Kapadokya en çok ziyaretçi çeken noktalar arasında bulunuyor. Dünya mirası listesine alınan Kapadokya sahip olduğu doğal güzellikler ve tarihi yapısı nedeniyle her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarıyor.
Kapadokya gezisini biraz daha anlamlı bir hale getirmek isteyenlerin tercih etmesi gereken adresler ise şu şekilde sıralanıyor:
Tarihi Taş Köprü
Kapadokya gezisi sırasında mutlaka görmeniz adreslerden biri olarak ön plana çıkan Tarihi Taş Köprü, 1900 yılında hizmete açılmıştır. Avanoslu Arif Bey’in katkılarıyla tamamlanan bu köprü bölgenin simgeleri arasında gösteriliyor. Günümüze kadar hiçbir aşınmaya ve bozulmaya uğramamış bu köprü halen ayakta kalmayı başaran yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle bölgenin sembollerinden biri haline gelmiş eseri görmek isteyenler gezi planına bu köprüyü de eklemeyi düşünebilirler.
Saç Müzesi
Guinness tarafından Dünyanın en tuhaf müzeleri arasında gösterilen bu müze 16 bini aşkın kadın saçını içerisinde bulunduruyor. Chez Galip tarafından başlatılan bir akıma sahip olan müzenin hikayesi ise oldukça ilginç. Galip beyin sevgilisi olan Fransız kadın evine dönerken buranın duvarına bir tutam saç kesip bırakıyor. Dükkana ziyarete gelen diğer kişilerde bu saçı gördükten sonra aynı şekilde saçlarından bir tutam keserek duvara asıyor.
Bu şekilde başlayan bir akıma sahip olan bu müze, özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini almış durumda. Haftanın her günü saat 8’den akşam 19:30’a kadar açık olan müzede fotoğraf çekimi yapmak kesinlikle yasaktır. Özellikle geziyi daha sıra dışı bir hale getirmek isteyenlerin tercih etmesi gereken bir adres olarak ön plana çıkıyor. Fazla vakti olanlar için ideal olacak bu müze farklı bir gezi planı yapmanıza neden olabilir.
Yeraltı Seramik Müzesi
Dünyanın tek yeraltı müzesi olan bu müzede, Bizans, Selçuklu, Roma döneminden kalma en önemli eserler görülebilir. Ayrıca atölyede çalışma yapan sanatçıları izleme fırsatı elde edebilirsiniz. Müzeye giriş ücretli olup, öğrenciler için farklı bir fiyat uygulaması bulunur. Özellikle bölgenin tarihine daha yakından tanık olmak isteyenler için ideal ziyaret noktalarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle Kapadokya gezisini daha özel ve anlamlı bir hale getirmek isteyenlerin mutlaka gitmesi tavsiye ediliyor.
Hayal Vadisi
Diğer adı Devrent Vadisi olan bu vadi, Kapadokya tanıtımı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Pek çok dizinin çekimi burada yapılırken, uzun bir dönemdir korunduğundan dolayı şeklinde herhangi bir bozulma yaşanmamıştır. Kendine has özelliklere sahip olan bu vadinin şekilleri daha çok hayvanlara benzetiliyor. Vadide ayrıca deveye binme imkanı bulunurken, belirli bir ücret karşılığında deveye binerek fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.
Bu vadiye geçiş yapabilmek için özel aracınızın olması veya taksiye binmeniz gerekir. Zira buraya gelen herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Avanos’a uzaklığı yaklaşık olarak 15 dakika olan bu vadiye ulaşım konusunda bunu hesaba katarak harekete geçmekte fayda var.
Kızılçukur Vadisi
Kapadokya’nın en ünlü adreslerinden biri olan Kızılçukur Vadisi, gün batımının en güzel göründüğü adreslerden biridir. Bu bölgede yer alan kiliseler bölgenin en eski kiliseleri arasında sayılıyor. Bu bölgeye giriş yapanlar ise ATV turu veya jeep turlarına katılma fırsatı elde edebilirler.
Öte yandan balon, yürüyüş, doğa sporu, bisiklet gibi onlarca farklı aktivite bu vadide karşınıza çıkmış olacaktır. Kapadokya’nın simge yerlerinden biri olmuş bu adresi ziyaret etmeden geziyi sonlandırmak ise çok büyük bir eksiklik olabilir. Bu nedenle mutlaka gezi planına bu adresinde eklenmesi gerekir.
