Kıbrıs, dünyanın dört bir yanından dalgıçların ilgisini çeken pek çok büyüleyici dalış alanına sahiptir. Sahil boyunca birçok alternatifi bulunan dalgıçlık kurslarından birini tercih edebilirsiniz.
Kıbrıs’ın kalbi Girne’de tüplü dalış yapabileceğiniz yirmiye yakın dalış noktası bulunmaktadır. Bu dalış noktalarında profesyonel dalgıçlar eşliğinde Kıbrıs tarihini yansıtan görüntüler, gemi batıkları, su altı mağaraları, su altı kaplumbağaları, deniz atlarını ve belki de daha önce hiç görmediğiniz cinste balıkları görme imkanı bulabilirsiniz.
Akdeniz’in berrak sularında dalış yapabileceğiniz Girne dalış noktaları arasından öne çıkanları sizin için derledik.
Tekke Dalış Noktası
Adını eski tekeden alan Kıbrıs’ın en iyi dalış noktalarından biridir. Parça tepeler ve büyük sırtlardan oluşmaktadır. 800 yıllık olduğu tahmin edilen bir çapa yer bulunmaktadır.
Ahtapot, deniz tavşanları, melana, sargoz, orfoz, karagöz gibi pek çok farklı deniz canlısı türüne sahip olan bu dalış noktası 36 metre derinliğindedir. Akıntı dalışı yapmak isteyenler için uygun bir bölgedir.
Mara Monte Dalış Noktası
Girne’nin Alsancak bölgesinde yer alan en sığ bölgesi 6 metreden 18 metreye kadar çıkan bir dalış noktasıdır. Bu dalış noktası tecrübesiz dalgıçlar için güzel bir dalış deneyimi sağlar.
Deniz atı, deniz iğnesi, farklı deniz tavşanları ve balık türlerini burada görebilmeniz mümkün. Deneyimli ve deneyimsiz herkesin rahatlıkla dalış yapabileceği Mara Monte Dalış Noktası, 1 saatlik dalış yapma imkanı sağlamaktadır.
Pinokyo Dalış Noktası
Pinokyo Dalış Noktası, Sunset Plajına yakın bir mevkide yer alır. İsmini Carlo Collodi’nin Pinokyo’nun Maceraları adlı kitabından almaktadır.
Dalgıç eğitimi için kullanılan dalış noktasında renk renk balık çeşitlerine ve Kıbrıs tarihini yansıtan eden kırık amfora parçalarına şahit olabilirsiniz. Eğer dönemine denk gelirseniz deniz kaplumbağalarını yakından görebilirsiniz.
Cennet Dalış Noktası
Cennet Dalış Noktası, 27 metreden 40 metreye kadar inen bir derinliğe sahiptir. Derin olması nedeniyle sadece tecrübeli dalgıçlar için oldukça önemlidir.
Haziran aylarında boyu bir buçuk iki metreyi bulan dev ahtapotları görebilirsiniz. Çok sayıda Lagos sürüsü, orfoz, iki metrelik vatozlar, denizatı, deniz kaplumbağaları, sargoz, karagöz çeşitleri gibi pek çok deniz canlısını yakından izleyebilirsiniz.
Bambi Dalış Noktası
Bambi Dalış Noktası, yeni başlayanlar ve eğitim dalışı yapmak isteyenler için oldukça güvenlidir. Öğle sonrası ve gece dalışları burada yapılabilmektedir.
14 metre derinlikte olan bu dalış noktasında çeşitli kaya türlerini inceleyebilir, rahip balığı sürüleri, kaya balıkları, boyu bir metreyi bulan müren balıklarıyla karşılaşabilirsiniz.
Ancient Wreck Dalış Noktası
Batık gemi dalışı yapmak isteyenler için önemli bir deneyim sunmaktadır. 1965 yılında yerli bir sünger dalgıcı tarafından keşfedilen antik geminin enkazı Pennsylvania Üniversitesi su altı arkeologları tarafından ortaya çıkarılır.
En eski gemi enkazı ünvanını taşıyan batık geminin yaşı 2000’den fazladır. Bu dalıştan önce Girne Kalesi’nin ziyaret edilip su altı arkeologlarının enkazı bulmak için takip ettikleri aşamalar hakkında bilgi sahibi olunması tavsiye edilmektedir.
Zefiros Dalış Noktası
Ada’nın en zengin dalış noktalarından biridir. Derinliği 20 metreden 32 metreye kadar ilerler. Bu dalış bölgesinde 600 yıllık bir demir çapa ve çapanın etrafında gemiden kopan parçalar bulunur.
Birçok farklı deniz canlısıyla birlikte yüzebilir hatta onları sevebilirsiniz. Her dalışta deniz tavşanları, papağan balığı, kaplumbağa, kırlangıç balığı, ahtapot, sargoz, melana, müren, karagöz türleriyle karşılaşabilirsiniz.
Girne’nin su altı dünyasını keşfetmek, yakın kıyı bölgelerinde tatil yapmak isterseniz Girne otelleri içinde talebinize uygun konaklama seçeneklerine Holimax üzerinden ulaşabilir, erken rezervasyon avantajlarından yararlanabilirsiniz.