Limyra Antik Kenti, Antalya’nın Finike ilçesinde yer almaktadır. Tarihi çok eski yıllara dayanan bir yerdir. Finike’nin 9 kilometre kuzey doğusuna bulunan Likya şehirlerinden biri de Limyra’dır.

1216 kilometre yükseklikte bir tepenin eteğinde konumlanması ve yol üzerinde olması avantajıyla herkes kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Konumu itibariyle antik çağdan günümüze kadar olan süreçte Limyra her zaman bereketli toprakları ile önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Limyra Antik Kent Tarihi

limyra antik kent tarihi

Limyra antik kenti varlığı M.Ö. 5. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kentin tarihini birçok tarihçi ve araştırmacılar kitabelerden öğrenmişlerdir. MÇÖ. 5. Yüzyılda Limyralıların basmış olduğu sikkede Lydia’lı Perikles’in adı da geçmektedir. Perikles, kentin çevresine egemen olarak başkentini Limyra yapmış ve birlik kurmaya çalışmıştır.  O dönemde Perikles Likya’nın sönmeyen ateşini bu kentte yakmış. Nearkhos, Ptolemaioslar, Antigonos ve Lysimakos yönetimlerinden geçen kent en son olarak M.Ö. 167’e Romalılar,  Limyra’yı Rodoslulardan alarak kendi yönetimine geçirmiştir.

M.S. 1 ve 2. Yüzyıllar Limyra’nın en parlak dönemi olarak bilinir. Yapılan kazılara göre Roma senatosunun Limyra’ya Metropolis unvanını verdiği dönemdir. Ayrıca Bizans döneminde kent piskoposluk merkeziymiş. Yapılan kazılarda toplamda 6 piskoposun mezarı bulunan antik kent, 9. Yüzyıl da Arap akımından etkilenmiş ve sonrasında bu duruma depremler ve diğer doğal afetlerde eklenince şehir terk edilmiştir. M.S. 141 senesinde olan deprem ile kent tamamen yıkılmıştır.

limyra antik kenti

Sonrasında Rhodiapolis’li zengin Opramoas kentin yeniden imarı için çalışmıştır. Antik tiyatro ve tüm surlar onarılmıştır. Hatta Limyra antik kentinde her sene Zeus şerefine spor festivalleri de düzenlenmekteymiş.

Antik kentin yolunun alt kısmında ise çok büyük bir sütun başı bulunur. Bu kısımda yer alan önemli bir diğer yapı ise İmparator Agustus’un manevi oğlu Gaius Caesar’ın anıtsal mezarı olarak bilinir. Sütunlu caddenin ortasından akan dere, ortaya ilginç bir görüntü çıkarmaktadır. Limyra antik kenti, içinde barındırdığı pek çok su kaynağı sebebiyle yaz aylarında piknik ve yüzme serinleme alanı olarak kullanmaktadır. Buda Limyra antik kentini gezilen diğer ören yerlerin farklı ve daha keyifli kılmaktadır. Bu antik kentte dilerseniz antik sütunlu caddede yüzebilirsiniz.

Limyra Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

limyra antik kentine nasil gidilir

Kumluca- Finike Karayolu D400 üzerinde yer alan Finike- Elmalı Karayolu D635 sapağından yaklaşık 5,5 kilometre uzağındadır. Finike Elmalı yolunda, Finike tarafında yaklaşık 4 kilometre gidildikten sonra Yuvalılar sapağına gelinir. Burada her antik kentimizin tabelasında olduğu gibi kahverengi Limyra tabelası sizi karşılayacaktır. Buradan sağa dönünce yaklaşık 1 kilometre sonrasında Limyra Antik Kenti’ne ulaşmış olursunuz.

Antalya’da Nerede Kalınır?

Siz de Limyra Antik Kenti ve Antalya gezilecek antik şehirleri ziyaret etmek için Antalya’ya tatil yapmayı planlıyorsanız Antalya otelleri kategorimize bakabilirsiniz. Sizin cebinize uygun ve konforlu tüm otellere Holimax’ ten ulaşabilirsiniz.

Limyra Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Limyra antik kenti, haftanın her günü ziyarete açık olup yaz döneminde 10.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

 

 

 

Yorum Yazın