Kıbrıs, gerek sıcağı, gerekse harika denizleriyle kalbimizi fetheden bir yer. Akdeniz’in Sardunya ve Sicilya’dan sonra üçüncü büyük adasıdır. Kıbrıs, mitolojik tanrıça olan Afrodit’in yani tutku ve aşkın tanrıçasının doğum yeridir. Renkli gece hayatı, tarihi yerleşimleri ve eşsiz doğal güzellikleri ile cennet bir adadır. Bu yazımızda biz sizlere Kıbrıs’ın incisi ve adanın en gözde tatil beldesi olan Girne’den bahsedeceğiz.

Girne Kıbrıs’ın en meşhur beldelerinden biri olarak bilinmektedir. M.Ö. 10. Yüzyılda Akalar tarafından Kyrenia ismi ile kurulduğu tahmin edilen Girne, Roma kaynaklarında da Corineum olarak geçer. Kıbrıs’ın tarihi geçmişi ile aynı kaderi yaşayan Girne geçmiş zamanlarda birkaç kez Arap korsanları tarafından yağma edildiği bilinir. Girne içerisinde tarihi dokuyu koruyan birçok yapı bulunmaktadır. Bunların başında Girne Kalesi geliyor.

Girne kalesi

Girne Kalesi

Ortaçağ’dan günümüze kadar gelen, Akdeniz kıyılarını taçlandıran etkileyici kalelerden biridir Girne Kalesi. Girne’nin kuzeydoğusunda yer alan kale, limana egemen durumda bulunmaktadır.  Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen M.Ö. 2. Ve 3. Yüzyıllara ait olduğu tahmin edilmektedir. Bizanslıların Arap akınlarına karşı Girne’yi korumak için inşa ettiği kaledir. 1570 yılında Osmanlılar tarafından kuşatılmıştır.  Sonrasında İngilizler tarafından ayaklanan Rumları hapsetmek amacıyla bir zamanlar hapishane olarak da kullanılmıştır. Bu kale 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Türklere geçmiştir.

Bufavento kalesi

Bufavento Kalesi

St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ile birlikte adayı Arap saldırılarına karşı korumak için yapılmış üç gözetleme kulesinden birisi olarak bilinir.  Bu kaleye ulaşım ise, merdivenle sağlanıyor. Tepeye vardığınızda muhteşem bir manzarayla karşılaşacaksınız. Bu kalenin de yapım tarihi bilinmiyor olsa da diğer iki kuleler gibi Bizans devrinde işaret kulesi olarak yapıldığı tahmin edilmektedir.  Girne dağı eteklerinde bulunan ve tepeye kurulan kale, Bizanslar tarafından Lion, Fransızlar tarafından Bufevent, İtalyanlar tarafından ise Lioute ( Rüzgârlara Baş Eğmeyen)  ve Yüz Bir Evler Kalesi olarak biliniyor. Yüz Bir Evler Kalesi denilmesinin sebebi kalenin 101 adası olduğuna ve kayıp olan bir odayı bulanların defineyi bulacakları rivayet edilir.

St. Hilarion Kalesi

St. Hilarion Kalesi

Dünyaca ünlü Disney Şatosu’nun tasarlanırken ilham alındığı söylenen Kıbrıs’ın e yüksek tepesinde yer alan kaledir. Girne bakıldığı zaman ulaşılması zor bir konuma sahiptir. Bugünkü ismini Kudüs’ün Araplar akınında sonra Kıbrıs’a göç eden ve ömrünün son zamanlarını burada geçiren bir azizden alan ikiz bir burun üzerine kurulmuş bir yapıdır.

Beylerbeyi

Beylerbeyi

Girne’nin 5 kilometre doğusunda bulunan mütevazı bir köydür. Bellapais veya bugünkü adıyla Beylerbeyi köyü nar ve limon ağaçları arasında küçük tatlı bir Akdeniz köyü. Nüfusu çok az olan Beylerbeyi’nde bir de manastır bulunur.

Bellapais manastırı

Bellapais Manastırı

Barış Manastırı anlamına gelen Fransızca kelimelerden üretilen ismiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Kuzey sahillerini tümüyle gören ve benzersiz dağ manzarasına sahip bir tepede kurulmuş Latin manastırıdır.

Batık gemi müzesi

Batık Gemi Müzesi

Girne Kalesi’nde yer almaktadır. Günümüze kadar ele geçen gemi batıklarının en eskisi olarak bilinmektedir. Akdeniz’de Helenistik Krallıklara ait dönemde sefere çıkmış, M.Ö. 3. Yüzyılda Girne açıklarında batan bir gemidir.

Yorum Yazın