Karadeniz’in saklı cennetlerinden birisi olan Sinop, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Mavi ile yeşilin buluşma noktası olup ilk çağın önemli düşünürlerinden Diyojen’in de doğduğu yerdir.
Türkiye’nin kuzeyinde bulunan şehirde Karadeniz’in tek doğal limanı yer alır. Yapılan araştırmalar ise en mutlu insanların Sinop’ta olduğunu ve birçoğunun şehir dışından göç ettiğini göstermiştir. Siz de bu güzel şehri keşfetmek ve keyifli anılar biriktirmek için bir tatil planı yapmadan önce Sinop gezilecek yerler listesine göz atmaya ne dersiniz?
Hamsilos Koyu
Muhteşem doğası ile modern yaşamın stresinden uzaklaşabileceğiniz en güzel yerlerden birisi Hamsilos Koyu, şehir merkezine 11 km uzaklıktadır. Birinci derece SİT alanı olarak kabul edilmiş ve doğallığı korunmuştur.
Türkiye’nin tek fiyordu olan yerde kafeler ve piknik alanları mevcuttur. Ayrıca kamp yapabileceğiniz ya da balık tutabileceğiniz bölümler de mevcuttur.
Diyojen Anıtı
Sinop’un simgelerinden birisi olan Diyojen Anıtı, 5,5 metre yüksekliğinde bir heykeldir. Eğer şehre özel aracınızla geliyorsanız, il sınırına giriş esnasında mola verebilir ve bu heykelin fotoğrafını çekebilirsiniz.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Karadeniz’in doğa harikalarından birisi olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nin keşfi oldukça yeni olup 1997 yılında yapılan bir yol yapımı esnasında keşfedilmiştir. Uzun bir vadide yer alan bölgede 30 civarında şelale mevcuttur.
Türkiye’nin sevilen yürüyüş parkurlarından birisinin bulunduğu bölgede göletlere giriş de yapılır. Yaz mevsiminde serinlemek isteyenlerin ilgisini çeken şelalenin çevresinde fındık, gürgen ve meşe ağaçları bulunur.
Şelalelerin en üst bölümünde çay ve kahve içip dinlenebileceğiniz mekanlar mevcuttur. Ayrıca 2,5 saatlik yürüyüş parkurunun sonunda konaklama yapabileceğiniz otellere de rezervasyon yaptırabilirsiniz.
İnceburun Feneri
Sinop merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan İnceburun Feneri, Türkiye’nin nadide bölgelerinden İnce Burun’da inşa edilmiştir. 1863 yılında yapılan fenerin yüksekliği 38 metredir.
Yaz kış fark etmeksizin her sene binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen deniz fenerine Ayancık yolundan ulaşabilirsiniz. Bol oksijenli havasıyla bilinen bölgeye özel aracınız ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Denizin mavi ve yeşil tonlarıyla muhteşem kareler yakalayabileceğiniz İnceburun Deniz Feneri, çadır ve karavanla konaklamak isteyenlerin uğrak noktalarından birisidir.
Sinop Kalesi
Sinop Kalesi, Sinop’un en eski yapılarından birisi olup milattan önce 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Pek çok farklı medeniyetin barındığı bölgedeki kale, savaşlarda şehrin güvende kalması amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde ise büyük bir kısmı ayakta kalmıştır.
Genişliği yaklaşık 3 km olan kale bir dönem tersane olarak da kullanılmıştır. Savaş gemilerinin inşasında da kullanılan kale ilerleyen dönemlerde cezaevi olarak kullanılmıştır.
Günümüzde içerisinde cezaevi müzesi de bulunan Sinop Kalesi’nde Sabahattin Ali gibi önemli isimler de kalmıştır. Ağır koşulları ile bilinen cezaevi kapandıktan sonra halk gezileri için verilmiştir. Sabahattin Ali’nin duvardaki eserleri ve hala hissedilen mahkumların ciğerlerini etkileyen rutubet kokusu kaleyi oldukça etkileyici bir hale dönüştürmüştür.
Sinop Arkeoloji Müzesi
Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapılan Sinop Arkeoloji Müzesi, küçük bir yapıda yer almasına rağmen barındırdığı eserler açısından oldukça zengindir. Hafta içi açık olan müze şehir merkezinde yer alır. Birkaç saatinizi bu müzeye ayırarak bir kültür gezisi yapmanız mümkündür.
Milattan öncesine ait anlaşmaları görebileceğiniz müzede tunç çağına ait vazolar, toprak kaplar ve cam eser bulunur. Anadolu’daki en eski mezar örneklerini görebilir ve eski paraları inceleyebilirsiniz.
Siz de birkaç günlük keyifli bir tatil planı yapmak isterseniz, Holimax.com üzerinden uygun fiyat avantajlarıyla rezervasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.