Türkiye’nin en kalabalık 8. Şehri olan Şanlıurfa, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan şehirlerimiz arasındadır. İnsanlık tarihi için önemli bilgileri barındıran şehir, sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gezilecek yerler açısından oldukça zengin olan Şanlıurfa’da tarihi bir yolculuğa çıkma fırsatı yakalayabilirsiniz. Urfa’nın tarihi değeri olan noktalarını ve popüler mekanlarını gezmek için 2 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.
Ayrıca; bildiğiniz üzere Şanlıurfa, yazın Türkiye’de sıcaklık seviyesinin en yüksek olduğu bölgelerden biridir. Bu sebeple, Şanlıurfa’da rahat rahat gezebilmek için gezinizi Nisan veya Ekim aylarının sonuna doğru denk getirmenizde fayda var.
Bu yazımızda; Şanlıurfa gezilecek yerleri keşfedeceğiz. Bu tarihi yolculuğa hazırsanız; başlıyoruz!
Şanlıurfa Gezilecek Yerler
Balıklıgöl
Balıklıgöl Urfa’nın en turistik ve popüler yerleri arasında bulunur. Urfa’da gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Balıklıgöl, aslında iki gölün bir arada bulunduğu bir bölgedir. Balıklıgöl, iki gölün bir arada bulunduğu bölgeyi kapsa da; en büyük ve meşhur olan göl, Halil-ür Rahman Gölüdür.
Halil-ür Rahman gölü, manzarasının yanı sıra; ilginç hikayesiyle oldukça dikkat çeker. Bu ilginç hikayeden biraz bahsetmek gerekirse; o dönemde putperestliğe karşı bir mücadele başlatan Hz. İbrahim, dönemin kralı Nemrut tarafından yakalatılarak bir cezaya çarptırılır. Şu anki gölün bulunduğu alana devasa bir ateş yakılarak Hz. İbrahim’i yukarıdan bir mancıkla bu ateşin içine atarlar. Tam o sırada, Tanrı tarafından ateşe, ‘’Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve selamet ol.’’ emri verilir. Böylece ateş, suya; odunlar da balığa dönüşür. Bu ilginç hikayesiyle Balıklıgöl, bugün birçok ziyaretçinin dilek tutmaya gittiği turistik yerler arasında yer alır.
Göbeklitepe
İnsanlık tarihinin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe, Şanlıurfa’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir. Göbeklitepe, Urfa şehir merkezine yaklaşık 18 km uzaklıkta, Örencik köyü civarında yer alır. Tarihin tozlu ve gizemli kapısını aralayan Göbeklitepe, UNESCO dünya miras listesinde yer almaktadır. Devasa büyüklükteki sütunlardan ve ağır taşlardan oluşan Göbeklitepe, bilinen ilk ibadet merkezi olma özelliğiyle de oldukça dikkat çekmektedir. Göbeklitepe; 12-14 tane dikilitaşın yuvarlak bir planda dizilmiş olduğu taş duvarla örülmüş bir alandır.
Günümüzde hala, kazı çalışmalarının devam ettiği bu yerde; arkeologlar, insanlık tarihini kökten değiştirecek bilgiler keşfedeceklerini öne sürüyor. Gizemini korumaya devam eden Göbeklitepe, tarihi ilgi duyanların ve ilginç yapılar keşfetmekten hoşlananların Şanlıurfa’da mutlaka görmesi gereken noktalar arasında bulunuyor.
Rizvaniye Camii
Gezi rotalarının olmazsa olmaz mekanlarından biri olan camiiler, şehrin enerjisini yansıtan yapılar arasında bulunuyor. Rizvaniye camii, Balıklıgöl’ün kuzeyine konumlandırılmış, dikdörtgen yapılı ve üç kubbeli olarak inşa edilmiştir.
Caminin ana ibadet mekanı olan Harim kısmı, iki renkli malzeme kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca camiinin Balıklıgöl’e açılan ahşap bir kapısı bulunmaktadır. Bu kapı, çivi kullanılmadan geçme tekniği ile yapılmış, üzerinde çeşitli bitkisel ve geometrik desenleri barındırmaktadır. Bu tasarımıyla oldukça ilgi çeken ahşap kapıdan içeri girildiğinde, sizleri U şeklinde bir avlu karşılamakta.
Urfa’nın meşhur olan bu tarihi camiye ulaşmak için; şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Balıklıgöl’ü gezdikten sonra Rizvaniye Camiiye uğrayarak gezi rotanızı genişletebilirsiniz.
Şanlıurfa Kalesi
Antik döneme ait olan Şanlıurfa kalesi, Osroene tarafından inşa edilmiştir. Şehrin simgesi niteliğinde olan bu kale, günümüzde ‘’açık hava müzesi’’ olarak birçok turisti ağırlamaktadır. Söz konusu kale, otantik atmosferiyle insanı mest eden bir manzaraya sahiptir. Urfa şehir merkezini gözler önüne seren bu yer de, şehir manzarasına karşı bir keyif kahvesi içebilir, sıra dışı fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Pazartesi günleri hariç; haftanın diğer günleri ziyarete açık olan Şanlıurfa Kalesi’ne girişler ücretlidir. 2022 Şanlıurfa Kalesi giriş ücretleri şu şekildedir:
- Öğrenci ve yetişkinler için kişi başı 10 TL’dir.
- Müze kartı olan ziyaretçiler için indirim uygulanmaktadır.