Balıkesir, kuşkusuz ülkemizin en turistik şehirlerinden birisi. Marmara ve Ege arasında yer alan bu güzel şehir, yaz ayları, sakin ve huzurlu bir tatil arayışında olanlar için bir cennet gibi.
Ancak Balıkesir’e daha önce gitmeyenler ve gidilecek yerleri tecrübe etmeyenler için gezilecek yerleri sıraladık;
1- Kaz Dağları
Listemizin başında Kaz Dağları yer alıyor. Mitolojide İda Dağları olarak bilinen Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir arasında bulunuyor. Yılın her dönemi yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açık olan Kaz Dağları, yüksek bir biyoçeşitliliğe sahip. Bu bölgede aynı zamanda ülkenin en büyük milli parklarından birisi bulunuyor.
Tam anlamıyla doğayla iç içe olabileceğiniz bu oksijen deposunda, çadır kampları kurabilir, çevre köyleri keşfe çıkabilir ya da doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz. Yalnızca belli bir bölümü ziyarete açık olan Kaz Dağları, aynı zamanda pek çok mesire alanını da içine dahil ediyor. Balıkesir’e kadar gelmişken bu doğal güzelliği ziyaret etmeden dönmeyin.
2- Şeytan Sofrası
Yaz aylarında tatil denince akla ilk gelen yerlerden biri Sarımsaklı. Sarımsaklı denildiği zaman akla gelen ilk yer de Şeytan Sofrası. Özellikle akşam saatlerinde sergilediği müthiş manzarayla ziyaretçileri mest ediyor. Bir rivayete göre şeytan cennetten kovulduğunda, dünyada kendine yeni bir cennet ararken burayı keşfediyor.
Hatta şeytan, bölgede bir ayak izi bırakmıştır. Sönmüş volkanla beraber oluşan tepe, adeta bir sofra biçimine dönüşmüştür. Bu sebeple de tepenin adı Şeytan Sofrası olarak kalmıştır. Sadece Şeytan Sofrası’na giden yol da en az bölgenin kendisi kadar büyüleyicidir.
3- Antandros Antik Kenti
Pek çok kaynakta bir açık hava müzesi olarak da kabul gören bu bölge Balıkesir’in kültür turizmine önemli bir seviyede katkı sağlamaktadır. Antandros Antik Kenti, Edremit ve Altınoluk çevresindeki eserleri içinde barındırıyor. Geçmişi M.Ö. 1200’lü yıllara dayanan Antandros, mozaikleriyle ön planda olan bir kent olduğu için, burada mozaik temalı arkeolojik eserlere sık sık rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda bölgede yer alan Roma Dönemi’nden miras kalmış bir villayı da görebilirsiniz.
4- Cunda Adası
Ayvalık ilçesinde yer alan ve Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası, bir köprü sayesinde karaya bağlanır. Aynı zamanda Ege Denizi’nin en büyük 4 adasından birisidir. Cunda Adası’nın haricinde bölgede 21 ada daha bulunmaktadır. Fakat bu 21 adanın hiçbirinde yerleşim bulunmamaktadır.
Yerleşim özelliğinden dolayı Cunda Adası, tatilciler tarafından çok cazip bulunmaktadır. Ada içinde yakın geçmişte yaşayan Rumlardan mimari anlamda büyüleyici miraslar kalmış durumda.
5- Paşalimanı Adası
İçinde 5 ayrı yerleşim bölgesi olsa da Paşalimanı Adası’nda yaşayanlar, büyük ölçüde çevre şehirlere göç etmiş durumda. Yaz aylarında nüfus burada ortalama 10 katına çıkıyor. Eski adı Halone olan bu ada, Osmanlı zamanında seferlerin hazırlık alanı olarak kullanılıyordu.
6- Sarımsaklı Plajı
Balıkesir’in tam bir tatil şehri olduğunun kanıtı Sarımsaklı… Şehirde yaz aylarında yıldızı parlayan pek mekandan söz edilebilir. Bunlardan en önemlisi de yaz aylarına girdiğimizde cıvıl cıvıl olan Sarımsaklı Plajı. Küçükköy beldesinde yer alan bu plaj, toplamda 7 km uzunluğa sahip. Güzel denizi ve eşsiz doğa manzaralarıyla, tatilciler için en cazip yerlerden.
7- Değirmen Boğazı
Manyas bölgesinde bulunan Değirmen Boğazı, 250 hektarlık devasa büyüklükte bir tabiat parkıdır. Piknik alanları haricinde çocuk oyun alanları ve spor tesisleri de bulunan bu park, sevdiklerinizle hiç düşünmeden gelip vakit geçirebileceğiniz bir yer.
8- Manyas Gölü
Uludağ ve Biga Yarımadası’nın ortasında bulunmaktadır. Tamamıyla çöküntü bir alan olan Manyas Kuşgölü, 20 km’lik bir uzunluğa sahip. Göl, her sene ortalama 2 milyon farklı kuş tarafından ziyaret edilmektedir. Manyas Kuşgölü, şu anda Milli Park alanının içinde yer almaktadır.
9- Tahtakuşlar Müzesi
Balıkesir’de gezilecek yerler listemizdeki yeni durağımız Tahtakuşlar Müzesi. Bu harika müzeyi görmeden Balıkesir’den ayrılmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Tahtakuşlar Müzesi, adını aldığı Tahtakuşlar köyünde bulunuyor. Dolayısıyla müzeyi gezdikten sonra, bu şirin köyü de keşfetme şansına sahipsiniz. Müzede daha çok Şaman kültürüne dair izler yer almaktadır.
10- Rahmi Koç Müzesi
Ülkemizin en önemli müzelerinden biri olan Rahmi Koç Müzesi de Balıkesir sınırları içinde yer almaktadır. Müze, geçen sene yüz bin ziyaretçi sayısını aştı. Cunda içinde yer alan Rahmi Koç Müzesi, bir restorasyon sürecinden sonra hayata geçirildi. Sabah 10:00 ve akşam 17:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.