İzmir; kaostan uzak, enerjisiyle insanı canlandıran Ege’nin göz bebeği herkesin görüp gezmesi gereken şehirler arasında. Bir kere İzmir’in havasını aldığınızda tekrar tekrar gelmek isteyeceğinize eminiz. Her bir sokağı ayrı güzelliklere çıkan harikalar diyarı İzmir, tarihi dokuları ve kültürüyle de yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Gelin bu sihirli şehrin tarihi güzelliklerine birlikte göz atalım!
Konak Meydanı ve İzmir Saat Kulesi
İzmirlilerin buluşma noktası Konak meydanı, İzmir gezinizin ilk rotası olabilir. Birçok tarihi ve turistik yerlere yakın olması sayesinde buranın eşsiz atmosferini deneyimleyip yolunuza devam edebilirsiniz. Konak meydanı en eski ve tarihi mekanlardan biridir. Meydanda çalan müzikler, kuşların cıvıltıları, denizin ışıltısıyla ortamın verdiği enerji, insanı canlandırıyor.
Aynı zamanda meydanın tam ortasında bulunan İzmir’in simgesi, Saat kulesi, sıradışı mimarisiyle misafirlerini ve yerli halkı kendisine hayran bırakan bir yapıt. Kulenin yüksekliği yaklaşık 25 cm kadardır, kulenin yapılmasının sebebi de dönemin Padişahı 2. Abdulhamit’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamaktır. Burada, özellikle gün batımında kadrajınıza yansıyacak inanılmaz kareler yakabilirsiniz.
Kemeraltı Çarşısı
Her sokağının ayrı kapıya açıldığı Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in tarihi dokusunu yansıtan önemli yerlerden biri. Gezmesi bir o kadar keyifliyken ihtiyacınız olan her şeyi bulabilme imkanı da çarşıyı cezbedici kılan özellikler arasında.
İzmir’in en eski çarşısı olarak da bilinen Kemeraltı çarşısının tarihi 1600’lere dayanır. Günümüzde de yüzlerce dükkanı içinde barından bu çarşıda aradığınız her şeyi bulabilme imkanına sahipsiniz. Tarihle iç içe vakit geçirip tarihin kıymetli anlarını hissetmek, keyifli lezzetler denemek veya alışveriş yapmak isterseniz Kemeraltı, bütün isteklerinize cevap verecek. Söğüş, balık, kazandibi, döner gibi birbirinden lezzetli tatları da deneyerek gezinizi daha keyifli kılabilirsiniz.
Kemeraltı çarşısına ulaşım da oldukça kolay. İzmir’in merkezi olan Konak meydanın arka tarafında bulunan yollardan yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. Yürürken rastlayacağınız güzellikler de bu yolu keyifli kılacak.
Tarihi Asansör ve Doria Moreno Sokağı
İki caddeyi birbirine bağlamak için 1907 yılında inşa edilmiş olan tarihi asansör, bugün çoğu kişinin ilgisini çeken kültürel ve tarihi güzelliklerden. Eşi benzeri bulunmayan bu mimari yapı, Osmanlı döneminde Mithat Paşa caddesiyle Halil Rıfat Paşa caddesini birbirine bağlamıştır. O zamanlar mahalleden mahalleye geçiş için kullanılan bu asansör şimdi bizlere tarihi yansıtan benzersiz mimari yapıtlar arasında yer alıyor. İzmir’e bir de Tarihi asansör manzarasından bakmanızı öneririz.
Tarihi asansör, Doria Moreno sokağında bulunuyor. Buraya kadar gelmişken bu sokağın enerjisini almadan dönmek olmaz! Huzurlu, sessiz, açık gökyüzünün verdiği dinginlikle İzmir’in havasını gerçek anlamda hissedebileceğiniz bir sokak.
Sokakta bulunan kafelerin klasiklikten uzak, farklı ambiyansları da kahvenizi yudumlarken keyifli anlar yaşamanızı sağlayacak. Eski dönemlere bir zaman yolculuğu yapmak isterseniz tarihi asansörü ziyaret ettikten sonra Dario Moreno sokağına uğrayıp bir kahve içmenizi öneririz.
Efes Antik Kenti
Dünya Miras listesinde de yer alan Efes Antik Kenti, İzmir’ in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken lokasyonlardan biri olan Efes Antik Kenti bizlere tarihin kimliğini sergiler nitelikte.
Efes antik kenti için, ülkemizin tarihi eserler bakımından en zengin merkezlerinden biri diyebiliriz. İçerisinden birbirinden eşsiz çeşmeler bulunmakta. Çeşmelerin sıradışı tasarımı ve üzerindeki işlemeler insanı derinden etkiliyor.
Dağların arasında bulunan konumuyla da kendisine hayran bırakan Efes antik kenti, atmosferiyle de misafirlerini her zaman büyülemiştir. Yaz-kış yıl boyunca ziyaret edebilirsiniz fakat İlkbahar aylarında buranın tadı bir başka olur. Doğanın tekrar bizleri selamladığı, etrafın yeşillendiği zamanlar bu geziyi daha zevkli kılabilir.
Antik kente giriş, ücretli olup bu ücret kişi başı ortalama 80-100 TL arasındadır.
Bonus: Efes antik kentine gelmişken yakınında bulunan Meryem Ana evini de mutlaka görmenizi öneririz.
Smyrma Agorası
Smyrma Agorası, MÖ 4. Yüzyılda kurulduğu bilinen İzmir’in Konak ilçesinde yer alan antik kenttir. Türkçe anlamıyla ‘’pazar yeri, kent meydanı’’ olarak bilinen Agora, eskilerde siyasi toplantıların ve halk mahkemelerinin yapıldığı bilinir.
Dönem hakkında ilginç bilgiler veren kalıntıları sayesinde günümüzde önemli bir tarihi alanı kapsar. Neredeyse çoğu kalıntı, kentin 178 yılında yaşadığı depremden sonraki döneme aittir. Çoğu yapı depremden büyük hasar almış ve sonrasında yeniden inşa edilmiştir.
Agora Antik kentini gezmek 25-30 TL arasında bir ücrete tabiidir.