Masallar şehri ile ilgili bir anket yapılsa sizi temin ederiz; Kapadokya ilk beşte yer alır. Anadolu’da böylesine saklı bir hazine olduğu birçoğumuzun aklına gelmezdi. Ancak doğa bu şehre büyük bir hediye vererek jeolojik bir mozaik hediye etti. Ve saks mavisi gecenin altında kendi masalınızı yaşayabilirsiniz.
İşte size Kapadokya gezisi ve listenizde olması gereken gezi noktaları;
Bu yerleşimlerin oluştuğu kaya, esasen tüften oluşmaktadır. Bu yumuşak kaya, binlerce yıl boyunca, atmosferik ajanlar tarafından kolayca şekillendirildi. Böylece manzara bugün gördüğümüz ve Kapadokya’nın dünya çapında tanınmasına yardımcı oldu.
Nevşehir, Avanos ve Ürgüpler
Kapadokya dünyada benzersiz jeolojik mozaik olduğunu ve inanılmaz bir dünya mirasını temsil eder. Bugün hala, Türkiye’nin en önemli turistik yerlerinden birini oluşturan çekiciliğini korumaktadır. Her yıl yüz binlerce turist buraya Nevşehir, Avanos ve Ürgüp gibi eşsiz mekânları ziyaret etmek için gelir. Doğanın “fantezisini” kanyonlar, tepeler, kayalık kaleler, kuleler ve nihayet ünlü “Peri Bacaları” ile gerçekten şaşırtıcı bir şekilde ifade ettiği eşsiz bir cazibe merkezidir. Etkileyici lav oluşumları içerisinde Bizans dönemine tarihlenen fresklerle süslü yaklaşık 3.000 mağara kilisesi ve şapeli korunmaktadır.
Kapadokya teriminin, güzel atlar ülkesi anlamına gelen “Katpadukya” dan geldiği düşünülmektedir.
Bu köken, bu bölgede yaşayan atların Kral Asur Sardanapalo’ya, Perslerin egemenleri olan Darius ve Xerxes’e hediye olarak verildiğinde; ünlü hale gelmesiyle doğrulanmaktadır. Toplam 9576 hektarı kapsayan Göreme Milli Parkı ile birlikte, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanları listesine de Kapadokya dâhil edildi.
Kapadokya ve büyülü manzarası
Kapadokya, Orta Anadolu’da, ülkemizin kalbinde bir plato üzerinde yer alıyor. Kışın sıcaklıklar sıfır derecenin hemen üzerindedir ve kar yağışları sık görülür: atmosfer düşündürücüdür, ancak geziler için elverişsiz olabilir. Yazlar sıcak, sabahları veya öğleden sonraları turlarınızı planlamak için daha iyi; ilkbahar ve sonbaharda iklim ılımandır. Bölgenin ay manzarası, yöreyi karakterize eden kireçli tüfün erozyonundan milyonlarca yıl boyunca olağandışı şekillerin oluşumuna kadar ortaya çıkmaktadır.
Oyuklar, mağaralar, yarıklar ve kanyonlarla birlikte Kapadokya’nın özgün manzarasını oluşturmaktadır. Sıradışı koni şeklindeki lav oluşumları olan Peri Bacaları, tüfü kazarak evlerini yapan keşiş topluluklarının sığınağıydı. Bacalar efsaneye göre, zirvede bulunan kayalar tanrılar tarafından yerleştirildiler. Yeraltı şehirlerini keşfedin!
Bölgeyi Nasıl Keşfedebilirsiniz?
Kapadokya’yı keşfetmenin en eğlenceli ve kullanışlı yollarından biri dört tekerlekli motorlu araçtır. Böylece, bölgeyi daha iyi keşfetmek için en ilginç noktalarda durup yürüyerek saatlerce ve günlerce sürecek farklı vadilere hayran kalabilirsiniz. Göreme kasabasında turunuzu rezerve edebileceğiniz
çok sayıda seyahat acentesi var. Rezervasyonu bir gün önceden yapmayı unutmayın ve seyahatin süresini seçin. İkinci alternatif, daha pahalı; bir balon: şafakta uyanmanız gerekecek, ancak Kapadokya’yı yukarıdan görme deneyimi benzersiz. O kadar ileri gitmemeye karar verirseniz, en azından bir sabah yerden manzarayı renklendiren uçan balonların gösterisine hayran kalmak için erken kalkmak yine de buna değer.
Kapadokya Vadi ve Şehirler
Kapadokya’daki yerlerin adları genellikle şiirseldir, sadece Güller Vadisi ve Sevgi ile ilgili düşünün. Özellikle çekici jeolojik oluşumları kaçırmayın.
Kapadokya’da çeşitli yeraltı şehirlerini ziyaret edebilirsiniz. 300 ila 1200 arasında değişen, farklı inançların düşmanlarından korunmak için kullanan Hıristiyanlar tarafından inşa edildi. Daha sonra 1950’lerin ortasına kadar terk edildiler.
- Kaymaklı Yer altı Şehri
- Derinkuyu Yer altı Şehri
- Özkonak Yer altı Şehri
- Tatların Acıgöl Yer altı Şehri
- Mazı Yer altı Şehri
- Özlüce Yer altı Şehri
Mutlaka gezi rehberinizde olması gereken büyülü bir şehir, Kapadokya…