Uzun yıllardır pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul; tarihi yapıları ile yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Bu tarihi yapılar arasında yer alan hanlar, günümüzde hâlâ çarşı ya da gezi alanı olarak kullanılır. Taşhan, Kuru Kahveci Han ve Vakıf Han gibi eski eserler bugün bile günde binlerce kişiyi ağırlamayı sürdürür. Peki, bu hanlar hangi lokasyonlarda bulunur ve neler sunar? İşte, İstanbul’un tarihi hanları ve hikayelerini merak edenler için kısa bir rehber!
Taşhan
Laleli’de bulunan Taşhan İstanbul’un en eski yapılarından biri olarak bilinir. 1980’lere kadar kereste deposu olarak kullanılan han daha sonra bakımsızlık nedeni ile terk edilmiştir. 1987 yılında ise bir grup tarih aşığı tarafından satın alınarak restore edilmeye başlanan bu hanın restorasyonu 2000 yılında tamamlanmış ve Taşhan o günden itibaren İstanbul’da göz alıcı bir tarihi eser olarak ziyaretçilere açılmıştır. Çatısı ve kubbeleri yaptırılan Taşhan, Laleli semtinin de çehresini büyük ölçüde değiştiren faktörlerdendir. Söz konusu tarihi yapı günümüzde hâlâ yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olarak hizmet vermektedir.
Kuru Kahveci Han
İstanbul’un tarihi hanları arasında yer alan bir diğer etkileyici örnek ise Eminönü’nde bulunan Kuru Kahveci Han’dır. Mısır Çarşısı’nın oldukça yakınında bulunan Kuru Kahveci Han, adından da anlaşılacağı üzere pek çok kahveciye ev sahipliği yapar. Eminönü Tahmis Caddesi ve Çiçek Pazarı Sokağı arasında bulunan bu han, ziyaretçilerine eşsiz kahve kokusu eşliğinde tarihi bir yolculuk sunar. 1912 yılında inşa edilmiş olan Kuru Kahveci Han, geç Osmanlı mimarisinin en estetik örneklerinden biri olma özelliği taşır.
Çuhacı Han
Kapalı Çarşı’da yer alan Çuhacı Han da İstanbul’un tarihi hanları arasında oldukça eski ve etkileyici bir yapıdır. 1700’lü yıllarında başında bir Osmanlı paşası tarafından inşa ettirilen Çuhacı Han bir çuha adı verilen bir tür kumaşın satıldığı geniş bir çarşı olarak kullanılmıştır. Daha sonra kumaşa olan ilginin azalması ile Çuhacıların yerini altıncılar ve zanaatkarlar almıştır. 1755 yılında yaşanan büyük İstanbul yangınından ağır hasar alan han daha sonra yeniden restore edilmiş ve Kapalı Çarşı eşrafı tarafından kullanılmaya devam etmiştir.
Vakıf Han, Eminönü
Eminönü’nde yer alan bir diğer önemli han ise Vakıf Han’dır ve İstanbul’un meşhur çarşılarından Tahtakale’de bulunan Tomur Sokak’ta yer alır. Oldukça göz alıcı bir yapı olan Vakıf Han, Eminönü inşa edildiği günden bu yana çarşı olarak kullanılmayı sürdürür. Tahtakale Caddesi üzerinde yer alan Vakıf Han’da; saatçiler, hırdavatçılar, deri ürünleri satan mağazalar, kırtasiyeciler, bijuteriler, elektronik mağazaları, parfümeriler, tütüncüler ve hac malzemeleri satan dükkanlar yer alır. Mısır Çarşısı’na da oldukça yakın olan Vakıf Han, pek çok farklı ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir alışveriş lokasyonudur. Tarihi hanın şık görünümü ve heybetli yapısı alışverişinizi özel kılar.
Kurşunlu Han, Karaköy
İstanbul’un tarihi hanları arasında yer alan Kurşunlu Han ise Karaköy’ün Perşembe pazarı civarında yer alan tarihi yapıdır. Bu han, 1200’lü yıllardan günümüze dek ulaşabilmiş eserlerden biridir. Bizans, Ceneviz ve Osmanlı esintilerini taşıyan mimari yapısı ile oldukça büyüleyici bir görünüme sahip olan yapı, büyük bir avlu ve iki kattan oluşur. Eski bir Ceneviz katedralinin kalıntısı üzerine inşa edilmiş olan Kurşunlu Han, 1544-1550 yıllarında Mimar Sinan tarafından restore edilmiş ve bir kervansaray olarak Osmanlı döneminde kullanıma açılmıştır.
İstanbul’da bu yapıların yanı sıra daha pek çok tarihi han ve kervansaray bulunur. Keşif için her an açık olan bu şehri tarihi gezileriniz için değerlendirebilirsiniz. Siz de İstanbul’un en turistik ve ilgi çekici lokasyonlarını keşfetmek için Holimax fırsatlarından yararlanın!