Antik kentler, İlkçağlardan itibaren kurulan yerleşim yerlerinin günümüze kadar ulaştığı tarihi kalıntılardır ve geçmişe açılan bir pencere niteliğindedir. Antik Çağda Kıbrıs’a başkentlik yapmış olan Salamis, o dönemde var olan büyük şehirleri bizlere hatırlatır.
Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında olan Salamis Antik Kent Gazimağusa ilçesine 6 km uzaklıkta yer alan en eski tarihi yapılardandır. Dilerseniz içinde tarih barındıran bu antik kente daha yakından bakalım.
Salamis Antik Kent Nasıl Kuruldu?
İlçedeki ilk yerleşim yerlerinin yapılmış olduğu büyükşehir Salamis, tarihi boyunca Asurlular, Mısırlılar, Persler, Romalılar ve daha pek çok grup tarafından yönetilir. M.Ö. 1075 yılında gerçekleşen büyük bir deprem sonrası halk yavaş yavaş buraya göç eder ve Salamis kenti kurulur. Yapılan kazılarda bu yerleşime ait mezarlar ve Roma Dönemine ait kalıntılar ortaya çıkar.
Salamis Antik Kentte Gezilebilecek Yapılar Neler?
Helenistik, Roma ve Bizans Döneminin izlerini taşıyan antik kentin içerisinde Roma Amfi Tiyatrosu, Zeus Tapınağı, Bazilikalar, sportif faaliyetlerin olduğu Gymnasium, Salamis krallarının mezarları, Roma Villası, Bizans Sarnıcı, Cellarga Toplu Mezarları, Nikokreon Anıtı, eski Hamam yapıları, Agora(Pazar yeri, forum) yer almaktadır. Günümüzdeki bu kalıntıların çoğu Roma Dönemine aittir.
Tarihi Kalıntıların Mimari Özellikleri Neler?
Günümüze ulaşan Salamis Antik Kent, harabe ve kalıntılarıyla şehrin geçmişten gelen tüm ihtişamını ziyaretçilerine sunmaktadır. Gelin bu tarihi kalıntılardan öne çıkanlara kısaca göz gezdirelim:
Gymnasium- Spor Salonu
Salamiste yer alan etkileyici harabe olan Gymnasium, antik kentin güney girişinde yer alır. Bir zamanlar bahçe olarak kullanılan bu alan doğal afet sonucu oluşan yıkımlar nedeniyle tamir edilir ve bir doğu sütunu eklenir Merkez alanında çok sayıda heykel bulunmaktadır. Depremde heykellerin çoğunun kafasının yerinden çıktığı düşünülmektedir.
Roma Amfi Tiyatrosu
Gymnaisum’un güneyinde yer alan açık hava tiyatrosu 15 bin seyirci kapasitesindedir. Kireç taşlarından oluşan oturma alanı kemerlerle desteklidir. Yapılan kazılarda tiyatronun eteklerinde başsız mermer heykeller bulunur.
Sahne binasında orkestralar ve tiyatrocuların giyinmeleri için çeşitli odalar yer alır. Günümüzde klasik müzik konserleri, caz festivalleri ve tiyatro gösterileri düzenlenmektedir.
Roma Villası
Amfi tiyatronun güneyinde yer alır. Geçmişte iki katlı bir villa olarak kullanılan bu kalıntı, sütunlu bir giriş, bir iç havlu ve geniş bir oturma odasından oluşur. Avlunun her iki yanında diğer oturma odaları yer alır. Kazı çalışmaları sırasında hayvan tasvirleri ile süslenmiş mozaik zemine sahip bir platform keşfedilir.
Bizans Su Sarnıcı
Roma Villasının güney doğusunda yer alan sarnıç üç bölmeden oluşan huni şeklindedir. Bizans Sarnıcının bir bölmesinde Hristiyan duvar resimleri ve yazıları bulunmaktadır. Sarnıcın ana panosu kuş, balık ve bitkilerin tasvir edildiği su sahnesi ve İsa başı bulunan bir madalyon ile süslüdür.
Zeus Tapınağı
Agoranın güneyinde yer alan bu tapınağa basamaklı bir rampa ile ulaşılmaktadır. Tüm şehre hakim olabileceğine inanılan bu yapının az bir kısmı günümüze kadar ulaşır.
Kireç taşından yapılır ve giriş kısmı on iki sütun olarak dekore edilir. İlk kazı çalışmalarında tapınağın meydanında her iki tarafa oyulmuş mermer sütunlara rastlanılır.
Kampanopetra Bazilikası
Etrafı sütunlarla çevrili bu bazilika su kuyusu olan bir avlu ve dışarıya bakan odalardan oluşur. Üç kısımdan oluşan bazilikanın orta bölümde din adamları için oturma yerleri bulunur. Buradaki odaların birinde göz kamaştırıcı mozaikler yer alır.
Salamis’i yakından keşfetmek ve Kıbrıs otellerinde konaklamak için Holimax sitesini ziyaret edebilirsiniz.