Yeşil pasaport, pek çok kişi tarafından sanılanın aksine bütün devlet memurlarına verilmez. Yeşil pasaport alabilecek kişiler ilgili kanunlarda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.
Yeşil Pasaport Nedir?
Yeşil pasaport olarak adlandırılan pasaport türünün bir diğer bilinen adı da hususi pasaporttur. Bu pasaport belirli şartlara uygun olan kamu görevlileri ve ailelerine verilebilen bir pasaport türüdür. En avantajlı yanı ise dünyanın çoğu ülkesi arasında dolaşım imtiyazlarının oldukça yüksek olmasıdır. Bu kapsamda eğer yeşil pasaportunuz varsa Avrupa ve Amerika dahil 160’tan fazla ülkeye vizesiz ya da kapıda vize yoluyla giriş yapabilirsiniz.
Yeşil (hususi) pasaport, devlet memurlarına ve ailelerine, 5 yıllığına verilen pasaport türüdür. Hususi pasaport renginden dolayı yeşil pasaport olarak adlandırılır.
Yeşil Pasaportu Kimler Alabilir?
Yeşil pasaport, sadece devlet memur statüsüne sahip olan ve Emekli Sandığı’na kayıtlı olan kişilere verilir.
- 1’nci, 2’nci ve 3’üncü dereceden daha kıdemli kadrolu devlet memurları
- 1’nci, 2’nci ve 3’üncü derecedeki kıdeme denk gelen sözleşmeli kamu personelleri
- 1’nci, 2’nci ve 3’üncü derecede kıdemli iken emekliye ayrılan ya da memurluk görevinden çalıştığı kurum tarafından ayrı bırakılan kamu işçileri,
- Çalışma süresini tamamlayan TBMM milletvekilleri,
- Çalışma süresini tamamlayarak emekliye ayrılan bakanlar
- Halihazırda görevine devam eden belediye yöneticileri ile emekli olan belediye başkanları,
- Devlet sporcusu unvanı alan sporcular (spor branşı fark etmez)
- Özelleştirilen Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanları arasından özelleştirmeden önce yeşil (hususi) pasaport almaya hak kazananlar, kamu görevlileri,
- Emekli Sandığı’na kayıtlı olan bireyler,
- 4603 sayılı İş Kanunu’na tabî iken, görevinden ayrılanlar ya da emekli olan kişiler,
- Türk Telekom’un özelleştirme sürecinden önce ilgili pasaportu almaya hak kazananlar,
- Bazı durumlarda yeşil pasaport sahiplerinin de aile üyeleri ilgili pasaportu almaya hak kazanabilir.
Aile üyelerinin yeşil pasaport alabilmeleri için aşağıdaki bazı şartları sağlamaları gerekir:
- Yeşil (hususi) pasaport sahibi olan kişinin eşi
- Yeşil pasaport sahibi olan bireyin 18 yaşını doldurmayan, evli olmayan, çalışmayan ve öğrenime devam eden ya da 25 yaşını doldurmamış çocukları
- Reşit olsa dahi bekar, çalışmayan, zihinsel, bedensel ya da ruhsal bir engeli olan çocukları (yaş sınırı yoktur)
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport almak için gerekli belgeleri tamamlayarak ve talep edilen ücretleri ödeyerek il nüfus müdürlüklerine başvurmanız gerekir. Yeşil pasaport başvurusu yapabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait ilgili web sayfasından öncelikle çevrimiçi randevu alınabilir.
Yeşil pasaport, çalıştığınız kurum yöneticisinin talebi ve İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak 6 ay – 5 yıl aralığında verilebilir.
Yeşil Pasaport Yenileme
Yeşil pasaport sahibiyseniz ve pasaportunuzun tarihi geçmişse yenileme işleminin yapılabilmesi için öncelikle eski pasaportunuzun kullanım süresinin bitmesini beklemelisiniz. Daha sonra yenileme işlemlerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Yenileme işlemi için ilk defa pasaport alırken talep edilen belgelere ek olarak eski pasaportunuz istenir. Ayrıca yalnızca defter bedelini yatırmanız yeterlidir. Buna karşın ekstra bir harç bedeli alınmaz. Benzer şekilde ilk kez yeşil pasaport alacak olanların da sadece defter bedelini ödemesi yeterlidir. 2021 yılı için yeşil pasaport defter bedeli, bütün başvuru süreleri için geçerli olmak üzere 180 TL’dir.
Dolaşım gücü oldukça yüksek olan yeşil pasaportunuz ile Schengen ülkelerine vizesiz giriş yapabilirsiniz. Ancak, bu noktada unutulmaması gereken temel husus pek çok ülkeye giriş-çıkış yapılabilmesi için pasaportun en az 3 ay daha geçerliliği olması gerekliliğidir.