Ülkemiz turizm açısından oldukça zengin bir bölge konumunda. Bu nedenle deniz, kum, güneş tatilinin yanı sıra kültürel olarak da kendisini geliştirmek isteyenlere kucak açıyor. 

İşte kendine has dokusu ve tarihi ile dikkat çeken Antik Kentler…

EFES ANTİK KENTİ

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti 1994’te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne eklenmiş olup  Klasik Yunan döneminde en önemli şehirdir. Efes, Roma İmparatorluğu döneminde hızla gelişmiş, metropole dönüşmüş ve dünyanın doğusu ile batısını bağlayan limana sahip olması nedeniyle büyük önem kazanmıştır. Antik Yunan Kenti Efes, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı ile de ün salmıştır. Celsus Kütüphanesi, Ayasuluk Tepesi, Herakles Kapısı Efes’in içinde görebileceğiniz diğer yapılar olarak öne çıkarken, Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu’na ilgi duyan kültür severlerin mutlaka görmesi gereken bölgelerin başında geliyor.

KNİDOS ANTİK KENTİ

Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Knidos, Karya Dönemine ait antik bir yerleşim konumunda olup İlk inşa edenlerin Helenistik ve Roma Dönemi yerleşimini göstermektedir. Surlarla çevrili olan alanda iki tiyatro ve mevsim ile zamanı gösteren meşhur güneş saati bulunmaktadır. Knidos mimarlık, bilim ve sanat açısından da dönemin ünlü kentlerindendir. Matematik bilimcisi Eudoxus, ünlü ressam Polygnotos ve İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos’un bu bölgede yaşadığı bilinmekle birlikte Antik limanlar, Nekropolis gibi alanları da burada görebilmek mümkün.

OLİMPOS ANTİK KENTİ

Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırında bulunan Olimpos bir liman kentidir. Helenistik dönemde kurulan kentte Roma Dönemi ve Likyalılar’ın izleri bulunmaktadır. Bir dönem korsanların ele geçirdiği Olimpos, Roma komutanı tarafından kurtarılmıştır ve kentin adına Likya paraları basılmıştır. Olimpos Antik Kenti’ni ziyaret edecekseniz ünlü Olimpos Plajı’nda denize girmeyi unutmayın.

XANTHOS ANTİK KENTİ

Fethiye- Kaş karayolu üzerinde Kınık beldesinde bulunan antik şehir iki tepe üzerine kurulmuştur. Antik Likya’nın yönetim merkezidir. M.Ö 8. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile Pers, Roma ve Bizans hükmüne girmiştir. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen antik kentte kabartmalı yapılar, mezarlar ve kitabeleri görmek mümkündür.

PERGAMON ANTİK KENTİ 

İzmir’in Bergama ilçesine bağlı antik kent eski çağlarda Misya bölgesinin merkeziyken, Pergamon Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır. Tepe yerleşimi olan antik kentte 50 bin kişilik amfitiyatro bulunmaktadır. Viran Kapı olarak adlandırılan kalıntılar tiyatronun ayakta kalan kemeri olarak görülebilir. Antik kentin içinde Trajan Tapınağı, akropolis ve kütüphaneler ziyaretçilere açıktır.

TRUVA ANTİK KENTİ

Çanakkale il sınırlarında bulunan Truva Antik Kenti, Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yerdir. Truva Antik Kenti, Athena Tapınağı ile özdeşleşmiştir ve bu alanda yapılan araştırmalar sonucu farklı dönemlerde aynı yerde tam yedi kez kent kurulduğu bilgisi ortaya çıkmıştır. Bu nedenle kentte 33 katman saptanmıştır ve bu katmanların kolay incelenebilmesi adına 9 ana bölüme ayrılmıştır. Yapılan kazılarla antik kentin duvarları da gün yüzüne çıkmıştır ve antik kentte meşhur Truva Atı’nı da görmek mümkündür.

Siz de yapacağınız kültür turları sırasında konaklayacak bir tesis arıyorsanız Holimax ile dilediğiniz özellik ve konumdaki otelleri bulabilirsiniz.