Ayvalık; Balıkesir’in en batısında, Ege denizi kıyısında bulunan Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Yaz mevsiminde yerli, yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapan Ayvalık, kışın da oldukça canlı ve nüfusu yüksek olan bir kasabadır. Ayvalık, tarihte birbirinden farklı kültüre sahip medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı çevrede birçok tarihi ve kültürel yapı bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi büyük oranda turizme bağlıdır fakat zeytin üretimi konusunda da Türkiye’de gelişmiş olan bölgelerimiz arasında yer alır. Zeytin dışında pamuk, çam fıstığı ve mandalina gibi tarım ürünleri de yetiştirilmektedir. Yani, Ayvalık sokaklarında gezerken sizlere taptaze mandalina kokuları da eşlik edebilir…

Bu yazımızda; Ayvalık gezilecek yerler, Ayvalık’ta ne yenir gibi konulara yer veriyor olacağız.

Ayvalık Gezilecek Yerler

seytan sofrasi

Şeytan Sofrası

Ayvalık merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan Şeytan Sofrası, harika bir manzaraya sahip olan bir seyir noktasıdır. Şeytan Sofrası, dillere destan manzarasının yanı sıra hikayesiyle de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Tepenin uç kısmında, demir parmaklıklarla çevrili bir ayak izine rastlarsınız. Rivayete göre bu ayak izi, Şeytanın ayak izidir. Bu efsane nedeniyle bölgenin ismi Şeytan Sofrası olarak anılır.  Ayvalık’a gittiğinizde Şeytan Sofrasında güneşi batırmanızı tavsiye ederiz. Harika bir seyir noktası olan bu yerde, gün batımını izlemek sizi bambaşka bir dünyalara götürecektir…

macaron mahallesi

Macaron Mahallesi

Ege’nin en özgün ve otantik sokaklarına sahip Ayvalık, huzur arayanlar için en ideal tatil beldeleri arasında. Ayvalık; minimal yaşam tarzını benimsemiş, doğanın sunduğu güzellikleri keşfetmeyi seven, kalabalıktan pek haz etmeyen tatilciler için oldukça ideal bir nokta. Sokaklarında gezerken huzur dolacağınızı düşündüğümüz Macaron mahallesi, samimi atmosferiyle Ayvalık’ta mutlaka görmeniz gereken noktalar arasında bulunuyor. Macaron mahallesi, Ayvalık’ın en eski bölgelerinden biridir. Sokaklarında gezerken geçmişin tarihi izlerini hissedeceğinize ve huzurla dolacağınıza eminiz. Ayrıca Macaron mahallesinde Instagram profilinizi veya fotoğraf albümünüzü renklendirecek, harika fotoğraflar çekebileceğiniz pek çok alan da mevcut!

taksiyarhis

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Farklı bir mimariye sahip olan Taksiyarhis Anıt Müzesi, müze severlerin ve kültürel gezileri tatilin bir parçası haline getirmek isteyenlerin seveceği mekanlar arasında bulunuyor. Müzeden içeri girdiğiniz andan itibaren sizleri görkemli bir dekor karşılıyor. Büyüleyici bir atmosfere sahip olan bu müze, Ayvalık’ın ilk kilisesi olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Taksiyarhis Anıt Müzesi, Pazartesi günleri hariç; haftanın diğer günlerinde 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. Ayrıca müzeye giriş ücret kişi başı 15 TL’dir.

cunda adasi

Cunda Adası

Ayvalık’a gitmişken Cunda Adasında bir gün geçirmeden dönmek olmaz! Cunda Adası, Ayvalık ilçe merkezine yalnızca 25 km uzaklıkta bulunuyor. Ayvalık civarında kamp yapmak isteyenlerin ve sakinlik arayanların ilk tercih ettiği nokta, şüphesiz Cunda Adasıdır. Arnavut kaldırımlı sokakları ve otantik bir atmosfere sahip taş evleriyle Cunda adası, sizleri nostaljik bir yolculuğa davet ediyor. Ayrıca geziniz sırasında mola vermek isterseniz adada bulunan birbirinden güzel restoranlarda Ayvalık’a özgü lezzetlerle gününüzü ve midenizi şenlendirebilirsiniz. Ada ruhunu derinlerde yaşamak ve huzur dolu bir gün geçirmek istiyorsanız Cunda Adası,  Ayvalık’ta gezmenizi önerebileceğimiz yerlerin başında geliyor.

ayvalikta ne yenir

Ayvalık’ta Ne Yenir?

Ayvalık’ta ne yenir sorusunun cevabını galiba hepimiz biliyoruz… Tabii ki ayvalık tostu! Bölgenin en meşhur yemeği olan Ayvalık tostu, ekmeğinin çeşidi ve yapılışıyla diğer tost çeşitlerinden farklı bir lezzete sahip. Türkiye’nin dört bir yanında sokak lezzeti olarak satılan Ayvalık tostunu, ana vatanında yemenizi öneririz. Bunun dışında; lor tatlısı, yöreye ait peynir çeşitleri, sakızlı dolma, koruk suyu, Girit leblebisi Ayvalık’ta denenebilecek yöresel lezzetler arasında gelmektedir.