Isparta, en çok ziyaretçi çeken turistik yerlerden biri olarak biliniyor. Eğirdir gölü, lavanta bahçeleri ve Toroslara ev sahipliği yapan şehir tatil geçirmek için en ideal noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bu adresi ziyaret edeceklerin aklında yankılanan Isparta’da görülecek yerler sorusuna ise çeşitli cevaplar vermek mümkündür. İşte Isparta gezisini daha zengin ve özel bir şekilde tamamlamak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken o noktalar:

Lavanta Köy

Fransa’nın Provence manzarasına uygun manzaralar ortaya çıkaran bu köy, özellikle fotoğraf çekimi yapmak isteyenler için idealdir. Temmuz ayının öncesinde morlara bürünen bu köy güzel kokulu bir yere dönüşüyor. Özellikle Haziran ve Temmuz ayları burayı ziyaret etmek için en uygun zaman aralığı olarak gösteriliyor.

Ancak yinede her mevsim güzelliği yakından görülebilecek yerlerden biri olarak sayılıyor. Isparta’ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken bu köyü ziyaret etmeden geziyi sonlandırmak ise büyük bir kayıp olacaktır. Bu nedenle ilk olarak bu adresin gündeme alınması tavsiye ediliyor.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Isparta Kuyucak’ta yer alan bu park, eşsiz doğa manzarası ve temiz havasıyla kafasını dinlemek isteyenler için ideal seçimlerden biri olacak. Doğa sporlarını yapmak için ideal noktalar arasında bulunan yazılı kanyon tabiat parkı, aynı zamanda yürüyüş yapmak içinde tavsiye edilenler arasında kendisine yer buluyor.

Bununla birlikte parkın en güzel halinin yaz aylarında görülmesi söz konusu bir hale gelmiş olacaktır. Hafta sonları bir hayli kalabalık olduğundan dolayı parkın tadını almak isteyenlerin hafta için burayı ziyaret etmesi daha mantıklı bir karar olur. Yazılı Kanyon Tabiat parkına girişler ise ücretlidir. Yetişkin ve çocuklar için ayrı fiyat uygulaması vardır. Parkta ayrıca piknik alanları, çay bahçeleri vs. gibi detaylarda bulunuyor.

Etnografya Halı ve Kilim Müzesi

Girişinde bulunan ihtişamlı gül heykelinden dolayı çok kolay bir şekilde fark edilen Etnografya Halı ve Kilim Müzesi, burayı ziyaret edenlerin mutlaka uğraması gereken adresler arasında yer alıyor. Kendine has tarzı ve el dokuması kilim modelleri ile Isparta’nın zengin kültürünü görebileceğiniz bir müzedir.

Aynı zamanda sadece Isparta ile sınırlı kalmayıp, ayrıca Anadolu’dan çıkan el emeği halı ve kilimlerini de görebileceğiniz bir müzedir. Zengin sayıda içeriğe sahip olan bu müzeye vaktiniz varsa gelmeyi düşünebilirsiniz.

Kovada Gölü Mili Parkı

Isparta’da gidilmesi gereken yerler arasında yer alan Kovada Gölü Mili Parkı, seyrine doyum olmayan bir manzaraya sahiptir. Gölün çevresinde konumlandırılan piknik, yürüyüş yolları, çay bahçeleri sayesinde zaman su gibi akıp geçiyor. Milli parka girişler ücretli olurken otomobille giriş ve yaya olarak giriş farklı şekilde fiyatlandırılmış durumdadır.

Ancak bu parka giriş yaptığınızda yapabileceğiniz aktiviteler yalnızca bununla sınırlı. Diğer göllerde olduğu gibi kamp alanı ve sandal kiralama gibi olanaklar sunulmuyor. Bu nedenle uzun bir yürüyüşe çıkmak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir seçenektir. Bu tarz aktivite planında olanların ise bu seçeneği gezi planından çıkarması yerinde olur.

Eğirdir Gölü

Ülkenin en büyük tatlı su gölleri arasında bulunan Eğirdir gölü, bölgenin en önemli zenginlikleri arasında sayılıyor. Halkında yoğun bir ilgi gösterdiği bu bölgede aktivite sayısı da bir hayli fazla durumdadır. Yüzme, kamp, yelken dersi, balık tutma, tekne turu vs. gibi onlarca farklı aktivite seçeneği bu adresi ziyaret edenlerin karşısına çıkıyor.

Bunun yanında ülkenin tek mavi bayraklı gölü olduğunu da belirtmek gerekir. Isparta’ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken Eğirdir gölünde kahvaltı yapmayı düşünebilirsiniz. Eşsiz manzarası ve temiz havası ile zaman geçirmek için en ideal noktalardan biri olacaktır.

