Tatil denildiği zaman aklınıza ilk olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi gelmemeli! Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan şehirleri ziyaret ederek de harika bir tatil yapabilirsiniz. Birçok kişinin aklında onca şehir dururken neden Amasya’ya gitmeliyim sorusu bulunuyor.

Amasya; Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinin başında gelir. Bir başka deyişle, Türk tarihi ve kültürü açısından önem taşır. Hititlerden başlayarak günümüze kadar olan süreçte birçok uygarlığın merkezi olmuştur. Siz de sahip olduğu tarihi ve kültürel güzellikleri yakından görmek adına Amasya’ya gidebilirsiniz. Amasya; ulaşım konusunda da size herhangi bir sorun yaşatmaz. Her şeyden önce, Türkiye’deki tüm şehirlerden Amasya’ya karayolu ile gidebilirsiniz. İstanbul ve Ankara ile Amasya arasının kısa sürdüğünü söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, Amasya’ya havayolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Amasya gezilecek yerler hakkında bilgi veren yazımız sayesinde bu şehri yakından tanıma şansını elde edeceksiniz.

Amasya Kalesi

Amasya il sınırları içerisine adım attıysanız ilk olarak Amasya Kalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Amasya il merkezinin kuzeyinde bulunan Harşena Dağı üzerinde konumlanan Amasya Kalesi; yıl içerisinde hem yerli hem de yabancı olmak üzere birçok kişiyi ağırlıyor. Çok eski bir tarihe sahip olan bu mekan; yıllar içerisinde savaşların bir sonucu olarak sıklıkla el değiştirmiştir. Bu yüzden, tahrip olduğunu da söylemek gerekir. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların hakim olduğu dönemde kaleye birçok kez saldırı düzenlendiği bilinir. Her saldırının ardından yenilenen Amasya Kalesi; günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Güncel tarih itibariyle, herhangi bir tarihi öneminin olmadığını söylemek gerekir.

Amasya Kalesi’nde sarnıçlar, Osmanlı Dönemi’ne dair hamam kalıntıları, su depoları, Pontus Kral Mezarları yer alır. Ayrıca, bu kale; İçeri Şehir, Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale olmak üzere üç farklı bölümden meydana gelir.

Aynalı Mağara

Yalnızca Amasya’nın değil Türkiye’nin en önemli turistik yerleri arasında bulunur. Aynalı Mağara; Ziyaret Beldesi yolu üzerindedir. Şehir merkezine 3.3 km uzaklıkta olduğunu söylemeliyiz. Aynalı Mağara; kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış halini yansıtmasından dolayı ayrı bir öneme sahiptir. 9,8 metre genişliği ve 13 metre yüksekliği ile dikkat çeker. Güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasından mütevellit bu mağaraya Aynalı Mağara adı verilir.

Aynalı Mağara’yı ziyaret ettiğiniz takdirde kendinizi şanslı saymalısınız. Burası; M.Ö 2.yy’da Helenistik Çağ’da Amasya’da yaşadığı bilinen Mitra Rahibi TES’in anıtsal mezarı olmasından dolayı ayrı bir önem taşır. Aynalı Mağara’nın içerisi oldukça geniştir. Ayrıca, duvarlarda birçok renkli resim vardır.

Kral Kaya Mezarları

Daha önce de söylediğimiz gibi Amasya sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerle bilinir. Amasya’yı önemli kılan yapılardan bir diğeri de Kral Kaya Mezarları’dır. Helenistik Dönem’de başkent olarak kullanılan Pontus krallarına ait Kral Kaya Mezarları; bu şehre gelen herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır. Amasya Kalesi’nin eteklerinde düz bir duvara benzeyen kalker kayalara oyularak yapılan mezarlar olarak dikkat çeker. Siz de Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından tren yolunu geçerek buraya ulaşabilirsiniz. Yeşilırmak Vadisi boyunca büyüklükleri farklı olan 21 mezarın varlığından bahsedilir. Ancak, bu mezarların yalnızca birkaç tanesi günümüze ulaşmıştır.

Kızlar Sarayı üzerinde bulunan üçlü mezarların ardından bölgenin güneybatısında yer alan ikili mezarlara erişilir. Kral Kaya Mezarları’nın en büyüğü ise batı yönündeki son mezardır. Kral Farnakes için yaptırılan bu mezar oldukça yüksektir. Büyük Kral Mezarı olarak da bilinir. Kral Kaya Mezarları da yıllar içerisinde birtakım değişimlere uğrayarak günümüzdeki haline gelmiştir.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Amasya; turizm açısından Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisidir. Bu şehri özel kılan yerlerden bir diğeri de Yedi Kuğular Kuş Cenneti! Yedikır Barajı etrafında yer alır. 817 hektarlık bir alanı kapsar. 1989 yılında SİT alanı ilan edilmesinden mütevellit ayrı bir önemi vardır.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti; Türkiye’nin en önemli kuş alanlarının başında gelir. Hatta, bu kategoride yapılan sıralamada 57. sırada yer alır. Suluova’ya dört kilometre uzaklıkta oluşu ciddi bir avantajdır. Bu sayede, ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı yaşatmaz. Takdir edersiniz ki, insanlar; huzurlu bir doğa ortamına erişmek isterler. Birçok kişinin tatil anlayışı; doğal güzelliklerle dolu bir yerde keyifli vakit geçirmektir. Yedi Kuğular Kuş Cenneti tam olarak böyle bir yerdir. Türkiye’nin başka hiçbir yerinde bulamayacağınız huzurlu bir doğa ortamı vardır. Ayrıca, o güne kadar belki de hiç görmediğiniz hayvan türleri burada sizi bekliyor. Siz de Yedi Kuğular Kuş Cenneti’ne geldiğiniz takdirde kuğular, angutlar, karabataklar ve yaban ördekleri ile karşılaşabilirsiniz. Ruhunuza çok iyi gelecek bir yer olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Amasya’da mutlaka görmeniz gereken farklı yerler de bulunuyor. Tarihe meraklı biriyseniz bilhassa Amasya Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görebileceğiniz bu müze; Amasya tarihine damga vurmuş kişilere ait mumyaları barındıran bölümüyle de dikkat çeker. Bunun yanı sıra, Amasya Taşhan da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. 1699 yılında yaptırılmakla beraber restorasyonu 2012 yılında tamamlanmıştır. İki katlı bir han olmakla beraber geniş avlusu ile dikkat çeker. Ayrıca, hanın çevresinde birçok dükkan vardır.

Sonuç olarak, Amasya’da ne yapacağım diye düşünmemelisiniz. Çünkü, bu şehirde zannettiğinizden daha çok keşfedilmeyi bekleyen yer bulunuyor.