Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Assos, eşsiz doğası ve denizi, büyüleyici manzarası, Antik limanı, Helenistik ve Roma Döneminden kalma antik kalıntıları ile yaz aylarında keyifli vakit geçirebileceğiniz tatil beldeleri arasında yer alıyor. Butik otelleri ve plajları ile Çanakkale’de Ayvacık ilçesinde yer alan bu sevimli bölge binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 

Assos Antik Kenti, tarihi ve turistik gezi rotaları arasında görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İçinde Behramkale köyü, felsefe okulu ve arkeolojik kalıntıların bulunduğu bu antik kent, ülkemizin en önemli antik kentleri arasındadır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde olan Assos Antik Kenti Bizans ve Osmanlı Döneminden beri varlığını sürdürüyor. 

asos antik

Assos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler Neler?

Assos Antik Kenti, Akropol, Aşağı Şehir ve Liman Bölgesi olarak üç bölüme ayrılıyor. Akropolis bölgesinde Athena Tapınağı, Bizans Surları, Hüdavendigar Cami, günümüze kadar ulaşan antik yol ve mezarlar, şehri çevreleyen surlar, Agora, nekropol, tiyatro ve kilise gibi birçok tarihi kalıntı yer alıyor.

athena

Athena Tapınağı

Athena Tapınağı, Arkaik Çağda Zeus’un kızı ve kentin barış tanrıçası Athena adına inşa edilir. Muhteşem deniz manzarasına bakan tapınak, mimari açıdan en eski Ion ve Dor düzenindedir.

Athena Tapınağının kutsal odasında yer alan tanrıça heykeli 1800’lü yıllarda yurt dışına götürülür. 1838 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan frizler Paris’te yer alan Louvre Müzesine götürülür. Frizlerin bir kısmı günümüzde Çanakkale’de Troya Müzesinde ve İstanbul Arkeoloji Müzesinin Assos salonunda sergileniyor.

agora

Agora

Agora, MÖ 2. yüzyıla uzanan kalıntıları günümüze kadar ulaşır ve daha sonrasında kiliseye dönüştürülür. Agora’nın doğu kısmında meclis binası, güneyinde kilise, kuzeybatısında Roma döneminde kalma Ayazma Kilisesi ve Antik Çağda gençlerin spor eğitimi gördüğü Gymnasion kalıntıları yer alıyor. 

tiyatro

Tiyatro

MS 2. yüzyıla uzanan 5 bin seyirci kapasiteli antik tiyatro, Assos Antik Kenti’nin güney yamacında yer alıyor. Doğal afet sonucu yıkıldığı söylenilen tiyatronun büyük bir bölümü korunarak günümüze ulaşır. Günümüzde restore edilen tiyatroda 1500 seyirci kapasiteli konser ve festival etkinlikleri düzenleniyor. 

nekropol

Nekropol

Assos Antik Kenti’nde yer alan Assos Nekropolü uzun yıllar mezarlık olarak kullanılır. Kaya mezarların yer aldığı Nekropol, batı kapısında ve iki dev kule ana kapı olmak üzere iki yol üzerine kuruludur. Yol boyunca, işlemeli taşlarla çevrili mezar ve anıtlar dizili halde yer alıyor.  

gymnasium

Gymnasium

Yapılışı MÖ 2. yüzyıla uzanan Gymnasium, antik çağda gençlerin spor eğitimi gördüğü sütunlarla çevrili bir avlu şeklindedir. Kuzeydoğusunda Bizans Döneminde inşa edilen kilisenin yıkıntıları, güneybatısında sarnıç yer alıyor. 

hudavendigar

Hüdavendigar Cami

Osmanlı Dönemi 1. Murat zamanında yapılan Hüdavendigar Cami, Behramkale köyünden Assos’un Antik Kent sınırları içinde tepede yer alıyor. Osmanlı’ya özgü caminin mihrabı kare planlı ve tek kubbelidir. Caminin içerisinde Osmanlı mimarisinde ilk kez görülen kadırga resimler yer alıyor.

bahramkale

Behramkale Köyü

Behramkale köyü, Assos’un Antik Kent surları içinde yer alır. Assos mimarisine özgü taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında gösteriliyor. Köy içinde Osmanlı Döneminden kalma Hüdavendigar Cami ve bir köprü yer alıyor. Günümüzde pansiyon, otel, restoran ve dükkanların yer aldığı bir turistik bir noktadır.  

kilise

Batı Kilisesi

Roma Döneminde MS 5. yüzyılın sonlarında inşa edilir. Mozaik zeminde yer alan kilisenin üç duvarı restore edilerek günümüzdeki haline kavuşturulur. Kaliteli bir mozaik zemini barındıran bu yapıda mozaiklere dair günümüze ulaşan pek bir şey yoktur. 

Assos Otelleri

Assos Antik Kenti ve çevresinde yer alan Assos otelleri arasında bütçenize ve zevkinize hitap eden birbirinden farklı konaklama alternatiflerine sahip pek çok otel seçeneği yer alıyor.

5 yıldızlı oteller, farklı konseptte yer alan butik oteller, ağaç ev konseptli oteller, SPA hizmeti sunan oteller, termal oteller, balayı otelleri, Assos Antik Liman Otelleri, denize sıfır oteller arasından talebinize uygun otel seçiminizi yapabilir, rezervasyonunuzu erkenden yapabilirsiniz.

Muhteşem denizi, koyları ve tarih kokan taş sokakları ile dikkat çeken Assos bölgesinde keyifli bir tatil geçirmek için otel seçiminizi Holimax sitesinde yapabilir, erken rezervasyon fırsatlarını, kampanyaları ve avantajlı paketleri takip edebilirsiniz.