Tarihi öneme sahip bir yer olan Sivas, Selçuklu dönemi mimarisinin mükemmel örneklerini içinde barındıran bir orta Anadolu şehridir. Eski bir Hitit yerleşkesi olan Sivas, döneminin sonuna kadar, Sebasteian olarak biliniyordu. İmparator Diocletian’ın altındaki Ermenistan’ın küçük başkenti olduğu zamanlar hakkında çok fazla şey bilinmiyor. 1059’a gelindiğinde şehir, Türk kabileleri tarafından yağmalanan ilk şehirlerden biriydi ve Selçuklu İmparatorluğu’nun Konya’nın başkenti olarak hizmet etmek de dâhil olmak üzere birçok kez el değiştirdi.
Ticaret için çok önemli bir merkezdi, o zamandan bu yana önemli yapıların birçoğu bugün var olmaya devam ediyor. 1408 yılında, şehir Osmanlı İmparatorluğu tarafından devralındı. Sivas’ın tarihindeki bir diğer önemli olay ise, 1919’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında bütünleyici bir rol oynayan Sivas Kongresi’dir. Bu toplantıda Atatürk’ün Türkiye’de milli direniş yürütme kurulu başkanlığı görevini üstlendiği Bağımsızlık onaylandı.
Sivas’ta Neler Yapılabilir?
13. yüzyıl Selçuklu dönemi için önemli bir merkez mimarisine sahiptir. Sivas üç tarihi teolojik okullarda dâhil olmak üzere birçok tarihi mekâna tanıklık eder. Mavi Medrese turkuaz çinilerle dikkat çekiyor. Şifaiye Medresesi, Çifte Minare Medrese, Selçuklu stilinin en önemli estetik ipuçlarından biri olan karmaşık taş oymalarıyla kaplı kapıları ile göze çarpıyor. Tarihi ile ilgi çeken bir diğer önemli nokta ise, 1196 yılında tamamlanan ve tasarım açısından çarpıcı basitliğin güzel bir örneği olan kentin en eski camii olan Ulu Camii’dir.
Kurşunlu Hamamı 1576 yılında tamamlanmıştır ve Osmanlı estetiği ve klasik detayları ile kentin en büyük hamamıdır. Behrampaşa Hanı (kervansaray) da Sivas’ın Osmanlı mirasını temsil eder ve pencereleri etrafında güzel aslan motifleri ile 1573 yılında tamamlanan önemli bir yapıdır.
Şehirdeyken Sivas Kongresi’nin öyküsünün yanı sıra Sivas’ın Osmanlı mirasının bulunduğu Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ne mutlaka uğrayın. Çarpıcı Vali Konağı’da görülmeye değer ve şehrin merkezinde bulunan Sivas’ın en iyi restoran ve otellerini bulabileceğiniz Hükümet Meydanı, tüm dükkânların bulunduğu Atatürk Caddesi ziyaret edilmeye değerdir.
- Hafik Gölü
Birçok balık çeşidini bünyesinde barındıran gölün çevresinde birçok tesis bulunuyor.
- Gökpınar Gölü
Tabiat harikası bir göl, dalış yapabilir yâda yüzebilirsiniz.
- Divriği Kalesi
Anadolu’da Kale olmayan bir şehir var mı? Olamaz çünkü her yüzyılda Anadolu toprakları gerek ticari gerekse doğal güzellikleri ile ele geçirilmek istenen bir konuma sahipti.
- Sivas Çifte Minareli Medrese
1271 yılında bizden 1000 küsur yıl önce inşa edilmiş ve hala ayakta olan medrese şehir merkezindedir.
- Koyunkasa Mesire Yeri
Saklı doğal güzellikleri için ziyaret edilebilir.
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Anadolu Selçuklu beylerinden birinin eşi olan Melike Sultan tarafından inşa ettirilen tarihi mekân hala eski ihtişamındadır.
- Eğriçimen Yaylası
Kim demiş Sivas’ta yayla olmaz diye; yayla evleri ve yeşilin bin rengi ile sizi karşılayan Eğriçimen yaylası biraz nefes almak ve dinlenmek için idealdir.
- Sızır Şelalesi
Sayısız güzellikler arasında yer alan ülkemizde en istisna ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir.
- Tödürge Gölü
Sivas gezilecek yerler denince doğasını es geçemeyiz. Demiryurt gölü olarakta bilinenin göl Sivas Üniversitesi tarafından su sporları için kullanılıyor.
- Şifaiye Medresesi
İl merkezinde yer alan yapı önceleri hastane olarak kullanılıyordu, Sivas gezi planınızda yer alması gereken bir yapıdır.
- Gök Medrese
Selçuklu Dönemine ait olan medrese için Evliya Çelebi’nin övücü sözleri akıllardadır. Emsaline rastlanmamıştır kelimesini kullanmıştır. Görülmeye değer değil mi? - Kangal Balıklı Kaplıcası
Şifalı suları ile pek çok rahatsızlığa iyi gelen Kangal balıklı kaplıcası özellikle deri hastalıkları içinde sıklıkla tercih ediliyor. .Özellikle Sedef hastalıklarının tedavisinde kaplıca tercih ediliyor.
- Kale Camii
1580’de tamamlanan cami tipik bir Osmanlı mimarisidir.
- Çayaltı Çayı
Sivas topraklarını besleyen Çayaltı Çayını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Sivas Hitit’ten Bizans’a, Ermenistan’dan Osmanlı’ya birçok kültüre ev sahipliği yapmış ve her kültürden izleri topraklarında taşımaktadır.