Anıt, bir anıyı, bir kimsenin hatırasını yaşatmak için yapılan mimari heykeller olarak tanımlanır. Antalya’nın Cumhuriyet meydanında yer alan tarihi Atatürk Anıtı, şehrin kültürel noktaları arasında yer almaktadır. Şehir merkezinde yer alan Ulusal Yükseliş Anıtı olarak da bilinen bu tarihi anıt, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği en anlamlı anıtlardan biridir.

 

Atatürk Anıtı Ne Zaman Açıldı?

Heykeltıraş Prof. Dr. Hüseyin Gezer tarafından 12 ton bronz malzeme kullanılarak yapılan Atatürk Anıtı’nın 1964 yılında açılışı gerçekleşir. Antalya halkından toplanan bağışlarla finanse edilen bu tarihi anıt 6 metre yüksekliğindedir. Resmi törenlere ev sahipliği yapan anıt, Antalya’ya gelen turistlerin fotoğraf noktası olarak da yer alır.  

 

Atatürk Anıtı’nın Özellikleri Neler?

Atatürk Anıtı, 12 ton bronz malzemeden kullanılarak yapılmıştır ve 6 metre yüksekliğindedir. Taban kısmında granit taşlar kullanılmıştır. Bronz malzemelerden yapılan heykelin ağırlığını 4 adet betonarme kolon taşımaktadır. Destekleyici betonarme kolonlar bronz figürlerin altında beton sütunlara sahip içi boş betonarme kabuklardır.

19 Mayıs 1919 yılından başlayarak yeni Türk devletinin kuruluşu sırasında kazanılan birçok zafer ve yeni devlete modernliğini veren devrimler dahil olmak üzere bazı evrelerin isimleri ve tarihleri yer alır. 

 

Atatürk Anıtı Neyi Simgelemektedir?

Atatürk Anıtı, 19 Mayıs 1919’da başlayan ulusal kurtuluş aşamalarını, Cumhuriyet devrimleri ile çağdaşlığın yükselişini simgelemektedir.  Ayrıca alt kısımda bulunan, üzerinde çeşitli olayların ve inkılap tarihlerinin yer aldığı basamaklar özgürlük için verilen mücadeleyi vurgular. Üst kısımda bulunan Atatürk’ün bindiği şaha kalkmış at bağımsız yükselmeyi simgeler. Atatürk’ün yanında yer alan genç figürler,  gençliğe duyulan güveni ve ülkenin bekçiliği anlamını temsil etmektedir. 

 

Atatürk Anıtı Yakınında Görülecek Yerler Nelerdir?

Antalya’ya gelen herkesin rahatlıkla ulaşabileceği Cumhuriyet Meydanında yer alan tarihi Atatürk Anıtı çevresinde yürüme mesafesinde pek çok turistik yere gidebilmeniz mümkün. Aynı zamanda tüm Kaleiçi bölgesinin ve Antalya Yat Limanı manzarasını bu meydandan görebilirsiniz. 

Şehir meydanına 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan tarihi saat kulesini gezebilir, Atatürk Caddesi üzerinde günümüze kadar bozulmamış şekilde ulaşan mimari antik anıt Hadrian Kapısı’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Düden Şelalesi’ni denizden izlemek ve gezmek için Antalya Yat Limanı’ndan kalkan tekne turlarına katılabilirsiniz. 

 

Şehir Merkezine Yakın Nerede Kalınır?

Tatilcilerin gözde beldesi Antalya, masmavi suları, geniş kumsalları, eşsiz doğası, hareketli gece hayatı, gezilecek rotaları ve pek çok olanağıyla unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatır. Antalya’da otel seçimi yapabileceğiniz pek çok turistik bölge yer almaktadır. 

Hem tarihi ve kültürel bir turla deniz, güneş ve eğlenceyi harmanlamak hem de şehir merkezinde konaklamak için Kaleiçi bölgesini, merkezden fazla uzaklaşmak istemiyorsanız Lara ve Konyaaltı bölgesini, popüler noktaları görmek için lüks otellerden ekonomik otellere kadar pek çok konaklama seçeneğinin bulunduğu Belek ve Kemer bölgesini tercih edebilirsiniz.

Holimax, planlayacağınız tatil için size şehir merkezinde yakın konumda yer alan otelleri bulmanıza rehberlik eder.  Antalya’da sayısız otel seçeneğini kolaylıkla bulabilir, ihtiyacınıza uygun seçenekte olan rezervasyonunuzu kolaylıkla yaptırabilirsiniz. Antalya otelleri içerisinde şehir merkezine yakın her bütçeye uygun otel bulabilmeniz mümkün. Her şey dahil sistemli oteller, deniz manzaralı oteller, butik oteller, SPA otelleri veya romantik temalı otellerde konaklayabilir, dolu dolu bir tatil geçirebilirsiniz. 

Antalya’da denizin ve güneşin keyfini çıkarmak istiyor ve Antalya’da nerede kalınır diye soruyorsanız, Holimax sayfasında yer alan en uygun tatil paketlerini, otel seçeneklerini bulabilir, erken rezervasyon imkanından yararlanarak tatil fırsatınızı avantaja çevirebilirsiniz.