Alaçatı son yıllarda Ege’nin en popüler ve en çok tercih edilen noktalarından bir tanesi haline gelmiştir. İsmini Osmanlı döneminde yaşayan Alacaat aşiretinden alan Alaçatı, Antik dönemden bu yana yerleşimin devam ettiği eski bir sahil kasabası. Bu güzeller güzeli kasabanın masmavi denizine hayran kalacak, begonvillerin arasında masalda gibi hissedeceksiniz. Arnavut taşı kaplı sokaklarında kaybolmak isteyeceğiniz bir yer burası. Rengarenk sardunyalarla, salkım saçak mor sümbüllerle bezeli cumbalı taş evler Alaçatı’yı bambaşka bir dünya haline getiriyor. Kim istemezdi ki o bahar kokulu balkonlarda bir kahveyle güne başlamayı? Ben isterim derseniz küçük bir Alaçatı turuna çıkalım ve nereleri gezebiliriz, neler yapabiliriz bir bakalım. Hazırsanız Alaçatı rehberimize başlayalım.

Kemalpaşa Caddesi

Alaçatı dediğimiz zaman ilk durak kesinlikle Kemalpaşa Caddesidir. Bu trafiğe kapalı ve upuzun olan cadde Alaçatı’nın kalbi niteliğinde. Yaz aylarında neredeyse adım atılacak yer bulamayacağınız bu caddede, birbirinden hoş kafe ve restoranlar bulunuyor. Fotoğraf çekmek isterseniz de bunun için neredeyse sayısız  köşe mevcut. Mavi beyaz renklerin hakim olduğu ve tam anlamıyla Ege ruhunu hissedebileceğiniz Alaçatı’da, kapılarının önünde gündüzleri demet demet lavantalar ve mor enginar çiçekleri satan teyzeleri de görmek mümkün.

Alaçatı Değirmenleri

Yel değirmenleri, Alaçatı’nın simge yapılarından biri elbette. Bu kadar rüzgar olan Alaçatı’da yel değirmeni olmaması zaten olası bir şey değil. 1850’lerde 20 tane değirmen yapılmış olmasına rağmen şuan günümüze kadar 4 tanesi ulaşabilmiştir. Devlet tarafından koruma altına alınan değirmenler restorasyon görmüş ve daha modern bir hale getirilmiş ve sağlamlaştırılmıştır. Eskiden buğday öğütmek için kullanılan bu değirmenler şuan kullanılmasa da hala görülmeye değer güzellikte oldukları kesin. Değirmenlere karşı akşam üzeri kahvenizi yudumlayabilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Alaçatı Pazarı

Alaçatı pazarı her cumartesi geniş ve uzun bir cadde üzerinde kurulur. Tatile geldik pazarda ne yapalım demeyin. Renkli ve bir o kadar da kendi ruhu olan bu pazar gününüze neşe katacak. Taze sebze ve meyveler ise o kadar lezzetli ki giderken yanınızda götürmek isteyeceksiniz ve inan ki tüm zahmetine değer. Özellikle sakız enginarlar ve Ege otları bir şahane. Otlardan bahsetmişken Alaçatı’nın meşhur Ot Festivalini bilmeyen yoktur. Nisan ayında yapılan bu festivalde her yıl bir tema belirleniyor. Mesela enginar, radika, ıspanak, sarmaşık gibi. Yemek standlarında belirlenen temada yemekler yapılıyor. Festivalde Alaçatı’nın her derde deva otlarını da tadabilir veya taze olarak da satın alabilirsiniz. Aksesuarlar ve kostümlerle bezeli korteji de mutlaka yakalamaya çalışın çok eğleneceksiniz.

Alaçatı Koyları & Plajları

Alaçatı, doğa güzelliklerinin maviliklerle buluşması ile ünlü koy ve plajları ile denizsever tatilcileri büyülemeyi başarır. Beyaz kumlu sahilleri, turkuaz renkli deniziyle tatil severler Alaçatı’nın farklı noktalarında kendi eşsiz alanlarını keşfeder. Alaçatı’nın büyüleyici koy ve plajları ise şöyledir;

  • Ilıca Plajı

Alaçatı’nın en fazla üne sahip plajıdır. Ilıca Plajının bu kadar üne kavuşmasının en büyük nedeni deniz içerisinde sıcak su kaynaklarının bulunmasıdır. Ilık ve sığ yapısıyla aileler için eşsiz bir tercihtir.

  • Çark Plajı

Alaçatı’nın sörfe uygun doğasıyla bölgede birçok sörf merkezi ile karşılaşmanız mümkündür. Çark plajı da bu bölgede yer almasıyla sörf yapan sporcuları seyir keyfi eşliğinde temiz ve berrak suyuyla tatil keyfi sürmeniz için idealdir.

  • Alaçatı Halk Plajı

Bembeyaz sahili, turkuaz renkli deniziyle Alaçatı’nın en fazla üne sahip plajıdır.

  • Boyalık Plajı

Uzun sahil şeridine sahip olması ve sakinliğiyle ün salmış plajdır. Turkuaz renkli deniziyle aileler, genç tatilciler ve turistler için vazgeçilmez plajlardan biridir.

  • Kleopatra Koyu

Alaçatı’nın doğal güzelliğini en iyi şekilde koruyarak tatil severleri ağırlayan koyudur. Sarp kayalıklar arasında saklı bir cennettir. Ayrıca kayalıklarda bulunan güvercin yuvaları nedeniyle Güvercinlik Koyu adıyla da bilinir.

  • Delikli Koy

Koy denince akla ilk gelen ve adını sahildeki delikli kayalardan alan Delikli Koy, Alaçatı’nın sembolü haline gelmiş koylarından biridir.

  • Piyade Koyu

Piyade koyu, soğuk deniz seven tatilcileri oldukça iddialı soğuk ve temiz denizi ile karşılar.

Bu yılki tatilinizde Alaçatı’da eşsiz doğa keşifleri yapmayı, dar sokaklarda kültürel yürüyüşlere çıkmayı düşünüyorsanız otel rezarvasyonlarınızı holimax.com ile yapın tatil keyfini ilk andan yaşayın.

Yorum Yazın