Frig vadisi; Kütahya, Afyon ve Eskişehir il sınırları arasında kalan kocaman bir coğrafyaya sahiptir. Birçok medeniyetin izini içerisinde barındıran Frig vadisi, Türkiye’nin henüz yaygın olarak keşfedilmemiş nadide köşelerindendir. Bölgede çok fazla turist olmadığından dolayı doğasını ve tarihi dokularını günümüze kadar korumayı başarmış olan Frig vadisi, etkileyici bir atmosferle karşı karşıya kalacağınız Türkiye’nin kıymetli noktaları arasında yer alıyor.
Frig vadisinde; doğanın karşı konulmaz güzellikteki renkleri ve kıymetli tarihi eserler birleşince ortaya büyülü bir ambiyans çıkmakta. Bu büyülü ambiyansta; kaya mezarlarına, peri bacalarına, kaya kiliselere, sunaklara, kervansaraylara ve antik yollara rastlayacaksınız. Hem doğası hem de tarihiyle Frig Vadisi insanı bambaşka diyarlara yolculuğa çıkarıyor. Gün batımını seyretmek için de harika bir nokta olan Frig vadisinde; kısa yürüyüşler yapabilir, gizemli yolları keşfedebilir ve tarihin tozlu sayfalarında ufak bir yolculuk yapabilirsiniz.
Frig Vadisinde Gezilecek Yerler
İsmi vadi olarak anılsa da içerisinde birçok anıtı barındıran bu bölge, Frigyalılardan kalan kaya evlerin ve değerli yapıların yoğunlukta olduğu bir yerdir. Kaya mimarlığında ve maden işçiliklerinden oldukça ileri seviyede olan Frigyalılar, vadinin içerisinde bulunan yapıtları da bu doğrultuda inşa etmişlerdir. Ayrıca Frig vadisi içerisinde gezebileceğiniz birçok ilginç yapı bulunmaktadır.
Yazılıkaya
Yazılıkaya, Frig vadisinde gezebileceğiniz 17 metre yüksekliğe sahip olan bir anıttır. Midas anıtı olarak da adlandırılan Yazılıkaya, Frig medeniyetine ait en önemli yapıtlar arasında bulunur. Yazılıkaya anıtı, Eskişehir’e yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Buraya, Eskişehir otogarından kalkan otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Yazılıkaya’ya gitmişken; yakınlarında bulunan Kırkgöz kayalıklarını da ziyaret etmenizi öneririz. Göz göz odalarından oluşan bu yapının, Frigyalıların döneminde yerleşim birimi olarak kullanıldığı öne sürülüyor.
Son olarak; Yazılıkaya civarında bulunan; Doğanlı vadisi üzerine konumlandırılmış Gerdekkaya anıtını da ziyaret edebilirsiniz. Söz konusu mezarın Helenistik Çağ’a ait olduğu bilinmekle beraber ilginç yapısı da görenleri etkileyen özellikler arasında bulunuyor.
Üçlerkayası
Hititler döneminden kalma bir yapı olarak bilinen Üçlerkayası, Afyon’un İhsaniye ilçesi yakınlarında konumlandırılmıştır. Güzelliği ve ihtişamıyla tüyleri diken diken eden Üçlerkayası, MÖ 1200’lü yıllarda inşa edilmiştir.
Avdalaz Kalesi
Roma ve Bizans döneminden kalma mezarları içerisinde barındıran Avdalaz kalesi, düşmanlara karşı savunma amaçlı yapılan bir yapıdır. Aslankaya yapıtının güneyinde bulunan kalenin kaya kütlesinin alt kısmında mezar odaları; üst kısmında ise yerleşim yerleri bulunmaktadır. Avdalaz kalesi, bu özellikleriyle ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi çekmektedir.
Frig Vadisine Nasıl Gidilir?
Frig vadisine ulaşabilmek için vadinin üzerinden geçtiği şehirlerden birine ulaşmanız gerekir. Afyon, Eskişehir, Kütahya illerinden birini ulaştıktan sonra haritadan yardım alarak vadinin giriş kısmına ulaşabilirsiniz.
Kütahya ile arası yaklaşık 25 dakika olan bu vadiye;
Eskişehir’den arabayla yaklaşık 45 dakikada,
Afyon’dan arabayla yaklaşık 1 saat 26 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.