Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Antalya, pek çok kişi tarafından bilinen turistik yerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de keşfedilmeyi bekliyor. Şehrin eğlenceli ve turistik yanlarıyla tanınan yerlerinin yanı sıra ziyaretçilerini etkisi altında bırakan koylar, mağaralar, şelaleler ve pek çok doğal oluşum Antalya’nın gizli saklı güzellikleri arasında yer alıyor.

Güver Uçurumu

Güver Kanyonu olarak da tanınan Güver Uçurumu, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde yer alır. 2 kilometre uzunlukta ve 30 metre genişlikteki vadinin yüksekliği ise 115 metredir. Yaklaşık bir milyon yılda oluştuğu düşünülen kanyon, Antalya’da bulunan kanyonlar arasında muhteşem bitki çeşitleri ve hayvan popülasyonuna sahip oluşu ile öne çıkar. 4044 hektarlık bir alana  kurulan Güver Kanyonu Tabiat Parkı ve Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, ziyaretçilerini özlenen doğal yaşamın içerisine çekmeyi kolayca başarır. Antalya şehir merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta olan uçurum, hem Antalyalıların hem de turistlerin piknik yapmak için tercih ettiği yerler arasındadır.

Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu

Doğal su altı güzelliklerini merak edenlerin uğrak noktası olan Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu, Antalya’nın gizli kalmış güzellikleri arasında yer alır. Özellikle mayıs ve haziran aylarında oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz koy, Gazipaşa ilçesi içerisinde bulunur. Caretta Caretta’ların yumurtlama ve doğal koruma bölgelerinden biri olan plajının aynı zamanda kendi kendini temizleme özelliği de vardır. Koy, halk arasında yalı taşı olarak isimlendirilen kayalara da ev sahipliği yapar. Keyifli bir gün batımı izlemek isteyenlerin uğrak noktalarından biri olan bölgeye giriş için herhangi bir giriş ücreti ise talep edilmemektedir.

Sapadere Kanyonu

Antalya’nın görülmeye değer gizli kalmış güzelliklerinden bahsedeceksek Sapadere Kanyonu’nu anmadan başlamak olmaz. Alanya ilçesinin doğusundaki Sapadere köyünün ev sahipliği yaptığı kanyon, 400 metrelik yüksekliğe ve 750 metrelik bir uzunluğuna sahiptir.

Yaz sıcağından bunalanlar için bir kaçış noktası olan Sapadere Kanyonu’nun buz gibi sularında süzülen alabalıklar ile birlikte yüzerek keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Ahşap platformlar aracılığı ile ziyaretçilerine kolay bir yürüyüş imkanı da sunan parkurlarda yürüyebilirsiniz. Toros dağlarının ihtişamı ile sarmalanmış bu kanyonda yürüyüş yaptıktan sonra, su göletinde yüzmek ve girişindeki işletmelerde alabalıkların tadına bakmak unutulmaz bir deneyim olacaktır.

Sapadere Kanyonu’na gitmek için Alanya – Gazipaşa karayolunda ilerleyerek Demirtaş kasabasına giden yolu takip edebilirsiniz.

Tilkiler Mağarası

Tilkiler Mağarası’nın henüz yeterince bilinmemesinin sebebi, 1976 yılında keşfedilmiş olması olabilir. Ancak sadece 45 yıldır biliniyor olmasına karşın, son yıllarda adını duyurmaya başladı. Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Tilkiler Mağarası, 6.650 metrelik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun 3. mağarası olma özelliğini taşıyor.

Mağaranın bir diğer önemli özelliği, iç kısımlarına doğru ilerledikçe göreceğiniz kumluk alanlardır. Bu kumlardan yapılmış ve Şatolar Salonu adı verilen dört adet kale bugün hale özenle korunmaktadır. İlkbahar aylarının gelmesi ve yüzeydeki karların erimesi ile birlikte su seviyesinin yükseldiği mağara, ayrı bir görsel şölene daha imza atmaktadır.

Antalya tatiliniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olan Tilkiler Mağarası’na gitmek için Oymapınar Barajı’na gelmeden önce göreceğiniz çeşmeden sola dönerek Tilkiler mahallesi ayrımından ilerlemeniz yeterli olacaktır.

Çığlıkara

Son dönemlerde isminden söz ettirmeye başlamış olsa da, halen geniş kitlelerce yeterince tanınmamış olan bir başka doğa harikası da Çığlıkara’dır. Antalya’nın Elmalı ilçesine 16 kilometrelik bir mesafede, Batı Torosların yüksek tepelerine konumlanmış Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı boyunca sıralanan nadide ağaç türleri ve rengarenk çiçekleri ile bölgeye bir dinginlik ve huzur katar.

Kekik ve adaçayı kokuları arasında huzurlu bir yürüyüş yapabileceğiniz Çığlıkara’nın eşsiz güzellikteki manzarası fotoğrafseverlerin de ilgi odağında. Yaklaşık 16 bin hektarlık bir alanı kaplayan Çığlıkara, Elmalı-Kaş-Finike uzantısı arasında yer alıyor.

Uçansu Şelaleleri

Bahar ve kış mevsimlerinde Akdağ ve Gedik dağlarından gelen kar suları ile beslenen Uçansu Şelaleleri, doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği güzellikler arasında yer alır. 70 ve 51 metreden akan iki ayrı şelaleye sahip bölgenin Antalya merkeze uzaklığı ise 60 kilometredir. Akçapınar Köyü içerisinde bulunan bu doğal cennetin içerisinde pek çok çam ve sandal ağacı bulunur. Serin sularında yüzebileceğiniz veya safari etkinliklerine katılabileceğiniz Uçansu Şelaleleri, Hıristiyanların hac yolu olarak bilinen Aziz Paulus Yolu üzerindedir. Hava sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen şelale, yaz aylarında serinlik arayanlar için idealdir. Toroslardan gelen suyun yavaş yavaş süzülmesi sebebiyle Uçansu adı verilen şelale, Antalya’nın önemli turistik bölgelerinden biridir.

Türkiye’nin seçkin turizm merkezleri arasında yer alan Antalya, gizli kalmış güzellikleri ile keşfedilmeyi beklemektedir. Uçansu Şelaleri’nin serin sularında yüzmek, Doğal Havuzlar Koyu’nda su altı güzellikleri incelemek, Güver Uçurumu’nda keyifli yürüyüşler yapmak ve daha pek çok aktiviteyi hayata geçirebilmek için Antalya’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Keyifli tatilinizi daha rahat ve güvenilir hale getirmek için Holimax güvencesi ile en uygun otel fiyatlarına göz atabilir, Antalya’nın en şık ve huzurlu otellerinde yerinizi bir an önce ayırtabilirsiniz.

Yorum Yazın