Antik dünyanın en önemli yapılarından biri olan Didim Apollon Tapınağı, Aydın ilinin Didim ilçesinde yer alıyor. Bu tapınağın asıl bağlı olduğu kent ise miletos antik kenti idi. İnşasına milattan önce 560 yılında başlanmasına rağmen yapının inşası hiçbir zaman tamamlanmamıştır. Tamamlanmamasının pek çok nedeni varken, özellikle en büyük nedeninin kutsal alan olarak sayılmasından kaynaklı olduğu konuşuluyor.
Bu tapınağın dört yanından basamaklarla çıkılan geniş bir platformu bulunur. Ayrıca 124 sütunla çevrelenmiştir. Yapının hemen ortasında yer alan sella kutsal alanı olarak geçen yer ise günümüzde halen etkinlik ve konser gibi organizasyonların yapıldığı alanlardan biri olarak kullanılmaya devam ediliyor.
Antik çağ insanları tarafından kehanet gücünün insanlara Apollon tarafından verildiği inanışlar arasında bulunuyordu. Efsanelere göre Apollon bir gün bölgede bir çobana rastlar. Ona kehanetin sırlarını öğretir. Çobanda bunlar sayesinde Apollon adı verilen ilk tapınağı kurar. Adını bu efsaneden aldığı bilinen bu tapınağın diğer bilinen adı ise Didyma yani ikiz kardeştir. Bu tapınağa bu tarz bir isim verilmesinin nedeni ise Tanrı Apollon’un Tanrıça Artemis’le kardeş olmasıdır.
Didyma, Miletos’un 16 km uzağında yer alıyor. Son senelerde Didim adını almış olan bu bölge, eski dönemlerde Rumlar tarafından kutsal olarak adlandırılan bir noktaydı. Kutsal tüm yapılar ise bu bölgenin içinde kalmıştır. Bu tapınağın en ilginç özelliklerinden biride yapının duvarlarına kazınmış olan çeşitli harflerdir. Bunların ne üzerine olduğuna dair çeşitli söylentiler yayılmıştır.
Harflerin kazınması üç farklı şekilde olmuştur. Bazı söylentilere göre bu harflerin özel isimlere ait olan kısaltmalar olduğu anlatılır. Bazı kişiler ise bu yazıları tapınak inşaatı için çalışan işçilerin almış oldukları ücret belli olsun diye yazmış oldukları yazılar olarak tanımlıyor. Tapınağın yapımı bittiğinde ise bu harflerin hepsi kazınacaktı. Ancak tapınak hiçbir zaman tamamlanamadığından dolayı rötuş işlemi de yapılmadı.
Didim Apollon Tapınağına Nasıl Gidilir?
Bu tapınak yerli ve yabancı en çok turist çeken konumlardan biri olmaktadır. Durumun bu şekilde olması ise haftanın her günü açık olmasını gerektirmiştir. Tapınağı ziyaret etmek isteyenler sabah saat 9’dan akşam 19’a kadar tapınağı ziyaret etmek için harekete geçebilirler. Didim apollon tapınağı için giriş ücreti belirlenmiştir. Müze kart sahibi olmayan kişiler için bu ücret 18 TL’dir. Ancak müze kart sahibi olan kişiler ücretsiz olarak müzeyi ziyaret edebilirler.
Apollon tapınağı nerededir nasıl gidilir sorusunu akıllarından geçirenlere ise, bu tapınağa ulaşımın rahat bir şekilde yapılabileceğini bildirmek gerekiyor. Didim merkezin kuzey kesiminde yer alır. Otogar ile tapınak arası mesafe ise yaklaşık olarak 3 kilometre olarak bilinmektedir. Altınkum plajı üzerinden buraya ulaşmak için kat edilmesi gereken mesafe 4 km’dir. Tapınağın yanından geçen dolmuş hattı sayesinde minibüsler sayesinde tapınağa ulaşmak mümkündür.
Didim Apollon Tapınağında Nereler Gezilir?
Tüm ihtişamıyla ziyaretçileri karşılayan Apollon tapınağı, özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisine uğruyor. Burada her mevsim tapınağa yabancı turistler tarafından büyük bir ziyaretin gerçekleştiğini görmek mümkündür. Özellikle tarihle iç içe bir keşif yapmanıza neden olacak Apollon tapınağı, Didim’i daha yakından tanımak için ziyaret edilmesi gereken en uygun yerlerden biri olacaktır.
