Balıkesir iline bağlı Ayvalık, Ege kıyısında yer alan bir tatil cennetidir. Ülkemizde önemli turizm merkezleri arasında yer alan Ayvalık ve çevresinde gezilecek pek çok yer bulunur. 

Midilli Adasının karşısında konumlanan bu sevimli belde masmavi serin denizi, eşsiz kumsalları ve plajları, sosyal yaşamı, tarihi, doğal güzellikleri ve birbirinden güzel adaları ile göz doldurur. Yerli, yabancı turistler tarafından çok fazla tercih edilen Ayvalık gezilecek yerleri ile keyifli bir tatil ortamı sunar. Deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarabileceğiniz Ayvalık’ta gezilecek yerlere birlikte bakalım. 

ayvalik tarihi rum evleri

Ayvalık Tarihi Rum Evleri

Ayvalık ilçesinin tarih kokan sokaklarında Rumlardan kalma eski evler, okullar, kiliseler yer alır. Birbirine küçük, bitişik olarak inşa edilmiş 3 katlı Cumbalı Ayvalık Tarihi Rum Evleri ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeker. 

Yakın zamanlarda bölgeye artan ilgiden dolayı bakımsız görünümlü evler restore edilerek eski güzel görünümlerine kavuşmuştur. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yer alan bu tarihi evler dönemin Rum ustaları tarafından sarımsak taşından inşa edilmiştir. Eski dönemlerde yaşıyormuş hissi veren ve bölgeye ayrı bir hava katan Ayvalık Tarihi Rum Evleri’nin yer aldığı sokaklarda keyifli bir tarihi keşfe çıkabilirsiniz. 

seytan sofrasi 1

Şeytan Sofrası 

Ünü Ayvalık sınırlarını aşan dünyaca ünlü Şeytan Sofrası beldenin sembolik alanlarından biri olarak yer alır. Gün batımını seyretmek için sarp kayalıklar üzerine kurulu yuvarlak bir sofrayı andıran Şeytan Sofrası, Ayvalık’tan Midilli’ye kadar panaromik olarak tüm en net şekilde görülebilen eşsiz bir manzaraya hakimdir. 

Sunduğu manzara ve görüntüsüyle yerli, yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeker. Tepe üzerinde, halk arasında “Şeytanın Ayak İzi” olarak tabir edilen bir oyuk bulunur. Günümüzde ziyaretçiler bu alana madeni para atıp dilek tutarlar. 

cunda adasi 1

Cunda Adası 

Cunda Adası, Ayvalık’a bağlı 22 ada arasında bulunur. Tarihi yapıları, eksi Rum evleri, güzel koyları, butik otelleri ve pansiyonları, renkli sokakları, yöresel lezzetleri, ünlü restoranları ve kafeleri ile Ayvalık bölgesinin en sevilen yerleri arasındadır. 

Sit alanı olarak koruma altında olan tarihi yapıları arasında Taksiyarhis Kilisesi(Rahmi M. Koç Müzesi) , Ayışığı Manastırı, Tımarhane Adası ve Taşlı Kahve yer alır. Bu tarihi yerlerin dışında Aşıklar Tepesi, Ada Koyu gibi doğal güzellikler görülmeye değerdir. 

Sarimsakli beach

Sarımsaklı Plajı

Ayvalık’ın Küçükköy beldesine bağlı Sarımsaklı’da yer alır. Ayvalık merkeze 8 km uzaklıkta bulunur. 7 km uzunluğa sahip plaj, Türkiye’nin en güzel plajları arasında bulunur. 

Tatilcilerin en çok tercih ettiği plaj olan Sarımsaklı, yumuşacık kumu ve tertemiz denizi ile görenleri kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahiptir. Plaj çevresinde çok sayıda konaklama tesisi, restoran, kafe işletmeleri yer alır. Aynı zamanda plaj bölgesinde su sporu olanakları, şezlong kiralama hizmeti, duş alanları bulunur. 

badavut plaji

Badavut Plajı 

Ayvalık bölgesinin gözde plajları arasında bulunan Badavut Plajı, Sarımsaklı’nın hemen yanında yer alır. Ayvalık merkeze 10 km uzaklıkta bulunur. 

Şeytan Sofrası’nın eteğinde konumlanan plaj Sarımsaklı’ya göre daha sakin ve dingindir. Çoğunlukla bölge halkı tarafından tercih edilen altın renkli ince kumlu plajın denizi tertemiz ve serindir. Kalabalıktan uzak kafa dinlemek için ideal bir yer olan Badavut Plajı içerisinde su sporu olanakları, şezlong ve şemsiye kiralama alanları yer alır. 

cennet tepesi

Cennet Tepesi 

Cennet Tepesi, Ayvalık’ın Armutçuk mevkiinin üst kısmında yer alır. Şeytan Sofrası’na göre daha sakin olan bu seyir tepesi Ayvalık ve Cunda’yı panoramik olarak uçtan uca gören benzersiz bir manzaraya sahiptir. Çam ağaçlarının gölgesinde sunduğu manzara, şahane esintisi ve bol oksijenli havasıyla gün batımının tadına burada varabilirsiniz. 

Yaz tatilinizi Ayvalık’ın en güzel yerlerinde geçirmek ve keyifli bir konaklama deneyimi yaşamak için Holimax’te yer alan otel seçeneklerini inceleyerek talebinize uygun otelden yerinizi ayırabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın