Çanakkale’yi en değerli kılan özelliklerinden biri de hiç kuşkusuz Çanakkale Savaşları. Bu nedenle Türkiye’nin önemli bölgelerinden biri olarak tarihe geçiyor. Müze ve şehitlikleri ile Çanakkale’yi ayrı bir gözle gezmenizi öneririz. İşte Çanakkale savaş alanlarında gezilebilecek yerler…

ŞEHİTLER ABİDESİ

Çanakkale şehri denildiği zaman akıllara ilk gelen yer elbette Şehitler Abidesi. Eski Hisarlık olarak isimlendirilen alan aynı zamanda Elaious Antik Kenti’nin de bulunduğu alandır ve 25 Nisan tarihinde çıkarma yapılan Morto Koyu’nun bulunduğu yerin üst tarafındadır. Aracınızı bıraktıktan sonra yürüyerek ilerlediğiniz zaman öncelikle sizi büyük bir temsili şehitlik karşılıyor. Çanakkale’de şehit düşmüş kimliği bilinen bütün şehitlerimizin isminin yazdığı bu bölümde her bir kabirde 36 şehidimizin ismi vardır.

KİLİTBAHİR KALESİ

Savaşta ismi Güney Cephesi olarak geçen Kilitbahir, Çanakkale Boğazı’ndan ilerledikçe Kilitbahir köyüne gelindiği zaman kaleyi görme imkânı sunar. 1461 ile 1462 yıllarında Çanakkale Boğazı’nın en dar olduğu noktaya yapılmıştır. Karşısında ise Çimenlik Kalesi vardır. Kilitbahir mevki savaşta çok önemli bir rol oynamıştır.

NAMAZGAH TABYASI

Kilitbahir Kalesi’ni geçince hemen yan tarafında Çanakkale’de bulunan en büyük tabya olan Namazgah Tabyası karşınıza çıkıyor. Çanakkale Boğaz Savaşları sırasında Çanakkale’yi geçilmez kılan tabyalardan biri olan Namazgah, 26 adet bonetten oluşuyor. Boğaz savaşı esnasında ana savunma hattını teşkil eden yapılardan biridir ve bonet olarak adlandırılan yerler üzeri toprakla kaplı olan odalardan meydana gelir. Buralara da ö dönem düşmana karşı hazırlanan toplar yerleştirilmişti.

SEYİT ONBAŞI ANITI VE RUMELİ MECİDİYE TABYASI

Çanakkale Savaşları’nın simgesinden olan Seyit Onbaşı’nın görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda onbaşının anıtını görebilirsiniz. Boğaz muharebesi sırasında İtilaf donanması tarafından açılan ateş sonucu topların olduğu platformlar ve aksamlar isabet alınmış. Bataryada görevli 16 er şehit olmuş. Bu askerlerin toplu olarak gömüldüğü alan, 1919 yılında Mecidiye Şehitliği olarak düzenlenmiş.

SEDDÜLBAHİR

Şehitler Abidesi ziyaretinin ardından Morto Koyu boyunca devam ettiğinizde Seddülbahir köyüne gelmiş olacaksınız. Oradan da Güney Cephesi’nde çıkarma yapılan 5 koydan birisi ve ana çıkarmanın yapıldığı 2 koydan birisi olan Ertuğrul Koyunu yukarıdan görebileceğiniz Yahya Çavuş Şehitliği’ne varacaksınız. Tepede Yahya Çavuş Şehitliği, temsili siperler, Ertuğrul Tabyası ve İngiliz Anıtı olan Hellas Anıtı karşınıza çıkacak. Gelibolu Yarımadası’nın en güney ucu ve Çanakkale Boğazı’nın Ege girişinin bulunduğu yer olan Seddülbahir Bölgesi en kanlı çıkarmaların yaşandığı yerlerden biri olarak tarihe geçmiştir.

ANZAC KOYU

Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinden oluşan ve ANZAC olarak adlandırılan birliğin çıkarma yaptığı koyları ve sahilleri görmek için bölgeye gittiğiniz zaman koyun bittiği alanda Arıburnu’nu bulacaksınız. Kuzey sahili olarak belirtilen Anzac’ların çıkarma yapmak zorunda kaldıkları yerdir. Hala daha 25 Nisan sabah saatlerinde Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar bu alanda tören yapıyor ve büyük büyük dedelerini anıyor. Tören alanından iç kesimlere baktığınızda da Arıburnu Yarları dikkatinizi çekecek.

57.ALAY ŞEHİTLİĞİ

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Askerler ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” emrini verdiği birliktir. 57. Alay Şehitliği, Çanakkale denince akla gelen en önemli ve duygu dolu noktalardandır. 57. Alay, ilk günden Yarbay Mustafa Kemal komutasında savaşın seyrini değiştiren birliklerden birisidir. Burada göreceğiniz şehitlik temsili olup bir kısmı hemen yanı başındaki vadide bulunan Karayörük Deresi Şehitliğine toplu olarak defnedilmiştir.

Siz de Çanakkale’ye gidip bu eşsiz tarihe tanıklık etmek istiyorsanız Çanakkale otellerini Holimax yardımıyla bulabilirsiniz. Dilediğiniz oteli seçebilir ve hızlı bir şekilde rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.