Ortahisar
Ürgüp gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunan Ortahisar, kendine has yapısı ve kültürü ile ziyaretçilerin beğenisini kazanmayı başarıyor. İlginç bir seyir alanına sahip olan bu adres bölgenin zengin kültürüne şahit olmanız için görmeniz gereken yerlerden birisidir. Ayrıca bölgenin önemli eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Bölgeyi ziyaretiniz sırasında aynı zamanda Dere Manastırı, Cambazlı kilise, Harim Kilisesi, Sarıca Kilise gibi onlarca farklı önemli eseri ziyaret etme fırsatı elde edebilirsiniz.
Kapadokya yaşantısını en iyi şekilde anlatmayı başaran Etnografya Müzesi de aynı şekilde bu bölgede yer alıyor. Zamanı bol olanların mutlaka görmesi gereken adreslerden biri olan Ortahisar özellikler geziyi biraz daha özel bir hale getirmenize neden olacaktır.
Göreme Açık Hava Müzesi
Hristiyanlar tarafından inşa edilen Göreme Açık Hava Müzesi, sahip olduğu ilgi çekici yapı nedeniyle mutlaka keşfedilmesi gereken yerler arasında sayılıyor. 4.yüzyıldan önce olduğu tahmin edilen bu müze özellikle günümüze kadar korunduğundan dolayı şekli bozulmayan eserler arasında yer almış.
Müze alanının hemen karşısında yer alan Yılanlı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Kızlar Manastırı, Karanlık Kilise, Tokalı Kilise de Dünya Mirası Listesine alınan noktalar arasında bulunuyor. Karanlık Kilisenin duvarlarında bulunan resimler ise halen özelliklerini kaybetmemiş. Halen korunmaya devam eden eserler olduğundan dolayı kiliseye girişte ücret ödenmesi gerekiyor. Yetişkin ve öğrenci için farklı ücret uygulaması bulunurken bu tarife üzerinden adrese giriş yapılabilir.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Kapadokya’da 37 farklı yeraltı şehri bulunuyor. Bu 37 yeraltı şehirden yalnızca 7 tanesi ziyaretçilere açıktır. Ziyarete açık en önemli yeraltı şehirlerinden biri Derinkuyu Yeraltı şehridir. Hititler tarafından kurulan bu şehir, zaman içinde el değiştirdiği için genişlemeye devam etmiş.
İhtişamlı bir yapıya sahip olan bu yeraltı şehri, 60 metreye uzanan derinliği ve 7 km’lik çapı ile göz kamaştıran bir görüntüye sahiptir. 1 saatlik süreç içinde gezebileceğiniz bu bölge, geziye ufak bir mola vermek için tercih edebileceğiniz noktalardan biridir. Ancak özellikle tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerin buraya giriş yapması tavsiye edilmiyor.
Şehrin içinde yer alan kırmızı okları takip ederek bölgenin en derin kısmına ulaşabilir ve mavi okları takip ederek bölgenin yüzeyine hemen geçiş yapabilirsiniz. Her mevsim sabit bir sıcaklığı bulunduğundan dolayı hava sıcaklığı konusunu düşünmenize gerek kalmayacaktır.
Kapadokya’da Neler Yapılır?
Kapadokya’ya yolu düşeceklerin sorguladığı sorulardan biride Kapadokya’da neler yapılır sorusu olmaktadır. Özellikle çok sayıda aktivite olanağı sunan bu adreste zamanın nasıl geçtiğini anlama imkanı kesinlikle yoktur. Zevkinize hitap edecek bir aktivite seçerek Kapadokya şartlarında yerine getirmeyi düşünebilirsiniz. Yeraltı şehirlerine iniş yapabilir, peribacaları eşliğinde kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Atla dolaşabilir veya ATV ile safari yapma fırsatı elde edebilirsiniz. Bunun yanında bölgenin meşhur şaraplarının tadına bakabilir, balon turuna katılmayı düşünebilirsiniz. Yani burada zevkinize hitap edecek mutlaka birkaç aktivite bulabilmeniz söz konusu bir hale gelecektir.
Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?
Nevşehir, ulaşım imkanı olarak kolay noktalardan biri olarak gösteriliyor. Karayolu veya havayolu üzerinden Nevşehir’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsle gelmek isteyen kişiler direkt olarak şehre ulaşım sağlayabilir. İstanbul’dan 725 km, Bursa’dan 630 km, Ankara’dan 295 km, İzmir’den 760 km’lik bir mesafe bulunmaktadır.