Assos Antik Kenti’nin tarihçesi M.Ö 6. Yüzyıla kadar dayanıyor. Zamanında kent, yüzünü denize dönmüş ve teraslarla denize iniliyormuş. Osmanlıların yerleşmesinden sonra kent yerleşimi ters istikamette gelişme göstermiş ve Behramkale köyü ortaya çıkmıştır.

Assos’a gitmeyi düşünüyorsanız tatil planını yapmanın tam zamanı! Şu anda Assos, gezmek için en güzel havaya sahip. İlkbaharda Assos gezintisi yapmak en ideal zamandır. Assos’a ulaştığınız zaman büyülü atmosferi ile sizi kendine hayran bırakıyor. Assos yerlilerinin tatlı davranışları minimal ve taş evleri arasında gezinti yapmak sizin ruhunuza çok iyi gelecek.

Apollon Tapınağı ise o kadar güzel restore edilmiş ve o kadar güzel korunmuş ki tapınağın içerisine girdiğiniz ilk andan itibaren zamanda yolculuk yapmış gibi oluyorsunuz. Zeytin ağaçlarının arasında kalan tarihi yapılar içerisinde dolaşırken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Apollon Smintheus Tapınağına Nasıl Gidilir?

Assos Behramkale’ye 26 km uzaklıkta yer alan Apollon tapınağı, Gülpınar beldesinin içinde bulunmaktadır. İlk kazıların 1866 yılında başladığı kutsal alan, daha sonra üzerine bir zeytinyağı fabrikası inşa edildiği için unutulmuş bir yer. 1982 yılında fabrikanın kamulaştırılarak yıkılması ile tekrar ortaya çıkarılmıştır.  Bu tapınağa ulaşmak oldukça kolay, özel aracınız Assos’ta yer alan tabelaları takip ederek Apollon Tapınağı’na kolayca ulaşmanız mümkün.

Apollon Tapınağı’nın açılış ve kapanış saatlerinden de sizlere söz edelim. Bu şekilde planlamanızı daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Yaz Dönemi                                                     

1 Nisan – 31 Ekim

Açılış Saati: 08.30

Kapanış Saati: 19.00

Apollon Tapınağı Hakkında Bilgi

apollon tapınagi

Apollon Smintheion kutsal alanı, Troya şehrindeki Athena tapınağından sonra Troas’ın en önemli ikinci kutsal alanıdır. Önemi Anadolu’daki bilinen Apollon kültleri içerisinde fare simgesiyle karşımıza çıkan tek örnek olmasıdır. Tapınağı girdiğiniz andan itibaren fare heykelleri göreceğinizi unutmayın. Bu fare heykellerinin hikâyesi de Apollon Smintheus çiftçileri farelerden koruyan bir Tanrı olarak Troas bölgesinde ortaya çıkmış. Kültürün kökeni ise Girit’ kadar dayanır.

Apollon, çiftçilerin tarlalarını korumak için farelerden korunması okuyla fareleri öldürmesi ile bilinirken bir başka bir eklentiye göre de bozgunluk yapan kralları- orduları o zehirli oklarla ile veba salgınını yayarmış.

Apollon Smintheus tapınağının en dikkat çekici yanı konusunu, İlyada destanında anlatılan Troya Savaşı’ndan izler taşımasıdır. İlyada anlatımlarının çeşitli çağlarda vazolar üzerinde, duvar resimlerinde ve mermer lahitlerde betimlendiği görülmüş. Ancak Apollon tapınağında ilk defa rastlanan bir eser olarak 120 metre uzunluğundaki kabartmalarla İlyada destanını yazıldığı belirlenmiş. Şu anda sadece 24 metrelik bir kısmı ortaya çıkarılmış olsa da tapınağın yarattığı atmosfer ve zamanda yolculuk yapmış gibi hissetmeniz için mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.

Apollon Tapınağı Mimarisi

apollon tapınağı 1

Arkeologları sanat tarihçileri ve mimarlar için Helenistik Çağ ve mimarisi her zaman çok sevilen ve ilgi duyulan bir konu olarak karşımıza çıkmıştır. Gülpınar Apollon Smintheus tapınağı da Helenistik dönem için konusunu Homeros’un İlyada Destanındaki Troya savaşından alan kabartmaları yanı sıra mimari tasarım ve stili ile de ilgiyi toplamayı başarmıştır.

M.M 150 yıllar yapılan tapınak,  kuzey- batı Anadolu’da Troas bölgesinde bugün için tek örnek olarak ayakta duruyor.  Tapınak, temel yöreye özgü volkanik tüf taşından yapılmıştır. Üzeri, çevrede çok görüşen andezit- bazalt taşı ile kaplıdır. Temel ve 11 basamağın kaplaması mermerdir. Mermer bloklarla döşenen kutsal alan, üç odadan oluşmaktadır. Bunlar, giriş sırasıyla pronaos- kutsal ön oda, kutsal oda, arka oda olarak bilinir. Skopas’ın yaptığı bilinen ve 110 cm’lik bacak parçası elen geçirilen Apollon ’un heykelinin yer aldığı bilinmektedir.

Özellikle tarihe meraklı olanların ve felsefeyle ilgili olanların mutlaka görmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyoruz. Odessa ve İlyada’dan bahsedilen bu bölgede çok uzun seneler öncesinde insanların nasıl yaşadığını hissetmek heyecan verici. İnanın ki burası o kadar iyi düzenlenmiş ki bunu gerçekten hissediyorsunuz. Apollon Smintheus ’ta Antik Çağ’da yapılan spor alanı, Pazar yeri ve hamam yerlerini görebilmeniz mümkündür.

Yorum Yazın