Antalya, tarihi mirası ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en gözde tatil merkezlerindendir. Her yıl ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Antalya ve çevresinde köklü bir tarihi olan, birçok medeniyetten izler taşıyan antik kentler yerli, yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. 

İşte bu görkemli antik kentler arasından görülmesi gereken 7 antik kent: 

Olympos Antik Kenti

Olympos, adını Toros Dağlarının batı uzantılarından biri olan Tahtalı Dağından alan bir liman şehridir. Antalya’nın batısında kalan Kumluca ilçesinde yer alır. İçerisinde Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait tiyatro, bazilika ve hamam kalıntıları  bulunur.

Günümüze kadar ulaşan bu kalıntılar doğudan batıya doğru denize akan bir ırmağın her iki yakasına dağılmış haldedir. Antik kentin girişinde 10 metre yükseklikte bir tapınak kapısı yer alır. Bu kapının Roma İmparatoru Marcus Aurelius adına yapıldığı düşünülmektedir. 

Aspendos Antik Kenti

Tarihi çok eskilere dayanan Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde Köprüçay yakınlarında yer alır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş antik kentin içerisinde Roma Dönemi’nde inşa edilen bir açık hava tiyatro bulunur. Bu tiyatro Aspendos’un en önemli tarihi yapısıdır.

Günümüzde antik tiyatroda tiyatro ve konserler sahnelenmekte, etkinlikler düzenlenmektedir. Tiyatro dışında kentin içerisinde Men tapınağı, Apollon ve Athena Tapınakları ve daha birçok önemli yapılar bulunmaktadır. 

Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti, Antalya’nın önemli antik kentleri arasında yer alır. Demre civarında aynı adı taşıdığı ova üzerine kuruludur. Kentin içerisinde tarihi M.Ö. 5. yüzyıla uzanan tiyatro ve kaya mezar kalıntıları yer alır. Roma Dönemi’nde inşa edilen tiyatro, zamanında Dionysos Tapınağı olarak kullanılmaktaydı. Ayrıca bu tiyatro 15 bin kişilik kapasitesi ile Anadolu’da yer alan en büyük tiyatrolardan biridir.

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti, Fethiye – Kalkan arasında yer alan Xanthos vadisinin güneybatısında Ovagelemiş köyünde yer almaktadır. Likya’nın en eski şehirleri arasında olan bu antik kent 14 kilometrelik kumsalı ile Akdeniz’in en uzun kumsalına sahiptir.

Helen dilinde kutu anlamına gelen Patara, Apollon’nun en önemli kehanet merkezi olarak bilinmektedir. Antik kentin girişinde Romalı Mettius Modestus’un anıt heykeli yer alır. Hamam kalıntıları, Bizans Dönemi’nde yapılan bazilikalar ve korinth başlıklı tapınak ilgi çeken yapılar arasındadır.

Perge Antik Kenti

Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alan Perge Antik Kenti, turistik açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı döneminde yerleşim merkezi olarak kullanılmaktaydı. Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen bu antik kent içerisinde Yunan-Roma tipinde inşa edilmiş anıtsal tiyatro binası,  stadyum, agora, sütunlu cadde ve kentin sosyal merkezi hamamlar yer alır.

Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti, Kemer’de sahil kesiminde yemyeşil bir orman içinde yer alan bir liman kentidir. Kentin içerisinde Roma ve Bizans Dönemi’ne ait kalıntılar, su kemerleri, agoralar, Helenistik Dönem tiyatrosu yer alır.  

Xanthos Antik Kenti

Kaş’ın Kınık köyünde yer alan Xanthos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Truva Savaşına katılan kent olarak bilinen bu antik kentin içerisinde Likya Dönemi’ne ait kaya mezarları, geniş bir ana cadde, meclis binası, tiyatro, saray, agoralar ve Roma anıt mezarı yer alır. 

Antalya ve çevresinde yer alan görülmesi gereken 7 antik kenti görmeye gittiğinizde kalacağınız yeri erkenden belirleyin. Antalya konaklama seçeneklerine Holimax üzerinden ulaşabilirsiniz.