İstanbul dediğimiz şehir kendini aşmış dünyada yer alan birçok ülkeden büyük İstanbul merkezine yakın gezilebilecek yerler nerelerdir? İstanbul’da neler yapılabilir, nereler gezilebilir. Bir uçtan bir uca İstanbul’u ve yakın yerleri gezmek yıllarınızı alır. Şimdi Türkiye’nin en güzel şehri keşfetmeye başlayalım; Camiler, kiliseler, müzeler ve hamamlar arasında bir kozmopolit dünya şehri…
1923 yılına kadar Konstantinopolis adıyla tanınan İstanbul ve yakın yerlerini gezmek için bir ziyaretten fazlasına ihtiyacınız var. Büyüleyici Türk ili, yaklaşık 15 milyon nüfusu ile Avrupa’nın en kalabalık merkezidir ve tarihi anıtlarının güzellikleri, camileri, çarşıları ve sokak yemek kültürü ile cazibesi diğer şehirleri geride bırakıyor. Her yıl pek çok ziyaretçi çeken şehrin en önemli özelliği dillere destan boğazıdır.
Ayasofya
İstanbul yüzyıllardır birçok farklı halk ve kültürü misafir ettiğinden şehirde; ermeni, Süryani, rum, keldani, Protestan ve katolik kiliselerine sıklıkla rastlayabilirsiniz. Sinagog ve birbirinden güzel camilerin tarihi yapısı sizleri İstanbul ve yakınlarını gezdiğinize pişman etmeyecektir. Hıristiyanların ilk en büyük kilisesidir. Mozaiklerin yanı sıra içine girdiğinizde yaşayacağınız atmosfer dille anlatılmaz şekildedir.
Bu olağanüstü Bazilika’nın adı İlahi Bilgelik anlamına geliyor. Daha çok “Sente Sofça Camii” olarak bilinen mekân UNESCO Dünya Mirası alanlarından biridir. Önce Kilise, sonra Camii, şimdi bir müze. Venedik’teki San Marco Bazilikası’na ilham veren büyük kubbeler, altın mozaikler ve görkemli süslemeler, bu binayı tüm zamanların en görkemli Bizans sanatının örneklerinden biri olan Giustiniano tarafından yaptırmıştır. İçeri girmek için uzun bir sıraya hazır olun, ama buna gerçekten değer!
Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camisini önemli kılan 20 binden fazla mavi çini ile süslenmiş olmasından kaynaklıdır. Medrese, hastane ve fakirler için aş evi ile birlikte yapılmış olan yapıda günümüze aş evi ve padişahın türbesi kalmıştır.
Topkapı Sarayı
Topkapı sarayı yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğunun yönetim merkezi olmuştur. Şimdi içinde müze ve önünde yer alan kafeterya ile hizmet veriyor.
Arkeoloji Müzesi
Çok zengin buluntuları sergileyen müzede; Büyük İskender’e ait lahitleri bulabileceğiniz gibi, Kadeh Barış Antlaşması gibi evrensel olarak insanlık tarihindeki en eski diplomatik belgeyi de görebilirsiniz. Daha fazla anlatmayacağız çünkü merak ziyaretinizi hızlandırabilir.
Yere Batan Sarnıcı
Justinian döneminde inşa edilen bir başka inci ancak 19. yüzyılın sonunda ortaya çıktı. Yerebatan Sarnıcı kentin en büyülü yerlerinden biridir. Meşale ışıkları içinde, dibindeki suların parıltıları, yükselen sütunları ve sizi Medusa’nın iki başına “baş aşağı” götürecek bir tahta yoldan yansıtacaktır. Tahta köprüden gizemli yolculuğa çıkmak ister misiniz?
İstanbul Ve Hamamları
İstanbul’da yapılacak şeylerden biri kentin tarihi hamamındaki uzman ellerde kendinizi şımartmaktır. Çemberlitaş Hamamı harikadır. 1584 yılında inşa edilmiş burası yenilenmek için mükemmel bir yer. Fiyata dâhil: kostüm, havlu, terlik ve benzeri görülmemiş bir duyusal deneyim. Tüm saatler boyunca kadınlar veya erkekler arasında sohbet edebileceğiniz harika bir jakuzide fırçalanın, yıkanıp banyo yapın. Hamam sefası; buhar banyosu veya masajı ile son buluyor.
Ah Beyoğlu ve İstiklal Caddesi
Beyoğlu’nu anlatmak çok kolay değil. Alışveriş bölgesi olmasının yanı sıra kokteyl ya da kahvenizi yudumlamak için harika bir yer. Ünlü Taksim Meydanından aşağı yürüdüğünde İstiklal Caddesinde birçok Avrupa markasına ait mağazaya ve farklı yiyeceklere sahip lokanta ve kafelere ulaşabilirsin. Lezzetli bir mola için en ideal yerlerden biridir.
Mısır Çarşısı
Mısır Çarşısı İstanbul’daki en ünlü çarşılardan biridir. 1663 yılında açılan Pazar gerçekten yerel kültüre daha yakın olabilmek için mükemmel bir yerdir. Galata Köprüsü’nden bir adım ötede sizi bu toprağın tipik ve unutulmaz kokuları ile karşılayacaktır. Baharatlar, tatlılar, kurutulmuş meyveler, peeling sabunları ve farklı lezzette. Çaylar Kaçırılmaması gereken bir duyu cenneti!