Isparta Yazılı Kanyon Milli Park, Isparta’nın Sütçüler İlçesi, Çandır bölgesinde bulunmaktadır. 545,75 hektarlık alana sahip olan Milli Park 1989 tarihinden itibaren Milli Park statüsündedir. Bu kanyon hakkında sizlere hem güncel hem de genel bilgiler vereceğiz. Isparta gezilecek yerler listesinde bulunan Yazılı Kanyon keyifli vakit geçirmeniz için muhteşem bir lokasyon olacaktır.

Isparta Yazılı Kanyon Milli Park

Burası Akdeniz’in en güzel ve değerli yerlerinden biri olarak bilinir. Çünkü Yazılı Kanyon, tarih ve doğanın buluştuğu harika bir atmosfere sahiptir.  Buranın isminin Yazılı Kanyon olmasının sebebi, Yunan stoacı filozof Epiktetos ’un buranı büyüsüne kapılmış. Epiktetos M.S. 50 yıllarda Denizli’nin Hierapolis şehrinde doğduğu düşünülen bir filozoftur. Epiktetos bir şiiri Yazılı Kanyon içerisindeki kayaların üzerinde bulunmaktadır. Bu şiir “ Hür İnsan Üzerine” adlı bir şiirdir.

isparta yazili kanyon parki

Yazılı Kanyon hakkında daha detaylı bilgiler vermek gerekirse buranın sadece Epiktetos’un yazdığı şiirden dolayı Yazılı Kanyon adını almamıştır.  Gerçekten de insanı şaşırtan özelliklere sahip olan Yazılı Kanyon’un duvarlarına bakarsanız Bizans Dönemi’ne ait Bizans ibadet bölümlerini, sunak alanlarını ve yazıları görebilirsiniz.

Tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile seyretmeye doyamayacağınız eşsiz doğal güzellikleriyle turistlerin devamlı ziyaret ettiği bir yerdir. Tarihi “ Kral Yolu’nun da geçtiği kanyon, kaya yazıtları ve tapınak ile tarihi oldukça önemlidir. Aziz Paul, Perge’den Pisidia Antiocheia’ya giderken bu kanyondan geçmiş. Bu park alanında halkın dinlenmesine uygun kamp alanı da bulunmaktadır.

yazili kanyon tabiat parki

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Nerede?

Yazılı Kanyon, Isparta ilinin Sütçüler ilçesinde yer almaktadır. Isparta araba kiralama seçeneklerinden faydalanarak, D685 üzerinden 1 saat 16 dakikalık bir zaman aralığında Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Yazılı Kanyon ve Isparta Merkez arasındaki mesafe 72,2 kilometredir.

Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası Çandır Köyü’nden Sütçüler İlçesine giden yolda, köy çıkışında Yazılı Kanyon’a ayrılan yol olarak alınmıştır.  Araçla kanyonun girişine kadar gidilebilir ve yürüyüşe buradan da başlanabilir.

yazili kanyon parki

Yazılı Kanyon Milli Park Bilgileri

Isparta yazılı kanyon, 330m rakımda olan fakat kanyonların zamanla derinliği 400 metreyi bulabilen Akdeniz iklimine hâkim parklardandı. Ortalama 3,5 km yürüyüş alanı, şelale havuzları, kaya yazıtları ve rafting bulunuyor. Sportif etkinlikler için de tırmanış alanları mevcut.

yazili kanyon milli kanyon

En çok merak edilen sorulardan birisi burada kamp yapılıyor mu? Olmuştur. Milli Park içerisinde kamp yapmak yasaklanmıştır. Eskiden kamp yapılabilen Milli Park’ı daha iyi koruyabilmek için böyle bir karar alınmıştır.

Yazılı kanyon içerisinde dere, şelaleler arasında heybetli kayaların oluşturduğu kanyon arasında yolunuzu çizebilirsiniz. Yazılı Kanyon Milli Park içerisinde yer alan sosyal imkânlar ise kafe- restoran, otopark, tuvalet ve elektrik bulunmaktadır. Dilerseniz içeride bulunan kafe tarzı yerden aperatif yiyecekler ve içecekler temin edebilirsiniz.

Yorum Yazın