c İşte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gittiğiniz zaman yerinde tadabileceğiniz ve damağınızda her daim bu lezzetleri hissedebileceğiniz birbirinden enfes yemekler…
Güneydoğu Anadolu Bölgesi yemekleri bol etli, salçalı ve baharatlı olarak yapılsa da sebze yemekleri ve çorbaları da sofralarda yer buluyor. Bulgur, buğday, yoğurdun da eklendiği yemeklerde et olarak koyun tercih edilirken yazın toplanmış ve kışın kurumaya bırakılmış biber başta olmak üzere birçok sebze tabakları süslüyor. Özellikle şehrin ismiyle ün yapmış ana yemek ve tatlıları yerinde yemenizi tavsiye ediyoruz. GAP turunuz bol kültürlü ve yemek dolu olsun!
ŞANLIURFA
İsotsuz ve acısız bir Urfa mutfağı düşünülemediği gibi domates salçası ile bulgur Şanlıurfa’nın yemeklerinde vazgeçilmezler listesinin başında yer alıyor. Sebze yemekleri çok olmasına rağmen et ağırlıklı yemeklere öncelik verilir ve köfte, kebap çeşitleri fazlaca kullanılır. Şanlıurfa ziyaretinizde bostana salatası, kırkat, ciğer kebabı, üzlemeli pilavı tadabilir, tatlı olarak da palızayı tercih edebilirsiniz. Şehre gitmişken hakiki bir etli çiğköfte yemeyi de unutmayın.
GAZİANTEP
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gaziantep, kültürlerin buluşma noktası olması nedeniyle 252 çeşit yemek türüne sahiptir. Yoğurtlu yemeklerin çoğunluğa sahip olmasının yanında et, baharat ve salça da fazlaca kullanılıyor. Yoğurtlu yuvarlama, içli köfte, lahmacun, alaca çorba Gaziantep mutfağında tadılabilir. Tatlı olarak da mutlaka baklava ve Antep katmerini kaçırmayın.
MARDİN
Mardin pek çok kültüre kucak açmış bir şehir olduğu için yemekleri de bir o kadar çeşitlidir. Baharatlı, yağlı, et ve süt ürünlerinin kullanıldığı yemekler Mardin turunda gezmekten yorulanlar ve acıkanlar için oldukça doyurucu olacaktır. Mardin içli köftesi irok, kaburga dolması, alluciye yemeklerini ana yemek olarak tadabilirsiniz. Tatlı olarak ise zingil yiyerek enerji depolayın.
HATAY
Farklı din ve milletlerin bir araya geldiği şehirde mutfak sanatı da oldukça geniş bir yelpazeden oluşuyor. Bu kez tatlıyı ilk sırada yazalım ve künefeyi mutlaka yemenizi tavsiye edelim. Keklik kebabı, Hatay tepsi kebabı, Hatay içli köftesi, borani et sevenler için tavsiye edilebilecek yemeklerden olabilir. Fellah köftesi ve katıklı ekmek de tercih edilebilecek yemekler olarak ön plana çıkıyor.
DİYARBAKIR
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin her şehrinin mutfağı çok zengin ve doyurucudur. Diyarbakır’da doğal gıda kullanımı ve düşük yağ oranı ile etli ve sulu yemekler tercih ediliyor. Salça ve yoğurtla hazırlanan pıçık, meftune, duvaklı pilav bölgenin meşhur yemekleri olarak dikkat çekiyor. Tatlı olarak ise elma ve krema ile hazırlanan elma düzmesi seçilebilir.
ADIYAMAN
Nemrut Dağı’nda güneşin batışı ve doğuşunu izlemek için binlerce turist ağırlayan Adıyaman, mutfağında da oldukça doyurucu yemeklere sahip. Öncelikle meşhur Adıyaman çiğ köftesini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Buhara pilavı, kavurmalı hıtap, dövmeç şehrin en beğenilen yemeklerinden. Tatlı olarak burma tatlısı keyfinizi bir hayli yerine getirebilir.
SİİRT
Mezopotamya’nın önemli noktalarından olan Siirt’te kültür çeşitliliği mutfaklara da yansıdığı için çok fazla tat bulabilirsiniz. Büryan kebabı, Siirt kitel, ismeket köfte, Arap dolması, perde pilavı gibi okurken bile ağız sulandırıcı tatları mutlaka denemelisiniz. Tatlı ise aside tatlısı ve gebole olarak ön plana çıkıyor. Şehre gittiğiniz zaman dönüşte tattığınız yemeklerden yapmak isterseniz mutlaka Siirt fıstığı, pervari petek balı, badem, kurutulmuş biberler alın.
GAP turu yaparken nerelerde konaklayacağım diyorsanız Holimax sizi bekliyor. Dilediğiniz oteli seçebilir ve hızlı bir şekilde rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.