Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Kızılkule, Alanya’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Şehrin sembolü haline gelen bu tarihi kule Alanya limanının yanında yer almaktadır. Alaaddin Keykubat tarafından 13.yüzyılda bölgede yer alan şehri deniz yönünden gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla inşa edilir. Kızılkule, heybetli görünümü, sağlam yapısı ve kitabeleriyle Selçuklu döneminin eşsiz sanat örneklerindendir. 

Kızılkule İsmi Nereden Gelir?

Selçuklu dönemi sultanı 1.Alaaddin Keykubat’ın emriyle inşa edilen Alanya Kızılkule, yapım aşamasında kullanılan pişmiş kırmızı renkli tuğlalar sebebiyle Kızılkule adıyla anılmaya başlar. Kuleye bu ismi 17.yy seyyahlarından Evliya Çelebi 1671 yılında yaptığı ziyaret sonrası verir. Evliya Çelebi, birçok kitapta yer alan Kızılkule’nin deniz tarafında sekiz köşeli sağlam bir kulesinin olduğunu, kuşatma sırasında 2 bin kişiyi alabildiğini ve 40 askerin kaleyi muhafaza edebildiğini seyahatnamesinde belirtir. 

Kızılkule Mimari Özellikleri Neler?

Eğimli bir arazi üzerinde yükselen sekizgen yapılı kulenin yüksekliği 33, çapı 29 metredir. Tarihi yapının alt beden duvarlarında dikdörtgen kireç taşı kullanılırken, sütun gövdelerinde devşirme malzemeler, üst duvarlarında kırmızı tuğlalar kullanılmıştır.

Kızılkule’nin cephelerinde 56 adet mazgal penceresi, düşmanı kaynar su ve zift ile püskürtmek için yapılmış 22 adet pencere bulunmaktadır. Yapının ağırlığını taşımasına yardımcı olarak kulenin ortasına büyük bir su sarnıcı yerleştirilmiştir.

Kızılkule, sade dış görünüşünün aksine iç planı oldukça karmaşık bir plana sahiptir. Zemin kat, birinci kat, asma kat, açık kat ve açık teras olmak üzere 5 kattan oluşmaktadır. 

Kızılkule’ye Giriş Ücreti Ne Kadar?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kızılkule Müzesi giriş ücreti 40 TL’ dir. Yılın her günü açık olan ve sesli rehber hizmeti sunan müze 08:00- 17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. 

Kulenin giriş kısmında askeri amaçlarla kullanılan küçük bir giriş kapısı bulunuyor. Bu giriş kapısından sonra dar koridorlardan geçilerek zemin kata ulaşılıyor. Günümüzde bu zemin kat sergileme mekanı olarak kullanılıyor. 

Kızılkule’yi Nasil Gezebilirsiniz?

Kızılkule Müzesi heybetli yapısı, doğusu ve batısıyla Alanya’yı kucaklayan muhteşem bir manzaraya sahiptir. Kuleye dik ve dar merdivenlerden çıkabilir, etnografya müzesinin yer aldığı sergi salonunu gezebilirsiniz. En üst kata çıktığınızda göreceğiniz muhteşem şehir manzarasıyla karşılaşacaksınız. Kızılkule’yi ziyaret ettikten sonra yanında yer alan tersanelere uğrayabilir, surlar üzerinde yer alan ücretsiz plajda yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Alanya’da Nerede Kalabilirsiniz?

Alanya’nın tarihi simgesi olan Kızılkule, yaz tatili planınız için görülmesi gereken yapılar arasında yer almaktadır. Akdeniz iklimine sahip olan Alanya’da her bütçeye uygun konaklama imkanı bulabilirsiniz. Doğal ve tarihi güzellikleri, mavi bayraklı plajlara sahip olmasının yanı sıra geniş bir yelpazeye sahip Alanya otelleri içerisinde bütçenize ve zevkinize uygun otel seçeneklerini Holimax aracılığıyla bularak tatil rezervasyonunuzu kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Her bütçe ve zevke hitap eden farklı konseptlerdeki konforlu otellerde konaklayabilir, ihtiyacınız olan tatil konforundan yararlanabilirsiniz. Aile otelleri, balayı otelleri, denize sıfır oteller, çocuk dostu oteller, SPA otelleri, balayı otelleri, muhafazakar oteller, Aquapark otelleri ve  her şey dahil konseptli oteller gibi seçenekler zevkinize uygun bir tatil yapmanıza olanak sağlar. Eğer patili bir dostunuz varsa beraberinizde götürebileceğiniz hayvan dostu otellerde küçük dostlarınızla birlikte tatil yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.  

Tatilinizi Alanya’da geçirmeyi planlıyorsanız, hangi otelde kalalım, hangi aktivitelere katılalım sorularınızın detaylı yanıtlarını Holimax sitesinde bulabilirsiniz. Bütçenize en uygun eğlence ve aktivite imkanı sunan otel seçeneklerine Holimax üzerinden hemen ulaşabilir, erken rezervasyon avantajlarından yararlanabilirsiniz.