Bu sayede ilçenin tarihini yakından keşfe çıkabilir ve tarih bilginizi biraz daha arttırma şansı elde edebilirsiniz. Didim gezinizi daha zengin bir şekilde tamamlamanıza neden olacak bu tapınak ziyareti ufkunuzun daha fazla açılması açısından eşsiz bir fırsat olarak karşınıza çıkacaktır.
Zaman içinde tahrip olan bu tapınağın parçaları başka müzelerde sergilenmeye halen devam ediliyor. Didim’in simgesi haline gelmiş olan bu tapınakta, pek çok mitolojik figüre ve bölgenin en ünlü figürü olan Medusa figürüne rastlamak mümkündür. Tapınağın hemen yanı başında yer alan Yenihisar Camisi ise 1800’Lü yılların başında kilise olarak kullanılırken, şimdilerde cami olarak kullanılan bir eserdir.
Fotoğraf çekmek için en ideal yerler arasında gösterilen Apollon tapınağı, ayrıca çevresinde konumlandırılmış olan geleneksel köy evleri ile de bir hayli dikkat çekici bir yere sahiptir. Kendine has bu bölge ile oldukça farklı bir gezi planı yapabilir ve akıllardan çıkmayacak bir gezi oluşturabilirsiniz.
Didim’e Nasıl Gidilir?
Yerli yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Didim, her mevsim yoğun bir ziyaretçi kitlesini ağırlıyor. Buranın ününü duyarak ilçeyi ziyaret etmek isteyen kişilerin aklında ise Didim’e nasıl gidilir sorusu canlanıyor. Didim’e karayolu üzerinden rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Havayoluna sahip olmayan ilçenin en yakın havayoluna uzaklığı ise 90 km’dir. Didim’e otobüs üzerinden gitmek isteyenler için pek çok seyahat firması mevcuttur.
Bunlar arasından bir seçim yapılarak Didim’e rahat şartlar altında ulaşım sağlanabilir. İstanbul ile Didim arası mesafe 635 km’dir. Yani Didim’e otobüs üzerinden 10 saat 50 dakikada ulaşabilirsiniz. Ankara ile Didim arası 688 km olurken, İzmir ile Didim arası ise 160 km’dir.
Özel aracınızla Didim’e gelmek isterseniz İzmir’den güney kesimine doğru ilerleyerek Bafa gölüne gelmeden hemen önce Didim tabelası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aydın Didim arası ise 100 km olurken, özel aracınızla buraya 1.5 saat içinde erişebilmeniz mümkündür. Muğla ile Didim arası 130 km olurken, özel aracınızla ilçeye 2 saat içinde ulaşım sağlarsınız.
Yani Didim’e özel aracınız veya seyahat firmaları üzerinden rahat şartlar altında erişebilmeniz mümkün bir hale gelebilir.
Didim’de Gezilecek Yerler
Milet antik kenti: Apollon tapınağını ziyaret ettikten hemen sonra gezinizi biraz daha sürdürmek isterseniz Didim’de karşınıza ziyaret edilmesi gereken pek çok yer çıkacaktır. Didim sınırları içinde bulunan en ünlü antik kentlerden biri olan Milet antik kenti, buraya ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken noktalardan biridir. Tarihi açıdan çok büyük bir öneme sahip olan bu kentin bulunduğu bölgede ayrıca ihtişamlı antik tiyatroyu da ziyaret edebilirsiniz.
Altınkum plajı: Didim’in en ünlü plajları arasında bulunan Altınkum, farklı bir deneyim yaşamak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu plaja isterseniz kara üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Dilerseniz de tekne turuna katılabilir ve bölgenin en çarpıcı detaylarını bu şekilde daha net bir şekilde görme fırsatı elde edebilirsiniz.
Faustia Hamamı: Didim’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunan bu hamam, her açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahiptir. En eski hamamlardan biri olan bu hamam, antik kentin sınırları içinde bulunuyor. Tarihi tiyatroya yalnızca 150 metre uzaklığa sahip olan bu hamamın, Roma İmparatoru Avrelius tarafından yapıldığı biliniyor. Roma İmparatoru tarafından eşine bir armağan olarak yapıldığı konuşulan konular arasında bulunuyor.
Myus Antik Kenti: Muhteşem manzarası ve yanı başında belirmiş olan doğa manzarası sayesinde müthiş bir gezi planı oluşturmanıza neden olacak bu kent, Didim’e gelenlerin mutlaka görmesi gereken eserler arasında yer alıyor. Özellikle tarihi yakından takip ediyorsanız ve daha zengin bir gezi planı oluşturmayı diliyorsanız burayı mutlaka görmelisiniz.