yılında jandarma binası olarak inşa edilen tarihi bir yapıda faaliyet gösteren müze, hem arkeoloji hem de etnografya türündeki eserleriyle Bilecik kültürüne ışık tutuyor. Müze repertuvarında Bilecik ve çevresinden çıkarılan çok sayıda arkeolojik eserin yanı sıra geçmiş yıllarda şehirde kullanılmış kıyafetler, araçlar, yapı malzemeleri ve mutfak gereçleri de bulunuyor.
Eğer Güney Marmara Bölgesi’ne hem doğa hem de kültür temalı bir seyahat yapmayı planlıyorsanız Bilecik’i ziyaret edebilirsiniz. Bilecik’te konaklayabileceğiniz en kaliteli ve cazip otelleri ise holimax.com’da bulabilirsiniz.