Adada Antik Kenti

Sütçüler ilçesinde yer alan Adada Antik kenti, uzun dönemden beri korunan ve yapısı bozulmadan günümüze gelen bir kenttir. Kentin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte milattan önce 2. Yüzyıldan önceki dönemde kurulduğu tahmin ediliyor.

Bu adresi ziyaret edenler ise şehrin tarihi yönüne çok daha yakından tanık olma şansı elde edebilirler. Roma dönemine ait olan tapınaklar, anıtsal çeşmeler, toplantı noktaları, bazilika, tiyatro gibi onlarca farklı detay ziyaretçilerin karşısına çıkacaktır. Özellikle gezi için fazla vaktiniz bulunuyorsa, ziyaret edilmesi gereken noktalar arasına mutlaka Adada antik kenti eklemenizi tavsiye ederiz.

Gölcük Tabiat Parkı

Eski volkanik krater olan bu park, özellikle yürüyüş yapmak için en ideal noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Daha çok yerli halkın ziyaret ettiği bu park, hafta sonlarında piknik yapmak isteyen ziyaretçilerin tercihi halindedir.

Özellikle sesiz sakin birkaç saat geçirmek ve kafa dinlemek isterseniz tercihinizi bu adresten yana kullanabilirsiniz. Hafta sonları kalabalık bir yapıya sahip olduğundan dolayı ziyaretinizi hafta içinde yapmanız daha mantıklı olacaktır. Bu sayede parkın tadını diğer zamanlara nazaran çok daha iyi bir şekilde çıkarabilirsiniz.

Kızıldağ Milli Parkı

Doğa yürüyüşü ve piknik için tercih edilebilecek bu park, eşsiz doğası ve temiz havası ile ziyaretçileri karşılıyor. Ayrıca Kızıldağ milli parkında kamp kurabilir, dağ evlerinde konaklamayı düşünebilirsiniz. Bunun yanında çadır ve karavanda kalanda çok sayıda ziyaretçi vardır.

Milli parka giriş ücreti otomobilliler için 15 lira olurken, yayalar içinde 5 liradır. Tercihini bungalowlarda kalmaktan yana kullanan ziyaretçilerin ise geceliğine yüz TL ödeme yapması gerekir. Özellikle doğa ile iç içe bir tatil yapmayı planlıyorsanız tercihinizi bu sakin ve sessiz milli parktan yana kullanabilirsiniz.

Yeşil Ada

Eğirdir’in en meşhur adalarından biri olan Yeşil Ada, eşsiz manzarası ve temiz havasıyla tanınıyor. Adada ayrıca otel ve restoran imkanı da bulunur. Bunun yanında adada yer alan tarihi eserleri ziyaret edebilir ve bir süre mola vermeyi düşünebilirsiniz. Burada ayrıca Dündar Bey Medresesi ve Hızır Bey camii gibi önemli eserlerde karşınıza çıkmış olacaktır.

İslamköy

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doğmuş olduğu köy evi, Demirel Vakfı tarafından bir müzeye çevrilmiş durumdadır. Bu müzede Demirel’in hayatına dair çok sayıda fotoğraf, özel eşyalar ve hayatının anlatıldığı eserler bulunuyor. Girişlerin ücretsiz olduğu bu müze haftanın her günü açıktır.

Özellikle Isparta gezini biraz daha özel bir hale getirmek için gezilecek yerler listesine bu müze eklenebilir. Ayrıca köyün yanı başında taze taze ekmeklerin çıktığı bir fırında bulunuyor. Müzeyi ziyaret etmeden önce fırına uğrayarak bir çay içebilir ve hemen ardından gezinize devam etmeyi düşünebilirsiniz.

Isparta’dan Ne Alınır?

Geziyi sonlandıranlar Isparta’dan alınacak hediyelik eşyalar konusunu aklına getiriyor. Bu konuya verilecek pek çok cevap bulunurken her zevke hitap edecek bir hediye çeşidinin bulunması söz konusudur. Isparta denildiğinde akla ilk olarak gül geldiğinden daha çok hediye çeşitlerinde bu durum ön plana çıkmaktadır.

Gül kremi, parfüm, güllü lokum, gül reçeli gibi seçenekler Isparta’da bir hayli popülerdir. Ayrıca Isparta el halıları, minyatür halılar, el yapımı ürünler, deri eşya çeşitleri hediye konusunda doğru bir seçim yapmanıza neden olur.

Yorum Yazın