Özellikle İstanbullunun hafta sonu kaçamağı yapabileceği bir yer olan Çanakkale, Türkiye’nin dört bir yanından da birçok ziyaretçiyi neredeyse dört mevsim ağırlıyor. Çanakkale gezi rehberi niteliğinde yol gösterici bir yazı arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Çanakkale’de neler yapılır, nerelere gidilir, lezzet ve eğlence durakları nerelerdir sorularından yola çıkarak az zamanda çok yerler dolaşmanızı sağlamak için haydi yol haritamıza göz atalım!

Çanakkale’de Kültür, Sanat ve Tarih Aktiviteleri

Genellikle Aynalı Çarşı ve Kordon’dan Çanakkale gezisi başlar çünkü buralar şehrin kalbinde yer alır. İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzer bir atmosfere sahip olan Aynalı Çarşı’da Osmanlı Dönemi hanlarından birinin günümüze uyarlanmış versiyonunda gezeceğinizi söyleyebiliriz. Kordon ise İzmir’in Kordon Boyu gibi deniz kenarında uzun yürüyüş yapmak için harika bir seçim!

truva ati

Çanakkale’nin tarihteki önemli yerini yansıtan Çanakkale Deniz Müzesi ve ardından Truva Atı ile Truva Antik Kenti ziyaretiyle Çanakkale turu içine geçmiş yılların kokusunu ekleyebilirsiniz.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da elbette şehrin en önemli tarihi alanları arasında yer alıyor. Parkta, Çanakkale Savaşları yapıları, anıtlar ve şehitlikler bulunuyor. Özellikle Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları, Çanakkale Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği ve Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler öncelikle görülmesi gereken yerler arasında diyebiliriz.

canakkale seramik muzesi 1

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Troya Antik Kenti ise Çanakkale gezisi içinde mutlaka olması gereken duraklar arasında yer alıyor. Mitolojiye meraklıysanız buranın atmosferine bayılacaksınız. Antik kent içindeki müzede mermer heykelleri, lahitleri, yazıtları, sunakları, seramikleri, metal kapları, silahları, sikkeleri, kemik aletleri inceleyebilirsiniz.

Adatepe köyünü kültür sanat turu başlığa altına almamızın nedeni bu köyün kültüre ve sanata gerçekten değer veren aydınlar tarafından adeta kurtarılmış olmasından ileri geliyor. Eski evlerin ve okulun restore edildiği köy tarihi yapıların bozulmadan, pırıl pırıl günümüze taşınmış halini yansıtıyor. Sokaklarda gezerken hayranlık duyacağınız bir köyde vakit geçirmekten mutluluk duyacağınızı düşünüyoruz.
 

Eğlenceli ve Leziz Duraklarda Çanakkale

Çanakkale denizi sadece yüzmek ve sahilde güneşlenmek için değerlendiren tatilcilerin yeri değil, burada dalış ve rüzgar sörfü yapmak adrenalini bol masmavi aktiviteler arasında yer alıyor. Dalışta savaş dönemlerinden kalma batıkları balıklar arasında izleyebilir, rüzgar sörfünde ise özgürlüğün tadını teninizde ve kalp atışlarınızda hissedebilirsiniz.

peynir helvasi 1

Çanakkale’nin meşhur lezzetleri arasında sardalya ve peynir helvasını sayabiliriz. Sardalya yemek için Hasan Tefik Lokantasını; peynir helvası yemek için ise Kadir Yaşar Çanakkale Helvacısı’nı tercih edebilirsiniz. Farklı balık türlerini tatmak için ise Asya’nın en batı ucu olan Babakale köyündeki balıkçılara uğrayabilirsiniz.

Şarap merakınız varsa Suvla Şarap Fabrikası’nda tadım yapabilirsiniz. Suvla’da kahvaltı yapıp, yemek de yiyebilirsiniz. Şarap tadımını bir tık ileriye taşıyıp gurme tadımları yapmak için Porta Caeli Bağları’nda bağ bozumuna da katılabilirsiniz.

Midenizdeki bayramdan sonra ruhunuzda şenlik olması için Çanakkale’de ruhunuzu sanatla besleyebilirsiniz. Seramik Müzesi’nde hem başarılı sanatçıların eserlerini inceleyebilir hem de atölyelere katılarak seramik yapımını deneyimleyebilirsiniz.

Çanakkale tatili içinde yapılacak çok şey var, peki Çanakkale’de nerede konaklamalı? Ulaşım biraz zor olsa da özel aracınız varsa Assos’u tercih etmenizi öneririz. Sakin, dingin, gece hayatının olmadığı denize nazır, huzurlu bir tatil beldesi olarak tanımlayabileceğimiz Assos’ta yapacağınız mini tura Antik Liman, Behramkale köyü ve Athena Tapınağı’nı dahil edebilirsiniz.

Çanakkale otelleri ve Assos otelleri seçeneklerini Holimax üzerinden inceleyebilir, indirimli fiyatlarla tatil yapma ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

 

 

 

 

Yorum Yazın